Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων Public Issue.11/4 - MRB Και Pulse 13/04

Σημαντική πτώση στα ποσοστό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Ελλάδας με ταυτόχρονο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Public Issue.11/4/12
Η δημοσκόπηση δίνει και Βουλή εννέα κομμάτων.
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία η
οποία προηγείται με 19%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 14,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, η Δημοκρατική Αριστερά με 12%, το ΚΚΕ με 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 11%, η Χρυσή Αυγή με 5%, ο ΛΑΟΣ με 3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%, η Δράση με 2% και τα υπόλοιπα κόμματα με 3,5%.
Εννέα στους δέκα που ρωτήθηκαν, ήτοι ποσοστό 89%, πιστεύουν ότι από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το 52% να επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι 17% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και 8% οικουμενική.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 18%, ενώ στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15%, ισοβαθμούν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Καταλληλότερος ο Βενιζέλος


Στο ερώτημα ποιο θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 18%, ενώ στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 15%, ισοβαθμούν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας- Μόλις 1 στους 10 θέλει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Ένας στους 2 προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ μόλις το 17% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ως προς τη σύνθεση όσων επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, μόλις το 10% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα θέλει το 2%, συνεργασία δεξιών κομμάτων θέλει το 3%, συνεργασία εκτός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2% και κεντροαριστεράς το 2% και άλλες συνεργασίες 7%.

Ως προς τη σύνθεση όσων επιθυμούν κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς, μόλις το 10% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα θέλει το 2%, συνεργασία δεξιών κομμάτων θέλει το 3%, συνεργασία εκτός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2% και κεντροαριστεράς το 2% και άλλες συνεργασίες 7%.

Εννέα στους δέκα πολίτες εκτιμούν πάντως ότι δε θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας.

Υπέρ των εκλογών


Το 64% θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, έναντι μόλις 11% τον Ιανουάριο,ενώ 34% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται.
 
Δεν εμπιστεύονται Σαμαρά - Βενιζέλο οι πολίτες
 
Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Pulse για την εφημερίδα«Το Ποντίκι» και αφορούν τα περιθώρια των κομμάτων να αντλήσουν ψήφους πέρα από τη ρητή δήλωση περί πρόθεσης ψήφου.

1) Τα περιθώρια περαιτέρω άντλησης ψήφων εκ μέρους των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) είναι απροσδόκητα περιορισμένα.

2) Με εξάντληση και του περιθωρίου πλήρους ενσωμάτωσης ακόμα και της «μέτριας» πιθανότητας ψήφου, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 17%. Αν εκτιμήσουμε την αποχή και το άκυρο / λευκό σε 20%, κατά προσέγγιση ξεπερνά οριακά το 22%. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη να προσεγγίσει το 76% που απαντά ότι είναι «ελάχιστη ή καθόλου» πιθανό να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και το επιπλέον 7% που δεν απαντά.

3) Για το ΠΑΣΟΚ η απομάκρυνση του 57% («ελάχιστά ή καθόλου») συν 4% «δεν απαντώ» των ψηφοφόρων του 2009 είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο μαρτυρεί διάρρηξη των σχέσεών του με το «δικό του» κοινό. Με το 60% των παλαιών ψηφοφόρων του σε διακριτή απόσταση, κανένας στόχος δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.

4) Η Ν.Δ., εξαντλώντας και το περιθώριο της «μέτριας» πιθανότητας, φτάνει το 22% το οποίο συνυπολογιζόμενης της αποχής στο 20% δεν της επιτρέπει να φτάσει το 30%. Κατά συνέπεια, και αυτή θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να προσεγγίσει το 70% όσων δηλώνουν ότι είναι «ελάχιστα ή καθόλου» πιθανό να την ψηφίσουν, αλλά και το επιπλέον 8% που δεν απαντά.

5) Όπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η Ν.Δ., έχει πολύ σοβαρό – αν και ποσοστιαία μικρότερο, αλλά και επί μικρότερου αριθμού ψήφων το 2009 – πρόβλημα με τους παλαιούς ψηφοφόρους της, οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 42% (συν 6% που δεν απαντούν) ότι είναι «λίγο ή καθόλου» πιθανό να την ψηφίσουν.

6) Το γενικό συμπέρασμα για τα δυο αυτά κόμματα εξουσίας είναι ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποδοχής από την παραδοσιακή εκλογική τους βάση, η οποία σε πολύ μεγάλα ποσοστά δείχνει πλέον πολύ απομακρυσμένη από τις παλαιές προτιμήσεις της.

7) Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, αξίζει τον κόπο να παρατηρήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν αξιοσημείωτο περιθώριο βελτίωσης των καταγραφόμενων δημοσκοπικών τους επιδόσεων. Για παράδειγμα, στην κατηγορία της «μέτριας» πιθανότητας να υπερψηφιστούν – την οποία πάντως παραδοσιακά τα κόμματα που δεν διεκδικούν εξουσία δύσκολα αξιοποιούν – καταγράφονται τα εξής περιθώρια για κάθε κόμμα:

- ΠΑΣΟΚ 4%

- Ν.Δ. 5%

- ΚΚΕ 8%

- ΣΥΡΙΖΑ 8%

- ΛΑΟΣ 6%

- Δημοκρατική Συμμαχία 5%

- Οικολόγοι Πράσινοι 11%

- Δημοκρατική Αριστερά 14%

- Άρμα Πολιτών 9%

- Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%

- Χρυσή Αυγή 3%



.......................................................................

Δημοσκόπηση της MRB για τη Real News 13.04.12


Το 67,5 των πολιτών ευνοεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στη Realnews.

Το 32,7% θεωρεί πως κανένα κόμμα από μόνο του δεν θα είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση αυτοδυναμίας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 20,5% έναντι 12,7% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 8,6%, ΚΚΕ με 7,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, ΔΗΜΑΡ με 7%, Χρυσή Αυγή με 3,9%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, ΛΑΟΣ με 2,5% και Δημοκρατική Συμμαχία με 2,4%.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων, πρώτος εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης και ακολουθούν Λουκάς Παπαδήμος, Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Δημαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αλέκα Παπαρήγα, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Καρατζαφέρης, Λούκα Κατσέλη, Νίκος Μιχαλολιάκος και Χάρης Καστανίδης.
Καταλληλότερο για πρωθυπουργό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου το 52,4% δηλώνει «κανένας», ενώ το 22,9% επιλέγει τον πρόεδρο της ΝΔ και το 20,9% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
 ...................................................................................

Και η Pulse δείχνει εννέα κόμματα στην νέα βουλή -Πρώτη η Ν.Δ με έξι μονάδες διαφορά


Nέα Δημοσκόπηση από την Pulse για τον Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο δείχνει ότι εννέα κόμματα πιάνουν έστω και με αναγωγή το φράγμα του 3% Η διαφορά σε αυτή τη δημοσκόπηση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έξι μονάδες (και τα δυο μαζί τα μεγάλα κόμματα φτάνουν στο 37%). Για την τρίτη θέση ισοβαθμούν στις προτιμήσεις το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ με 11,5%. Ακολουθούν πολύ κοντά σε διψήφιο νούμερο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9,5% και η ΔΗΜΑΡ με 9%. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την είσοδό της στη επόμενη βουλή με 5% ενώ ακροβατούν ακριβώς στο όριο οι Οικολόγοι Πράσινοι  και το ΛΑΟΣ με 3%. Η ΔΗ.ΣΥ και το Άρμα Πολιτών μετρούνται με 2,5% και 2% αντίστοιχα. Υπάρχει και ένα υπόλοιπο 5% που πάει στα υπόλοιπα κόμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...