Βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ
 Ένα μοντέλο ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχο με αυτό που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία
Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ στη σχετική επιστολή προς τον υπουργό, με δεδομένο ότι οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ πλησιάζουν τις 350.000 (στοιχεία 2011) και το συνολικό ποσό της οφειλής αγγίζει τα 4
δισ. ευρώ, η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (άρθρο 21) με ταυτόχρονη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, «αποσκοπεί στην ανακούφιση των οφειλετών και στην ταμειακή ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά στη συγκεκριμένη διάταξη είναι αναγκαίες ορισμένες διορθώσεις που θα την καταστήσουν πιο ελκυστική για τον οφειλέτη».
Συγκεκριμένα:
- Κρίνεται επιβεβλημένη η υιοθέτηση ενός μοντέλου ρύθμισης αντίστοιχου με αυτό που προκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου) και ειδικότερα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ προτείνεται:
1. εφάπαξ καταβολή ή έως 3 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων,
2. από 4 έως 6 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 90% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων,
3. από 7 έως 12 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων,
4. από 13 έως 18 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60 % επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων,
5. από 19 έως 24 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 45% και
6. από 25 έως 30 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 25%.
Στην περίπτωση καταβολής των οφειλών προς το ΙΚΑ και εφόσον η καταβολή γίνεται σε μηνιαία βάση, προτείνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των δόσεων κατά περίπτωση, κατά το πρότυπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
- Μία δυνατότητα, που παρέχεται σε οφειλέτες κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης είναι η ρύθμιση της οφειλής μέσω παρακράτησης του ποσού από τις πρώτες συντάξεις που θα τους καταβάλλονται. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το ανώτατο όριο οφειλής, που μπορεί να εξοφλείται τμηματικά μέσω παρακράτησης ποσού από τη σύνταξη, πρέπει να αυξηθεί από τα 15.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
- Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, που καθιστά για πολλούς οφειλέτες δυσχερή την ανταπόκρισή τους ακόμη και στις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος θα ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή και για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Με προφανή και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε, να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξής του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *