Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

NEC: Νέα μπαταρία πάχους 0,3 χιλιοστών

Μια εύκαμπτη μπαταρία με πάχος μόλις 0,3 χιλιοστών δημιούργησε η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών NEC (Nippon Electric Company). Χρειάζεται μόλις μισό λεπτό για να επαναφορτιστεί και διατηρεί το 75% του ηλεκτρικού φορτίου της μετά από 500 επαναφορτίσεις.

Η μπαταρία βασίζεται σε οργανικό πολυμερές και η κατασκευή της γίνεται με τη βοήθεια εκτυπωτικών τεχνολογιών, γεγονός που βοηθά στη μελλοντική αξιοποίησή της σε νέου τύπου πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή άλλες «έξυπνες» κάρτες («κλειδιά» για πόρτες ξενοδοχείων, κάρτες συγκοινωνιακών μέσων κ.ά.). Μια νέα γενιά «έξυπνων» πλαστικών καρτών εφοδιασμένων με ενσωματωμένη μπαταρία θα πρόσφερε νέες δυνατότητες στον χρήστη, όπως να βλέπει πληροφορίες (π.χ. το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του) όχι μέσω μηχανήματος ΑΤΜ, αλλά μέσω μιας μικρής οθόνης πάνω στην ίδια την κάρτα, η οποία θα τροφοδοτείται με τη δική της πλέον ενέργεια.
Τέτοιες κάρτες με μπαταρία μπορεί να αργήσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, ωστόσο η NEC σκοπεύει να ενσωματώσει τη νέα πολύ λεπτή μπαταρία σε διάφορα προϊόντα της έως το 2013, για παράδειγμα σε επίπεδες οθόνες και συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης (e-readers). Μια ακόμα χρήση θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση των μπαταριών αυτών σε «έξυπνα» ρούχα.
Μια άλλη εξέλιξη στον τομέα αυτόν, είναι η προοπτική αξιοποίησης του νέου υλικού-θαύματος, του γραφένιου. Αμερικανοί και Αιγύπτιοι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Κάιρου, με επικεφαλής τον Μαχέρ Ελ-Καντί, ανακάλυψαν μια νέα τεχνική, με τη βοήθεια λέιζερ, για τη δημιουργία εύκαμπτων, μεγάλης διάρκειας και ιδιαίτερα αγώγιμων ηλεκτροχημικών πυκνωτών (των λεγόμενων «σούπερ- πυκνωτών») από γραφένιο.
Οι σούπερ- πυκνωτές έχουν το πλεονέκτημα ότι φορτίζουν και επαναφορτίζουν αρκετά πιο γρήγορα από τις μπαταρίες, ωστόσο ως τώρα ήταν αδύνατο να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αντίθετα με τις μπαταρίες λιθίου- ιόντων και τις υπόλοιπες συμβατικές μπαταρίες, που έχουν μεν μικρό κύκλο ζωής, αλλά αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου.
Όμως, οι πυκνωτές από γραφένιο (γραφίτης πάχους μόλις ενός ατόμου), εκτός του ότι είναι κι αυτοί εύκαμπτοι, διαθέτουν πλέον πολύ περισσότερο χώρο για αποθήκευση ενέργειας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια για διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οθόνες, πληκτρολόγια, αλλά και «έξυπνα» ρούχα.
NAFTEMPORIKI.GR
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...