Τελεσίγραφο τρόικας για μισθούς - επικουρικές

Διάσταση απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, τη στιγμή που η συζήτηση για το μισθολογικό και τις επικουρικές συντάξεις αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το επόμενο ραντεβού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί αύριο. Προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της γ.γ. του υπουργείου Αννας Στρατάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν και μάλιστα το αργότερο ως τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.
Απαιτούν ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας» των συμβάσεων, να μην υπάρχει δηλαδή παράταση της ισχύος τους για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Ζητούν μεταξύ άλλων να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.
«Η μάχη θα δοθεί "μέχρις εσχάτων» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.
«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λένε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και τονίζουν ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών, θα επιφέρει εκτός από τη βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το μεσοπρόθεσμο και αφορούν τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

«Καλά όλα αυτά, αλλά δεν αρκούν», απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.

Διορία έως την Κυριακή και για τις επικουρικές
Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων υπήρξε συμφωνία των κομμάτων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά η Ν.Δ και ο ΛΑΟΣ διαφώνησαν στο θέμα των μειώσεων και ζήτησαν να εξαντληθεί η συζήτηση για τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά σενάρια και αν διαπιστωθεί ανάγκη για μειώσεις, αυτές να γίνουν αργότερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης έχουν υπολογιστεί στην μεσοσταθμική μείωση που προτείνεται και τα περιθώρια τους έχουν εξαντληθεί. Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), χρησιμοποιείται ήδη για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων ενώ για τη χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων έχουν συνυπολογιστεί ο ειδικός φόρος παρακράτησης επικουρικών τα αποθεματικά των ταμείων και άλλοι ειδικοί φόροι.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *