Εκλογές 2012: Αυτά είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία - 3 σενάρια

Ποσοστό που κυμαίνεται από 36% έως 37,8% των εγκύρων ψηφοδελτίων -αφαιρουμένων δηλαδή, λευκών άκυρων κ.λπ.- είναι αυτό που θα δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση -στο πρώτο κόμμα- στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% θα αυξάνεται και το απαιτούμενο όριο της αυτοδυναμίας.
Αν, δηλαδή, τα κόμματα είναι 7 το όριο είναι το 36%, αν είναι 8 το 37%, αν είναι 9 το 37,8 % κ.ο.κ.
Βεβαίως, τα ποσοστά αυτά δίνουν μια σχετικά
αδύναμη, οριακή πλειοψηφία 151 ή 152 εδρών και πάντα με το άθροισμα του bonus των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου για το πρώτο κόμμα.
Με βάση το νόμο αυτό, οι 250 έδρες του Κοινοβουλίου μοιράζονται με απλή αναλογική, στα κόμματα που ξεπερνούν το 3%. Και το πρώτο κόμμα πιστώνεται και με 50 έδρες ακόμη, ανεξαρτήτως του αν η διαφορά είναι έστω και μία ψήφος.

Τα παραδείγματα είναι απολύτως σαφή για το πως επιτυγχάνεται αυτοδυναμία:

Βουλή με 7 κόμματα
Αν το 3% ξεπερνούν 7 κόμματα και τα υπόλοιπα που μένουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 12%, οι έδρες μοιράζονται με βάση των 88% των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 36% για να καταλάβει 102 έδρες. Με την προσθήκη του bonus των 50 εδρών, φτάνει συνολικά τις 152 έδρες (± 1).
Τα άλλα 6 κόμματα μοιράζονται αναλόγως του ποσοστού τους τις υπόλοιπες 148 έδρες.

Βουλή με 8 κόμματα
Αν το 3% ξεπεράσουν 8 κόμματα και τα υπόλοιπα που μείνουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 9%, τότε οι έδρες μοιράζονται με βάση το 91% των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37% για να καταλάβει 101 έδρες και αν αποκτήσει την απολύτως οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών με την προσθήκη του bonus.

Βουλή με 9 κόμματα
Αν το 3% ξεπεράσουν 9 κόμματα και τα υπόλοιπα που μείνουν εκτός Βουλής έχουν αθροιστικά 7%, τότε οι έδρες μοιράζονται με βάση το 93% των εγκύρων ψηφοδελτίων
Το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,8% για να καταλάβει 101 έδρες και να αποκτήσει -μαζί με το bonus- πλειοψηφία 1 έδρας.
Τα ποσοστά αυτά, με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν σε κανένα κόμμα, ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία που προηγείται. Οι επιδόσεις κυμαίνονται αρκετά κάτω από το 30% μετά και τη δημιουργία του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες από τον Πάνο Καμμένο.

e-parembasis

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *