Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πως θα γίνει ο διακανονισμός οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία – Όλη η εγκύκλιος του υπ.Εργασίας

Αφορά οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010
- Οι αιτήσεις λήγουν στις 30 Μαρτίου του 2012
- Στους οφειλέτες που θα υπαχθούν στο διακανονισμό, παρέχεται έκπτωση 40%
- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της αναστολής και της υπαγωγής στον διακανονισμό

Διευκρινιστική εγκύκλιο, σχετική με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες υπαγωγής στο καθεστώς του προσωρινού διακανονισμού, που προβλέπεται από το νόμο 4038/2012 για τη ρύθμιση των οφειλών
προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, απέστειλε προς όλους τους ασφαλιστικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο νόμος, δίνει τη δυνατότητα για νέα ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη δυνατότητα της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές μέχρι τις 31/12/2010.

Προϋποθέσεις της αναστολής και της υπαγωγής στον διακανονισμό είναι:
α) η υποβολή αίτησης του οφειλέτη,
β) η ανελλιπής καταβολή των από 1.1.2011 τρεχουσών εισφορών
γ) η καταβολή του 20% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Στους οφειλέτες που θα υπαχθούν στο διακανονισμό, παρέχεται έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης μέχρι 31-12-2011 οφειλής τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η έκπτωση αυτή παρέχεται και σε όσους οφειλέτες είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Προκειμένου οι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα της έκπτωσης θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μέχρι τις 30-3-2012 και να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 30-4-2012.

Με τη νέα ρύθμιση η οποία θα ισχύει μέχρι 31/12/2012 το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα μπορέσει να εισπράξει το μεγαλύτερου μέρους του ποσού που οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία περί τους 300.000.οφειλέτες.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, ειδικά για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών, το ποσό του 20% έναντι της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης δε μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% επί της μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011 και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και των λοιπών ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων - ανεξάρτητα απασχολουμένων, το ποσό της διμηνιαίας καταβολής καθορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις υποπεριπτώσεις ii και iii της περίπτωσης γ΄ της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 αντιστοίχως.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες κατά περίπτωση δόσεις ως εξής :

- Εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμισή του έως και σε έξι (6) δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100 % επί των προσαυξήσεων προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
- Καταβολή του ποσού από επτά έως και 10 δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75 % επί του ποσού της κεφαλαιοποιημένης οφειλής που αντιστοιχεί σε κάθε είδους προσαυξήσεις πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Τόσο η εφάπαξ καταβολή του ποσού όσο και καταβολή της πρώτης δόσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την 30-4-2012, ενώ η μη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται έκπτωση του οφειλέτη από την παρούσα ρύθμιση.

Η δυνατότητα αυτή ισχύει και για όσους οφειλέτες έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και είναι συνεπείς με την καταβολή των δόσεων

Στους οφειλέτες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση και θα καταβάλουν την πρώτη δόση, χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα διάρκειας δυο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, ότι σαν «ασφαλιστικές εισφορές» νοούνται οι πάσης φύσεως οφειλές και ιδίως πόροι, όπως το ιατρόσημο και αγγελιόσημο. Επίσης οι οφειλές πού προκύπτουν από την μη καταβολή των δόσεων μπορούν να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται επίσης, ότι με το νέο νόμο υφίσταται ειδική μέριμνα για τους οφειλέτες μετά την 18-11-1994, είτε έχουν δεχθεί τρομοκρατική επίθεση και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από αυτή είτε έχουν ή είχαν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας, εφόσον υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012 σχετική αίτηση στους στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν:

1) Είτε να υπαχθούν στις διατάξεις του ν.2256/1994 όπως ισχύουν, εφόσον δεν έχουν ποτέ υπαχθεί στο παρελθόν σε αυτές. Στην περίπτωση αυτή η προβλεπόμενη από την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν.2256/1994 αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2) Είτε να υπαχθούν στον προσωρινό διακανονισμό της περίπτωσης Α΄ του άρθρου 48 του ν.3943/2011, με κεφαλαιοποίηση της μέχρι 31-12-2011 οφειλής και την καταβολή ποσοστού 20 % επί των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2011, έναντι της συνολικής μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Για τους συγκεκριμένους οφειλέτες ορίζεται ότι, όσον αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών, δεν ισχύει ο περιορισμός ότι το καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25 % επί της μέχρι 31-12-2011 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Τέλος αναφέρονται στην εγκύκλιο οι σχετικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον αυτές ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ αποτελεί συνεχές και αυτόφωρο αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...