Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και περισσότερα βάρη για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες - Έρχεται νέο "κούρεμα" στο αφορολόγητο ποσό - Πάμε για ενιαίο ΦΠΑ 19%

Νέα βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα  που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει μείωση των κλιμακίων από  οκτώ που είναι σήμερα σε τέσσερα, εξουδετερώνοντας πλήρως την προοδευτικότητά της.
Η αλλαγή αυτή θα συνδυαστεί και από μία νέα μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται
ακόμη και η κατάργηση του.
Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν κάποιες ομάδες φορολογουμένων να μην έχουν καθόλου αφορολόγητο ή άτομα που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα.
Οι αλλαγές που προωθούνται στην  φορολογία εισοδήματος, του ΦΠΑ  και στην ακίνητη περιουσία πρόκειται να συζητηθούν σήμερα στο διάλογο που ξεκινά για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Άξονας συζητήσεων σε αυτό το Διάλογο αποτελούν οι προτάσεις  που έχουν ήδη περιγράψει σε έκθεση τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν, ενώ την πορεία του Διαλόγου θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς κλιμάκιο της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα,  το νέο φορολογικό «πακέτο» που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
1 . Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτη κατοικίας,  ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες νοσήλια  ακόμη και ασφαλιστικές εισφορές.
2.  Μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που ενδεχομένως θα συνοδευτεί με μείωση του βασικού αφορολόγητου των 5.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ ή και κατάργησή του. Σε  μία τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.
3.  Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
4. Ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ. Το ΔΝΤ να προτείνει την επιβολή ενιαίου συντελεστή 19%, 20% ή 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.
5.  Ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.
6. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα οδηγήσει και σε αναπροσαρμογή τους.
7. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Μ. Χριστοδούλου

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *