Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Σκάει η φούσκα της διψήφιας αύξησης των εξαγωγών

Η «παραμυθένια» πορεία των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία διετία αποδείχθηκε τελικά ότι έχει και «δράκο». Είναι ο τομέας των πετρελαιοειδών αλλά ειδικότερα ο συνυπολογισμός του εφοδιασμού των κάθε είδους πλοίων και αεροσκαφών τρίτων χωρών με καύσιμα, λιπαντικά και άλλα εφόδια, που τελικά ευθύνονται σε μέγιστο βαθμό για την δημιουργία μιας ουσιαστικά μαγικής εικόνας σε σχέση με τις πραγματικές εξαγωγικές επιδόσεις των
ελληνικών επιχειρήσεων.
Όχι ότι τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές μας δεν έχουν αναπτυχθεί. Νέες αγορές έχουν ανοίξει ακόμη και σε μακρινούς προορισμούς όπως το Περού, η Αργεντινή ή τα Νησιά Φάλκλαν, και οι πωλήσεις βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων είναι όντως ανεβασμένες.
Η πραγματική άνοδος όμως των εξαγωγών σε αξία και όγκο είναι τελικά πολύ μικρότερη από αυτή που η Κυβέρνηση διαφημίζει με κάθε ευκαιρία, όταν δημοσιεύονται τα στοιχεία με τις εμπορευματικές συναλλαγές (36,8% η αύξηση του 2011) και ήδη τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2012 πιστοποιούν ότι η αλματώδης άνοδος έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει αφού η βάση σύγκρισης δεν είναι πλέον ευνοϊκή.
1,348 δισ. ευρώ για εφοδιασμό πλοίων
Από μόνη της η «αγορά» του εφοδιασμού πλοίων έφτασε το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων να απορροφά εξαγωγές ύψους 1,348 δις. ευρώ και συνιστά πλέον τον 5ο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό ελληνικών προϊόντων μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Κύπρο. Η αξία των εξαγωγών σε πετρελαιοειδή ξεπερνά τα 6,6 δις. ευρώ και αντιστοιχεί στο 26% του συνόλου. Πέρυσι να θυμίσουμε ότι η κρουαζιέρα γνώρισε πιένες άρα και η τροφοδοσία των κρουαζιερόπλοιων με καύσιμα που ελλιμενίζονταν στην Ελλάδα επίσης, υπήρξε πολεμική αναταραχή στη Λιβύη.
Το 2010 αντίστοιχα η αξία των εξαγωγών καυσίμων συνολικά ήταν 1,83 δις. ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 259% μέσα σε ένα χρόνο. Οι δε εξαγωγές εφοδιασμού ήταν μόλις 338 εκατ. ευρώ (13η θέση) και νωρίτερα σχεδόν ανύπαρκτες αφού δεν καταγράφονταν ως εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά ως πράξεις εφοδιασμού. Αυτό άλλαξε στις αρχές του 2011, όταν η χώρα μας «προσαρμόστηκε» με την κοινοτική νομοθεσία και με υπουργική απόφαση ενέταξε στις εξαγωγές τους εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών, αρχικά «ανεξαρτήτως προορισμού τους» δηλαδή ακόμη και εντός Ε.Ε, και στη συνέχεια διευκρινίζοντας ότι αφορά μόνο σε ελλιμενισμούς πλοίων τρίτων χωρών.
Παρελθόν τα εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης
Επειδή πλέον το 2012, η βάση σύγκρισης δεν είναι ευνοϊκή όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με το 2010, η «κόπωση» στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας είναι εμφανής.
Τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χθες οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή μειώθηκαν εντός της ΕΕ κατά 5,9% στα 746,1 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχαν αυξηθεί κατά 26%. Παράλληλα αυξήθηκαν κατά 14% στα 450,6 εκατ.ευρώ στις χώρες εκτός ΕΕ, όταν πέρυσι είχαν αυξηθεί κατά 42%. Συνολικά οι εξαγωγές τον Ιανουάριο παρέμειναν στάσιμες όταν τον ίδιο μήνα του 2011 είχαν παρουσιαστεί αυξημένες κατά 30%.
Οι πραγματικές εξαγωγές
Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων καταγράφηκαν το 2011 περίπου 15 νέες είσοδοι, που αφορούν κυρίως προϊόντα αλουμινίου, δομικά υλικά, λιπάσματα και συσκευές μεταφορές δεδομένων. Ενισχυμένες ήταν επίσης οι εξαγωγές σε φράουλες, καπνιστά ψάρια, εμφιαλωμένο νερό και παιδικά παιχνίδια.
-Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πέρυσι ήταν τα ορυκτέλαια πετρελαίου με 6,36 δις. ευρώ, τα προϊόντα από αργίλιο με 562,5 εκατ. ευρώ, τα «εμπιστευτικά προϊόντα» με 530,1 εκατ.ευρώ, τα φάρμακα (475,6 εκατ.ευρώ), τα ψάρια (452,6 εκατ. ευρώ), οι ράβδοι από σίδηρο ή χάλυβα (356,8 εκατ. ευρώ), οι σωλήνες κάθε είδους (340,8 εκατ. ευρώ), τα λαχανικά (264,4 εκατ. ευρώ), τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ρόδια με 251,2 εκατ. ευρώ, το βαμβάκι (234,8 εκατ. ευρώ), η φέτα και το κεφαλοτύρι με 234,2 εκατ. ευρώ, τα γουνοδέρματα (215,9 εκατ. ευρώ), το ελαιόλαδο με 211,1 εκατ. ευρώ και τα κράματα αργιλίου με 204,4 εκατ. ευρώ).
Αντίθετα από τα κορυφαία μέχρι το 2010 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα «χάθηκαν» τα αρτοποιήματα και ζαχαρώδη, τα μανταρίνια και πεπόνια, ορισμένοι τύποι χρωμάτων, ορμονούχα φάρμακα, τα είδη υγιεινής και τα πλοία. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, επίσης, και την κρίση που διέρχεται ο άλλοτε κραταιός κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, με την απουσία των νημάτων denim και των μη πλεκτών ενδυμάτων.
-Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 11% (στα 10,2 δις. ευρώ έναντι 9,2 δις. ευρώ) κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών πρώτων υλών και των μηχανημάτων και υλικών μεταφορών. Αντίθετα στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές χημικών προϊόντων (-0,8%, στα 2,346 δις. ευρώ).
- Αύξηση 4,2% κατέγραψαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ( 4,096 δις. ευρώ), με τη μεγαλύτερη συνεισφορά να προέρχεται από την υποκατηγορία των τροφίμων και ζώων που απορροφούν πάνω από τα 3/4 των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγές ποτών και καπνού έφτασαν τα 566 εκατ. ευρώ (+3,1%), ενώ οι εξαγωγές της υποκατηγορίας λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης στα 299 εκατ. ευρώ.,
-Αισθητή μείωση παρουσίασαν οι εξαγωγές πρώτων υλών (-6,6% στα 889 εκατ. ευρώ).
- Σημαντικές ανακατατάξεις προέκυψαν και στις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Η Ιταλία είναι πλέον ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός ελληνικών προϊόντων με 2,123 δις. ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Γερμανία με 1,763 δις. ευρώ. Στην τρίτη θέση έχει αναρριχηθεί η Τουρκία με 1,752 δις. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία με 1,239 δις. ευρώ, οι ΗΠΑ με 1,191 δις. ευρώ, η Αγγλία με 890,6 εκατ. ευρώ, η Γαλλία με 651 εκατ. ευρώ , η Ρουμανία με 596,5 εκατ. ευρώ και η Σιγκαπούρη με 587,2 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...