Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες;

Πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες;

4 Νοεμβρίου 2011 | 10:17 Γράφουν οι Ηλίας Γ. Μπέλλος, Κορίνα Σαμάρκου 

Περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια καλούνται να αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης, που στοχεύει να δώσει τέλος στη μετάδοση της κρίσης χρέους, την ώρα που αυτή φτάνει πλέον στο σημείο να απειλεί το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
H θωράκιση των τραπεζών απέναντι στις ζημιές από τα ομόλογα, και κυρίως, απέναντι στις επιπτώσεις ενός hair cutστο ελληνικό χρέος, αποτελεί προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πολιτικούς. Ήδη, η αρμόδια αρχή European Banking Authority συγκεντρώνει στοιχεία για τη διενέργεια νέων, πολύ αυστηρότερων αυτή τη φορά, stress tests.

Εκτιμήσεις για 65 δισ. ευρώ
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν όσες τράπεζες εμφανίζουν core tier 1 χαμηλότερο του 9% να κόβονται στα τεστ κοπώσεως. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμήσεις αναλυτών ανεβάζουν τις ανάγκες του ελληνικού και κυπριακού τραπεζικού συστήματος ακόμα και στα 65 δισ. ευρώ. Με την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στις αγορές, είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές, αδυνατούν να αντλήσουν τέτοια ποσά.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τους ξένους οίκους (σε ευρώ)

Goldman Sachs Credit Suisse Morgan Stanley Citigroup
Εθνική Τράπεζα 14,8 δισ. 7,5 δισ. 1,8 δισ. 9,8 δισ.
Eurobank 12,1 δισ. 3,8 δισ. 2,4 δισ.
Alpha Bank 8,4 δισ. 2,2 δισ. 1,4 δισ.
Τράπεζα Πειραιώς 9,2 δισ. 3,9 δισ. 2,6 δισ. 4,5 δισ.
ATEBank 7,6 δισ.
2 δισ. 3,6 δισ.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 4,4 δισ.
1,1 δισ. 2,6 δισ.
Τράπεζα Κύπρου 3,3 δισ. 978 εκατ. 419 εκατ. 1,6 δισ.
Marfin Popular Bank 4,8 δισ.
609 εκατ. 2,3 δισ.
Οι πολιτικοί πιέζουν για την ενίσχυση του κλάδου, έστω και με κρατικά κεφάλαια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, κορυφαίες προσωπικότητες της τραπεζικής βιομηχανίας σπεύδουν να εκφράσουν την άποψη του κλάδου και να προϊδεάσουν για τα επόμενα βήματά τους. Οι τράπεζες θα αντισταθούν, ακόμα και στη μερική κρατικοποίησή τους. Εάν χρειαστεί, θα αποφύγουν να κάνουν χρήση κρατικών κεφαλαίων, καταφεύγοντας στο deleveraging και τη συρρίκνωση των ισολογισμών τους.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανά χώρα (δισ. ευρώ)
Χώρα Για core tier 1 στο 7% Για core tier 1 στο 8% Για core tier 1 στο 9% Για core tier 1 στο 10%
Αυστρία 0,8 1,1 3,1 5,8
Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο 0,1 1,3 4,0 10,9
Γαλλία 3,0 18,4 40,4 62,7
Γερμανία 12,9 27,7 43,3 59,0
Ελλάδα & Κύπρος 64,6 64,6 64,6 64,6
Ιρλανδία 2,4 2,4 2,4 2,4
Ιταλία 9,2 20,2 32,1 44,1
Σκανδιναβικές χώρες - - - 1,7
Πορτογαλία 16,7 16,7 16,7 16,7
Ισπανία 26,5 38,3 58,0 77,8
Ην. Βασίλειο 3,1 12,9 32,6 61,8
Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη 0,2 0,4 0,6 0,8
Ελβετία - - - -
Άλλες - - - -
Σύνολο 139,5 204,0 297,8 408,4
Πηγή: Goldman Sachs

