Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες συντάξεις περικόπτονται

Ρεπορτάζ: Φώφη Κορίδη
Δυσβάστακτες περικοπές στο εισόδημα (και) των συνταξιούχων επιφέρουν τα νέα μέτρα του «μνημονίου ΙΙ». Με νόμο-πλαίσιο, η κατάθεση του οποίου αναμένεται άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση

καλείται να εξοικονομήσει διά των μειώσεων των συντάξεων - κύριων και επικουρικών - 300 εκατ. ευρώ. Χθες το θέμα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί σχετική προεργασία από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη αντιστοίχως.
Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στις κύριες συντάξεις προβλέπεται η επιβολή οριζόντιας μείωσης 7% για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, από την οποία και θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ. Αλλα 50 εκατ. ευρώ θα εξευρεθούν από την επιβολή μείωσης 20% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ των «ευγενών ταμείων» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ταμεία ΕΤΕ, ATE και λοιπών τραπεζών, ταμείο πρώην Ολυμπιακής).
To υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ (από τα 300 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία καλείται η κυβέρνηση να καλύψει από το μέτωπο των συντάξεων) θα προκύψουν από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπό εξέταση σενάρια είναι δύο. Το πρώτο αφορά στις επικουρικές των ελλειμματικών ταμείων, προβλέποντας μείωση 15% για τις επικουρικές από 200 έως 300 ευρώ και μείωση 20% στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.
Το δεύτερο αφορά σε μειώσεις σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά 10% στις επικουρικές από 250 έως 300 ευρώ και μείωση 20% από 300 ευρώ και άνω. Στο νόμο-πλαίσιο που θα κατατεθεί θα προβλέπεται και η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων (εκτός των αυτοδιαχειριζόμενων, δηλαδή όλων όσα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ), με παράλληλη συνένωση όλων των υπηρεσιών και μείωση του προσωπικού κατά 30%.
Στόχος - σύμφωνα με το νέο μνημόνιο - καθίσταται να μετατραπεί το σύστημα επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα καθορισμένων εισφορών από καθορισμένων παροχών που είναι σήμερα.
Ως εκ τούτου, η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων εισφορών συν έναν παράγοντα αειφορίας, με τον οποίο θα υπολογίζονται τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, ώστε να υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή των παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...