Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Χρησιμοποιείτε σωστά το προφυλακτικό;

Δεν αρκεί η χρήση του προφυλακτικού για την εξασφάλιση μιας ασφαλούς σεξουαλικής επαφής. Είναι απαραίτητο η χρήση του να είναι και σωστή.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση σχετικών μελετών δείχνει πως τα λάθη στη χρήση του
προφυλακτικού, όπως είναι η καθυστερημένη τοποθέτηση του, η μη χρησιμοποίηση του σε όλη τη διάρκεια της επαφής, ή η τοποθέτηση του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνεται χώρος στην άκρη, είναι πολύ συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές σχολιάζοντας τα ευρήματα, παρατηρούν το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που έχει ο χρήστης στην αποτυχία της αποτελεσματικότητας του προφυλακτικού. Ισχυρίζονται μάλιστα πως εκατομμύρια μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες καθώς και σε πολλές περιπτώσεις η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν βελτιωνόταν ο τρόπος χρήσης του προφυλακτικού.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι συχνά υποεκτιμάται η δυσκολία που υπάρχει στη χρήση του προφυλακτικού. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν και να συντονιστούν από τους χρήστες, οι οποίοι σχετίζονται τόσο με την ίδια την τοποθέτηση του προφυλακτικού, όσο και με την σεξουαλική πράξη, καθώς και τη δυναμική των δύο συντρόφων.

Η παρούσα ανασκόπηση ανέλυσε τα αποτελέσματα 50 μελετών, οι οποίες έλαβαν χώρα σε 14 χώρες. Η ανάλυση έδειξε πως ενώ η ρήξη, ή η ολίσθηση του προφυλακτικού συνέβαιναν αρκετά συχνά, μεγαλύτερη συχνότητα παρουσίαζαν τα λάθη στη χρήση. Οι ερευνητές μάλιστα λένε πως ένα προφυλακτικό είναι πιο πιθανό να σπάσει ή να γλιστρήσει εάν έχει προηγηθεί κάποιο λάθος στην εφαρμογή του. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε με σαφήνεια πως όσα περισσότερα λάθη στη χρήση του προφυλακτικού ανέφερε ένα άτομο, τόσο αυξημένες ήταν οι πιθανότητες ρήξης, ή/και ολίσθησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, τα πιο συχνά λάθη στη χρήση του προφυλακτικού είναι:

• Η μη χρησιμοποίηση του καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης
• Η τοποθέτηση του με τρόπο που δεν αφήνει ελεύθερο χώρο στην άκρη.
• Η μη συμπίεση του κενού χώρου στην άκρη, για την απομάκρυνση του αέρα
• Η τοποθέτηση του προφυλακτικού με την έξω επιφάνεια προς τα μέσα
• Η χρήση λιπαντικών που δεν έχουν ως βάση το νερό
• Η λανθασμένη αφαίρεση του προφυλακτικού

Σε γενικές γραμμές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως τα προφυλακτικά έχουν ένα ποσοστό αποτυχίας 2%, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 15% όταν δε χρησιμοποιούνται με συνέπεια.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η σωστή χρήση του προφυλακτικού πρέπει να προαχθεί σε μείζων ζήτημα της δημόσιας υγείας.

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...