Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται τα Επαγγελματικά Ταμεία, συνεργασία Ταμείων- ασφαλιστικών εταιρειών…

Επαγγελματικά ταμεία, και συνεργασία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών -Ταμείων στους τομείς των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και της Υγείας, προανήγγειλε ο επικεφαλής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
«Ξεκινά διάλογος με τις ασφαλιστικές εταιρείες για να αναλάβουν
ρόλο στην Κοινωνική Ασφάλιση», είπε ο κ. Σπυρόπουλος, και μίλησε για τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων στα οποία οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν τις εισφορές τους, και τη διαχείριση των οποίων θα έχουν ασφαλιστικές εταιρείες, όπως συμβαίνει σε πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.
«Οι δρόμοι μας με την ιδιωτική ασφάλιση είναι παράλληλοι, διακριτοί, αλλά όχι αντίθετοι», είπε μιλώντας για το λεγόμενο Γ’ Πυλώνα της ασφάλισης, δηλαδή τα Επαγγελματικά Ταμεία, σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο, από το 2015 και μετά έρχονται σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα για τους νεοεισερχόμενους. Συγκεκριμένα, το σύστημα γι' αυτούς τους ασφαλισμένους μετατρέπεται από καθορισμένων παροχών που είναι σήμερα, σε καθορισμένων εισφορών, δηλαδή κάθε ένας θα παίρνει ότι εισφορές δίνει, αλλαγή που μεταφράζεται σε ακόμη μικρότερες συντάξεις, και άρα ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν το κενό αυτό.
Έλεγχοι για μαύρο χρήμα και υπερβολικές προμήθειες…
Στο μεταξύ, εντατικοποίηση των ελέγχων στις ασφαλιστικές σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος με την ιδιότητα του επόπτη της αγοράς. Οι έλεγχοι δεν θα αφορούν μόνο την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και το ενδεχόμενο να καλύπτουν, κάποιες από τις εταιρείες του κλάδου, δραστηριότητες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως επεσήμανε στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΤτΕ Χαράλαμπος Βογιατζής. Ταυτόχρονα από το στέλεχος της ΤτΕ επισημάνθηκε ότι ξεκινούν έλεγχοι για «φουσκωμένες» προμήθειες από τα γραφεία που αναλαμβάνουν την αντασφάλιση των εταιρειών, καθώς και ότι καθιερώνεται ανά 3μηνο νέο υποχρεωτικό σύστημα αναφορών από τις εταιρείες (σήμερα υποβάλλουν στοιχεία αλλά όχι συστηματικά).
Τριετή παράταση για τις επιπτώσεις από το «κούρεμα»
Παράλληλα ο κ. Βογιατζής ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να υπάρξουν ρυθμίσεις για τη σταδιακή απορρόφηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες της απομείωσης των ομολόγων, ώστε να μην αναγκαστούν να την εγγράψουν ολόκληρη στους φετινούς τους ισολογισμούς. Είπε συγκεκριμένα, ότι τη μείωση της αξίας των ομολόγων θα μπορούν στην ουσία να την εγγράψουν σταδιακά μέχρι και την ένταξή τους στο Solvency ΙΙ, που τίθεται σε ισχύ από το 2015. Με τον τρόπο αυτό δίνεται στην ουσία 3ετή παράταση στις ασφαλιστικές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Γ. Κώτσαλος επεσήμανε ότι οι σημερινές συνθήκες στα Ταμεία αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του λέγοντας ότι επί πολλά χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις κρατούσαν στις εταιρείες κλειστές τις πόρτες για να εισέλθουν στο Γ’ Πυλώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...