Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: «Όσο ζω δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα»

26/6/12
Mόνο πάνω από το «πτώμα» της θα περάσουν τα ευρωομόλογα, φαίνεται να διαμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της προς ένα από τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Τα σχόλια της κ. Μέρκελ, εάν αληθεύουν, αποτελούν την πλέον απόλυτη απόρριψη των προτάσεων για έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία επιχειρούν με κάθε τρόπο να φέρουν στο τραπέζι οι κ.κ. Μόντι, Ολάντ και Ραχόι.
Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά θα υποχρέωναν τη Γερμανία να καταβάλει μεγαλύτερα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά που πληρώνει κατά τους τελευταίους μήνες, ευνοούμενη από τη φυγή πολλών επενδυτών από τα επισφαλή χρεόγραφα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας προς τον λεγόμενο «πυρήνα».

Ακόμα, σύμφωνα με ακροατές της ομιλίας, η καγκελάριος αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ευθύνη για την αποπληρωμή του χρέους oύτε για τα γερμανικά κρατίδια, δίνοντας τέλος με αυτόν τον τρόπο στα σενάρια που διακινήθηκαν από αξιωματούχους της άνω Βουλής, της Bundesrat, όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, για έκδοση κοινών ομολόγων το 2013.
Η επίμαχη συμφωνία φερόταν πως έγινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μόνιμου Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, του ESM, από την Μπούντεσρατ.
Η ομιλία της κ. Μέρκελ έγινε προς τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), κόμμα που αποτελεί μειοψηφικό εταίρο στην κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...