Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Για πρώτη φορά στην βουλή 60 γυναίκες βουλευτές - Τα μεγάλα ονόματα που έμειναν εκτός και οι νεοεκλεγέντες


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν 60 γυναίκες στην ελληνική βουλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 20%, συγκριτικά αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2009 κατά 2,7%. 
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με ανακοίνωσή της, η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της θεσμοθετημένης ποσόστωσης του 1/3 στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων «και ακόμη χαμηλότερα από το στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, στόχο που προωθούν οι
πολιτικές του "Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013", της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων».

Το ποσοστό των γυναικών στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες) 
ΣΥΡΙΖΑ: 30,99% (22 γυναίκες) 
ΠΑΣΟΚ 9,09% (3 γυναίκες)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35,00% (7 γυναίκες) 
Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα) 
Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες) 
ΚΚΕ 33,33% (4 γυναίκες) 


Τα μεγάλα ονόματα που έμειναν εκτός Βουλής και οι νεοεκλεγέντες

ΣTO πλαίσιο της πλήρους ανατροπής των συσχετισμών που αποτυπώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο κατέδειξε μεγάλο νικητή το ΣΥΡΙΖΑ και ηττημένους τα δύο κόμματα εξουσίας, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ "παλεύουν" να μπουν στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ υπο-εκπροσωπείται πλέον στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η ΝΔ διασώζεται λόγω του μπόνους των 50 εδρών.

ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, που με 13,19% εκλέγει 41 βουλευτές, πολλοί πρώην υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη δεν εισέρχονται στη νέα Βουλή. Στην Α΄ Αθηνών εκλέγεται ο Κ. Σκανδαλίδης ενώ δεν βρίσκονται στο κοινοβούλιο οι 'Αννα Διαμαντοπούλου, Νάσος Αλευράς, Παύλος Γερουλάνος, Παντελής Οικονόμου και Χρήστος Παπουτσής. Από τη Β΄ Αθηνών δεν εκλέγονται οι Γιάννης Ραγκούσης, Πέτρος Ευθυμίου, Αθηνά Δρέττα, Γιώργος Κουτρουμάνης, Μιλένα Αποστολάκη, Δημήτρης Ρέππας, 'Αννα Νταλάρα, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και Ροδούλα Ζήση. Δεν εξελέγη επίσης η 'Αννα Βερούλη. Εκλέγονται οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μίμης Ανδρουλάκης και Απόστολος Κακλαμάνης.

Από την Περιφέρεια Αττικής εκλέγεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκτός Βουλής μένει ο Κωνσταντίνος Βρεττός ενώ δεν εξελέγη ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στην Α΄ Πειραιώς δεν εκλέγεται βουλευτής και μένει εκτός Βουλής ο Δημήτρης Καρύδης, ενώ στη Β΄ Πειραιώς εκλέγεται ο Δημήτρης Λιντζέρης και μένουν εκτός οι Γρηγόρης Νιώτης και Γιάννης Διαμαντίδης.
Στην Α' Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ  βγάζει μόνο μία έδρα που καταλαμβάνει ο κ. Βενιζέλος και εκτός Βουλής μένουν οι Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Μαγκριώτης και Εύα Καϊλή και από τη Β' Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Αρβανιτίδης.
Σε άλλες περιφέρειες σημαντικές είναι για το ΠΑΣΟΚ οι απώλειες εδρών στην Κέρκυρα, όπου ήταν υποψήφια η 'Αντζελα Γκερέκου, στην Καστοριά όπου επί χρόνια εκλεγόταν ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, στην Κορινθία με τον Πάνο Μπεγλίτη και στη Λέσβο με τον Νίκο Σηφουνάκη.
Επίσης  στη Μαγνησία δεν εκλέγεται ο Κ. Καρτάλης, στην Αιτωλοακαρνανία ο Χρ. Βερελής, στην Φθιώτιδα οι Κατ. Μπατζελή και Τόνια Αντωνίου, στην Ξάνθη ο Γ. Πεταλωτής. Παράλληλα έπεσε και το «πράσινο κάστρο» της Κρήτης, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει καμιά έδρα στα Χανιά  και  από μία στους άλλους νομούς (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι), επίσης τα Δωδεκάνησα (βγάζει μία έδρα ) και η Εύβοια (δεν βγάζει καμία),  ενώ χάνει και όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.
Στην  Αχαΐα  επίσης τη μία μοναδική έδρα καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ με το 18,87% των ψήφων εκλέγει σε όλη τη χώρα 108 βουλευτές. Συνολικά στην Αττική εκλέγονται 28 βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγονται: Στην Α' Αθήνας οι: Όλγα Κεφαλογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Πιπιλή, Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης Μηταράκης, Προκόπης Παυλόπουλος και Ανδρέας Ψυχάρης.

Στη Β' Αθήνας οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Σοφία Βούλτεψη, Αργύρης Ντινόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, 'Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, 'Αννα Καραμανλή, Βύρων Πολύδωρας, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Παπαθανασίου. Δεν εκλέγονται ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος και ο Γιώργος Βερναδάκης.

Στην Περιφέρεια Αττικής οι: Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας ενώ μένουν εκτός Βουλής οι Πέτρος Δούκας, Θανάσης Κατσιγιάννης, Νίκος Καντερές.
Στην Α' Πειραιώς εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και στη Β' Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης, αλλά μένουν εκτός ο βουλευτής Τάσος Νεράντζης, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Τάσος Μητρόπουλος.
Από άλλες περιφέρειες ηχηρές απουσίες είναι αυτές του γραμματέα του κόμματος βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέτζου και του Γρηγόρη Αποστολάκου.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 16,76% των ψήφων εκλέγει 52 βουλευτές. Συνολικά στην Αττική εκλέγει 17 βουλευτές. Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα εκλέγονται: Στη Β' Αθηνών οι: Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Στρατούλης, Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη, Πέτρος Τατσόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην Α' Αθηνών οι: Αλέξης Τσίπρας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Βούτσης. Στην Περιφέρεια Αττικής οι: Αλέξης Μητρόπουλος και Νάσος Αθανασίου. Στην Α' Πειραιώς ο Θοδωρής Δρίτσας και στη Β' Πειραιώς οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευγενία Βαμβακά.


Ανεξάρτητοι Έλληνες
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το 10,60% των ψήφων εκλέγουν 33 βουλευτές. Στην Αττική εκλέγουν 10 βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εκλέγονται: Στην Α' Αθηνών, η Έλενα Κουντουρά. Στη Β' Αθηνών οι: Παναγιώτης Καμμένος, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Μανώλης, Παύλος Κοντογιαννίδης. Στην Αττική οι: Παύλος Χαϊκάλης και Ευγενία Πρεβεζάνου-Αρβανίτη. Στην Α' Πειραιώς ο Παναγιώτης Μελάς και στη Β' Πειραιώς ο Γιάννης Κουράκος.

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με το 8,47% των ψήφων εκλέγει 26 βουλευτές. Στην Αττική εκλέγει οκτώ βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εκλέγονται: Στην Α' Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη. Στη Β' Αθηνών οι: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Λίνα Κροκίδη, Χρήστος Κατσώτης. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Γιάννης Γκιόκας. Στη Α' Πειραιώς η Ελπίδα Παντελάκη και στη Β' Πειραιώς η Διαμάντω Μανωλάκου.

Δημοκρατική Αριστερά
Η ΔΗΜΑΡ με 6,10% των ψήφων εκλέγει 19 βουλευτές σε όλη τη χώρα. Συνολικά στην Αττική εκλέγει επτά βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγονται: Στην Α' Αθηνών ο Γιάννης Πανούσης. Στη Β' Αθηνών οι: Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Οδυσσέας Βουδούρης. Στην Α' Πειραιώς η Μαρία Ρεπούση, στη Β' Πειραιώς η Μαρία Γιαννακάκη και στην Περιφέρεια Αττικής ο Βασίλης Οικονόμου.

Χρυσή Αυγή
Η Χρυσή Αυγή με το 6,97% των ψήφων εκλέγει 21 βουλευτές σε όλη τη χώρα. Συνολικά, στην Αττική εκλέγει οκτώ βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγονται: Στην Α' Αθηνών οι: Νίκος Μιχαλολιάκος και Ιωάννης Βουλδής. Στη Β' Αθηνών οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμένης. Στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Κασιδιάρης. Στην Α' Πειραιώς ο Νίκος Κουζήλος και στη Β' Πειραιώς ο Γιάννης Λάγος.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...