Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι κούκλες του Ροντινόνε «συνομιλούν» με τα Κυκλαδικά ειδώλια





Επτά νέα γλυπτά που επιδιώκουν να συνομιλήσουν με τα κυκλαδικά ειδώλια δημιούργησε ο Ελβετός καλλιτέχνης Ούγκο Ροντινόνε ο οποίος θα τα παρουσιάσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Πέμπτη 24 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι φυσικού μεγέθους φιγούρες που θυμίζουν τις κούκλες στις βιτρίνες των καταστημάτων εμφανίζονται σε στάσεις ανάπαυσης με φόντο τους λευκούς τοίχους του μουσείο.Οι μορφές οι οποίες είναι εξαιρετικά λεπτομερείς έχουν χυθεί σε κερί απευθείας από το ανθρώπινο σώμα ενώ τα επιμέρους τμήματα κάθε φιγούρας είναι σε διαφορετικές αποχρώσεις ένα μίγμα κέρινων και γήινων χρωμάτων.
Στόχος του Ροντινόνε είναι οι φιγούρες του να έρθουν σε ένα δημιουργικό διάλογο με τις
μόνιμες συλλογές του μουσείου, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδώλια της 3ης χιλιετίας π.Χ. Έτσι, οι θεατές θα μπορούν να αναλογιστούν την εξέλιξη της παραστατικότητας διαμέσου των αιώνων αλλά και το πώς αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα υπαρξιακά ερωτήματα στις διάφορες περιόδους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ούγκο Ροντινόνε έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την ποιητική και ατμοσφαιρική δουλειά του στην οποία χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, μεταξύ των οποίων ζωγραφική, σχέδιο, φωτογραφία, βίντεο, εγκαταστάσεις και γλυπτική. Τα έργα του συνδυάζουν ετερόκλητα στοιχεία, από pop art μέχρι ψυχεδελικές ρίγες της δεκαετίας του '60. Οι αινιγματικές του συνθέσεις από χυτούς κορμούς ελιάς, οι υπερμεγέθεις εκδοχές των κινέζικων scholar rocks και οι μεγάλοι λαμπτήρες από χρωματισμένο κερί συνδυάζουν μνήμη και φαντασία για να δημιουργήσουν ονειρικές, μελαγχολικές εγκαταστάσεις.
Ο Ροντινόνε έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Αυτή την περίοδο ο Ροντινόνε εκθέτει στην Τριενάλε της Γιοκοχάμα 2011 στην Ιαπωνία το γλυπτό από νέον «Our Magic Hour», που είναι εγκατεστημένο στην οροφή του μουσείου και δίνει τον τίτλο του σε ολόκληρη την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...