Η Κομισιόν και ο πρόεδρός της, Jose Barroso, προωθούν ήδη ένα σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Παρότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, πληροφορίες των Financial Times αναφέρουν ότι η EBAυποβάλλει εκ νέου τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε stress stests, με ελάχιστο όριο για το core tier 1 στο 9%.Credit Suisse
Λαμβάνοντας υπόψη της αυτές τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Credit Suisse υπολόγισε ότι τα δύο τρίτα των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στα νέα stress tests, δηλαδή 66 ευρωπαϊκές τράπεζες, θα αποτύχουν. Συνολικά, τα τεστ κοπώσεως θα δείξουν ότι ο κλάδος θα πρέπει να αντλήσει περίπου 220 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια αναμένεται να βρεθούν η Royal Bank of Scotland (19 δισ. ευρώ), η Deutsche Bank (14 δισ. ευρώ), η BNP Paribas(14 δισ. ευρώ), η Societe Generale (13 δισ. ευρώ), η Barclays (13 δισ. ευρώ), η UniCredit (12 δισ. ευρώ) και η Commerzbank (11 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, η Εθνική θα πρέπει να αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 2,2 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου 978 εκατ. ευρώ.

Citigroup
Οι αναλυτές της Citigroup υπολογίζουν ότι εάν ο πήχυς του core tier 1 για τα νέα stress tests τεθεί στο 7%, τότε οι ανάγκες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου αγγίζουν τα 64 δισ. ευρώ. Με το ελάχιστο όριο στο 9%, το ποσό που θα πρέπει να αντλήσουν οι τράπεζες ανεβαίνει στα 216 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, όπως εξηγεί η Citigroup, για ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1-2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Εάν οι αρχές επιλέξουν να αποτιμήσουν τις θέσεις των τραπεζών στα ομόλογα με τη μέθοδο mark to market (αντί να τις υποβάλουν σε διαφορετικά σενάρια στρες), τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώνονται κατά 20-40 δισ. ευρώ.

Η Citigroup υπολογίζει ότι με βάση τους όρους των νέων stress tests, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ύψους 22,9 δισ. ευρώ για να ανεβάσουν το core tier 1 τους στο 7% και 27,5 δισ. ευρώ για να επιτύχουν core tier 1 στο 9%. Συγκεκριμένα, με τον πήχυ του core tier 1 στο 9%, η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται 9,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 4,5 δισ. ευρώ, η ΑΤΕBank 3,6 δισ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2,6 δισ. ευρώ, η Marfin Popular Bank 2,3 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου 1,6 δισ. ευρώ.

Morgan Stanley
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, για να επιτύχει core tier 1 στο 9%, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του προηγούμενου stress test, η Τράπεζα Πειραιώς χρειάζεται 2,6 δισ. ευρώ, η Eurobank 2,4 δισ. ευρώ, η ΑΤΕBank 2 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1,8 δισ. ευρώ, η AlphaBank 1,4 δισ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1,1 δισ. ευρώ, η Marfin Popular Bank 609 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Κύπρου 419 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η πρόταση της Morgan Stanley για τη διεξαγωγή των stress tests διαφέρει από τη μέθοδο που φαίνεται να χρησιμοποιεί η EBA, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής. «Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες στον πυρήνα της Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστούν για το recession. Και οι τράπεζες στην περιφέρεια για το depression», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Ετσι, προτείνουν ο πήχυς του core tier 1 να τεθεί στο 7-8% για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα και τουλάχιστον στο 12% για εκείνες της περιφέρειας.

Goldman Sachs
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι τα stress tests και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους. «Για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνοδεύονται από ταυτόχρονες δράσεις πολιτικής που θα στοχεύουν στη σταθεροποίηση των τιμών των κρατικών ομολόγων. Χωρίς στοιχεία του ενεργητικού που να θεωρούνται μηδενικού ρίσκου, ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί, κατά την άποψή μας», αναφέρει μελέτη του οίκου.

«Οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα βοηθήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου. Ομως, είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι αρκετό για να αντέξει ο κλάδος τις δευτερογενείς επιπτώσεις ενός κρατικού default (ή ενός ευρύτερου PSI)», προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs συμφωνεί ότι τα stress tests είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και εκτιμά ότι ο πήχυς του 9% φαίνεται υπερβολικά αυστηρός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι 68 τράπεζες από τις 91 που θα υποβληθούν στη διαδικασία θα «κοπούν». Με το ελάχιστο όριο του core tier 1 στο 9%, η Goldman υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών στα 298 δισ. ευρώ.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, σε ένα τέτοιο σενάριο, 64,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται στα 14,8 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 12,1 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 9,2 δισ. ευρώ, της Alpha Bankστα 8,4 δισ. ευρώ, της ATEBank στα 7,6 δισ. ευρώ, της Marfin Popular Bank στα 4,8 δισ. ευρώ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 4,4 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Κύπρου στα 3,3 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες τις συνθήκες στις αγορές και την αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα των ευρωπαίων πολιτικών να δώσουν ένα τέλος στην κρίση, που απειλεί να μολύνει τις τράπεζες, είναι τουλάχιστον αμφίβολο εάν ο κλάδος μπορεί να αντλήσει τέτοια ποσά από τις αγορές.
Επενδυτές & τράπεζες
Θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν ήδη απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, αφήνοντας τις τράπεζες χωρίς άλλη λύση από την προσφυγή στην κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Bloomberg, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Schroeder’s και Swisscanto Asset Management, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις στις τράπεζες, καθώς φοβούνται ότι τυχόν αποτυχία των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση, θα πιέσει τις μετοχές του κλάδου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι τράπεζες πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δείξουν ότι μπορούν να αποδώσουν, πριν να μπορέσουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Η αγορά περιμένει μια καλή λύση στα προβλήματα του κρατικού χρέους», εξηγεί ο Peter Braendle, διαχειριστής της Swisscanto, που με έδρα τη Ζυρίχη διαχειρίζεται 52 δισ. ελβετικά φράγκα και έχει, μεταξύ άλλων, θέσεις στη μετοχή της Deutsche Bank.

«Η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι η λύση. Το ρίσκο του κρατικού χρέους είναι η βασική ανησυχία. Οταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα, τότε θα ακολουθήσει και η εμπιστοσύνη στις τράπεζες», δηλώνει στο Bloomberg ο Justin Bisseker, τραπεζικός αναλυτής της Schroeder’s, που ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη βρετανική επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια 205 δισ. στερλινών.

Η διστακτικότητα των θεσμικών επενδυτών απέναντι στις αυξήσεις κεφαλαίου του τραπεζικού κλάδου είναι αποτέλεσμα των πολύ άσχημων επιδόσεων που είχαν οι μετοχές του φέτος. Ο δείκτης του Bloomberg με τις 46 μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου της Ευρώπης, έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον ακόμα και στο 50% της λογιστικής τους αξίας.

Σε αυτά τα επίπεδα, οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι στην καλύτερη περίπτωση ασύμφορες και στη χειρότερη, απλά αδύνατες. Ο Josef Ackermann, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έκανε σαφή τη θέση του κλάδου. «Η Deutsche Bank θα κάνει τα πάντα ώστε και πάλι (όπως και το 2008) να μην χρειαστεί κρατικά κεφάλαια», είπε. Κατά της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος τάσσονται και οι έλληνες τραπεζίτες. Η Alpha Bank, με πρόσφατη μελέτη της, τονίζει ότι το κράτος δεν διαθέτει καμία εμπειρία και ικανότητα για να διοικήσει μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι τράπεζες.

Οπως εξήγησε ο Ackermann, οι πολιτικοί δεν αφήνουν στους τραπεζίτες άλλη λύση παρά να προχωρήσουν στη συρρίκνωση των ισολογισμών των ομίλων τους, μέσω της εξόδου από δραστηριότητες που δεν είναι στρατηγικής σημασίας. Και, κυρίως, μέσω της μείωσης των χορηγήσεων. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα συρρικνωθεί έως και κατά 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα τρίμηνα, μέσω μείωσης των δανείων και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Κάτι τέτοιο οδηγεί την Ευρωζώνη με μαθηματική ακρίβεια σε πιστωτική ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...