Ακαρπη η συνάντηση στη διακομματική για τις επικουρικές

 Ακαρπη απέβη η συνάντηση της διακομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα.

Το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ έχουν μεν συμφωνήσει στην πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ), και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Όμως, ξ διαφωνία παραμένει στο θέμα των μειώσεων, καθώς η ΝΔ δεν αποδέχεται καμία επιπλέον περικοπή στις επικουρικές. Όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει ήδη μειώσεις τους τελευταίους μήνες και δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 15% και μεγαλύτερες στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος δήλωσε πως η ΝΔ προτείνει άμεσες βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμιακή διευκόλυνση των επικουρικών ταμείων με σκοπό την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, χωρίς οριζόντιες περικοπές, με πόρους από τη χρήση μέρους των διαθεσίμων κεφαλαίων του ΑΚΑΓΕ, από τις προβλεπόμενες για φέτος αποκρατικοποιήσεις ύψους 9 δισ. και την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τυχερά παιχνίδια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, στις προτάσεις αυτές διαφωνεί η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, η οποία όπως είπε, «δεν θεωρεί τις λύσεις αυτές βιώσιμες και επιμένει στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων».
Παράλληλα, πρόσθεσε ο βουλευτής, η ΝΔ προτείνει μεσοπρόθεσμες πολιτικές για την αναδιάρθρωση του τρόπου απονομής και διαχείρισης των επικουρικών συντάξεων. «Η προτεινόμενη ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων μας βρίσκει σύμφωνους, με επιμέρους επιφυλάξεις για διαδικαστικά θέματα, τα οποία μπορούν να επιλυθούν στο στάδιο της σύνταξης του σχετικού νομοσχεδίου. Ιδέες για πιο ανταποδοτικό σύστημα μας βρίσκουν επίσης σύμφωνους», επισήμανε ο τομεάρχης της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «η συμφωνία των κομμάτων για τα θεμελιώδη αυτά θέματα είναι η βάση για την μελλοντική εξάλειψη των ελλειμμάτων».

NAFTEMPORIKI.GR
 

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *