Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συμψηφίζουν το εφάπαξ με τα χρέη στις τράπεζες

Στη διάψευση των φημών οι οποίες επανήλθαν, χθες, στο προσκήνιο περί επικείμενων μειώσεων 10% έως 30%, επιπλέον, στα εφάπαξ προχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνοντας ότι εξετάζεται τόσο το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε βάρος των ασφαλισμένων όσο και του συμψηφισμού τους με ενδεχόμενα χρέη των δικαιούχων τους, όχι μόνο προς το Ταμείο
Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά προς όλες τις τράπεζες.
Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα που επανέφεραν το
θέμα μετά από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου προς τα Ταμεία (μέσω του οποίου ζητείται από τις διοικήσεις η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης των απαιτούμενων για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων, από το Μνημόνιο 2, αναλογιστικών μελετών), ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα Ταμείο. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία».Ο υπουργός Εργασίας, επί του ίδιου θέματος, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, πρόσθεσε ότι «για τα εφάπαξ γίνονται οι αναλογιστικές μελέτες μέχρι τα τέλη Μαρτίου και από κει και μετά θα δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές. Στα εφάπαξ δεν είναι ίδια η κατάσταση, όπως είναι στις συντάξεις. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές πέρα από τη μείωση. Είναι γνωστό ότι σε ορισμένα Ταμεία έχει μειωθεί το εφάπαξ, όπως στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι άλλες επιλογές μπορεί να είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Εάν τώρα σε ένα Ταμείο υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα, το οποίο δίνει 150.000 ευρώ εφάπαξ, σε αυτό μπορεί να υπάρξει μείωση. Αλλά από εκεί και μετά -μιλάω για τα μεγάλα Ταμεία, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που ουσιαστικά είναι το μεγαλύτερο- η πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο σημερινό επίπεδο».
Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου έχει ζητηθεί από τους φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.
Σημειώνεται ότι, ήδη, το εφάπαξ για όσους δικαιούχους του ΤΠΔΥ και του κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010, έχει μειωθεί κατά 10% και 15%, αντίστοιχα.
(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...