Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Παγώνουν προσωρινά οι επιστροφές του ΦΠΑ

ΣΕ προσωρινό «πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ που περιμένουν πολλές επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέχρι να ολοκληρώσει τους έλεγχους που έχει ξεκινήσει για τον εντοπισμό παράνομων εισπράξεων που γίνονται με πλαστά εικονικά στοιχεία.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι τα τελευταία χρόνια,
λόγω και της κρίσης, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, αλλά έχουν  εντοπιστεί και πολλές περιπτώσεις πλαστών παραστατικών ή εικονικών εταιριών που διεκδικούν παρανόμως την επιστροφή φόρου.
Το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης ζητά και η τρόικα από την κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει σημαντικά το κονδύλι για επιστροφές φόρου. Υπολογίζεται ότι το 2011 δαπανήθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε στη Βουλή ότι το 2012 το αντίστοιχο κονδύλι δεν θα ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν τιμολόγια αγοράς, δελτία αποστολής και άλλα παραστατικά και οι διασταυρώσεις στοχεύουν συγκεκριμένα στον εντοπισμό:

•        Επιχειρήσεων που απέδωσαν στο Δημόσιο ΦΠΑ χαμηλότερο του 5% των ακαθάριστων εσόδων τους, καθώς και επιχειρήσεων με υψηλά πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ.
•        Επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη εργασιών και δεν παρουσιάζουν καμία συναλλαγή, αλλά υποβάλλουν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Πρόκειται για επιχειρήσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή και έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
•        Επιτηδευματιών που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους αθεώρητα τιμολόγια. Έχουν ήδη εντοπισθεί επιτηδευματίες που υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις στις οποίες έχουν δηλώσει συναλλαγές με πελάτες και προμηθευτές, αλλά δεν έχουν θεωρήσει τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν.
•        Καταχώρηση αυξημένων δαπανών με σκοπό την επιστροφή, την έκπτωση ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών τίθενται και περιπτώσεις εικονικών  ενδοκοινοτικών παραδόσεων εμπορευμάτων σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. χωρίς να χρεωθεί ο  ΦΠΑ στο τιμολόγιο (όπως άλλωστε προβλέπεται), ενώ στην πραγματικότητα τα εμπορεύματα αυτά είτε έχουν πωληθεί στην εσωτερική αγορά και ο  ΦΠΑ δεν έχει αποδοθεί, είτε έχουν ληφθεί εικονικά τιμολόγια αγορών από την εσωτερική αγορά και στη συνέχεια ζητείται η επιστροφή του  ΦΠΑ αυτών.

Παρατηρείται επίσης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ η οργανωμένη απάτη τύπου Carousel, διαδοχικών δηλαδή συναλλαγών που οδηγούν στη μη καταβολή ΦΠΑ ή την αδικαιολόγητη απαίτηση επιστροφής ΦΠΑ.
Χρήστες του διαδικτύου έχουν φροντίσει να πληροφορηθούν με ακρίβεια για την ταυτότητα και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία διαφόρων ατόμων, εκμεταλλεύονται τη διαδικασία υποβολής μέσω του διαδικτύου των δηλώσεων φορολογικού εισοδήματος και υποβάλλουν αυτές με ψευδή στοιχεία στις αρμόδιες ΔΟΥ, αποκομίζοντας έτσι παράνομα επιστροφές φόρων ή εκμεταλλευόμενοι τα ψευδή πιστοποιητικά προβαίνουν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές (εκδόσεις δανείων κ.λπ.).

Ο  έλεγχος θα επεκταθεί και σε αγρότες, κυρίως του ειδικού καθεστώτος, σε όλους τους νομούς, που εισπράττουν μεγάλα  ποσά από επιστροφή ΦΠΑ για παραγόμενα προϊόντα που δεν θα μπορούσαν να έχουν παραγάγει, λόγω των λίγων στρεμμάτων γης που καλλιεργούσαν.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων των εγκατεστημένων στη χώρα μας φορολογικών αντιπροσώπων αλλά και των αλλοδαπών κοινοτικών τους εντολέων. Θα ελεγχθούν οι έμποροι εκείνοι που δραστηριοποιούνται σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές και σε πολλές περιπτώσεις εισπράττουν παράνομα ΦΠΑ, τον οποίο και δεν αποδίδουν ποτέ στο Δημόσιο.

Του Στέλιου Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...