Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πρόβλεψη για ένα εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες το 2012

Του Γιώργου Ανδρή
Aρνητικές εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό προοιωνίζονται οι προκρατήσεις από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία που καταγράφουν πτώση 30%, ενώ και οι Βρετανοί τουρίστες εμφανίζονται μειωμένοι κατά 10%. Τις αρνητικές αυτές εξελίξεις σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ώστε να τους μεταφέρει τα συμπεράσματά του από τη φετινή ΙΤΒ στο Βερολίνο.


Μεταφέροντας την εικόνα που ο ίδιος συνάντησε στη Διεθνή έκθεση έκανε λόγο για «υστερία» κατά της χώρας μας και ελπίζει να μη δημιουργηθούν άλλα γεγονότα τα οποία θα αμαυρώσουν και πάλι την εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ. Με βάση τα παραπάνω ποσοστά οι απώλειες μεταφράζονται σε ένα εκατ. τουρίστες ενώ ιδιαίτερα υψηλή προβλέπεται και η μείωση των τουριστικών εσόδων...
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ήδη προτείνει να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων σε αυτές τις χώρες ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος ήδη έχει επικοινωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διατεθούν τα κονδύλια για να καλυφθεί το κόστος αυτό. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως έχουν κινητοποιηθεί και με τους Tour Operator από Γερμανία και Βρετανία για να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
Νέες αγορές
Τα θετικά στοιχεία για τον κλάδο έρχονται από τις νέες αγορές όπου καταγράφεται αύξηση στις προκρατήσεις αλλά ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί ώστε να καλύψουν τις απώλειες που δημιουργούνται από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γερουλάνος για τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Ρωσία, από την οποία καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις.
Πάντως, έχουν καταγραφεί και πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες στους ελληνικούς μηχανισμούς με αποκορύφωμα το προξενείο της Κίνας όπου είχε παρατηρηθεί να απορρίπτονται πολλές αιτήσεις για έκδοση βίζας.
Ιαματικός τουρισμός
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Γερουλάνο και για τον Ιαματικό Τουρισμό και μάλιστα το θέμα αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από το 2014 όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία της Ε.Ε. θα καλύπτουν τις δαπάνες εξόδων των ασφαλισμένων τους για επισκέψεις σε πιστοποιημένες ιαματικές πηγές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τη Ρωσία επισκέπτονται 24 εκατ. τουρίστες για ιαματικό τουρισμό.
Αρνητικό κλίμα
Από την πρώτη μέρα της Εκθεσης ήταν ορατές οι επιπτώσεις του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τη γερμανική αγορά: Ο εξερχόμενος γερμανικός τουρισμός θα κινηθεί αυξητικά το 2012 κατά περίπου 2% με 3%, παρά την ανασφάλεια για την εξέλιξη της οικονομίας. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις των γερμανικών τουριστικών γραφείων εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 6%, αλλά το Φεβρουάριο, αντίστοιχη σημαντική μείωση. Συνολικά οι κρατήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο είναι αυξημένες κατά 11%. Αύξηση κατά 10% εμφανίζουν οι κρατήσεις που γίνονται ηλεκτρονικά.
Ως προς τη διεθνή τουριστική αγορά: Το 2012 η συνεισφορά του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια και οι άμεσες θέσεις απασχόλησης τα 100 εκατομμύρια. Η συνολική ευρύτερη συμμετοχή της τουριστικής οικονομίας υπολογίζεται ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 6,5, τρισ. δολάρια και τις 260 εκατ. θέσεις εργασίας.
Επιστολή
Tην ανάγκη συντονισμού και ενίσχυσης της επικοινωνίας της Ελλάδας προς το εξωτερικό επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Λουκά Παπαδήμο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Στην εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει ότι «η δυσφήμηση που υφίσταται η χώρα μας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατούσε επί σειρά μηνών, για το αν θα καταφέρουμε να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, έχουν «θολώσει» το τουριστικό μας προφίλ και έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση του ρυθμού τουριστικών κρατήσεων προς τη χώρα μας».
Στην Αθήνα οι Γερμανοί Tour Operators
Με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας πραγματοποιείται στις 2 Μαΐου στην Αθήνα το ετήσιο workshop του κορυφαίου τουριστικού ειδησεογραφικού Οργανισμού της Ευρώπης FVW στο οποίο θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των Γερμανών Tour Operators.
HMERISIAONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...