Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση για την Υγεία




Η εκδήλωση για την περίθαλψη έγινε στη Νάξο την περασμένη Κυριακή με αρκετά ικανοποιητική συμμετοχή. Στη συζήτηση βρέθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι από το χώρο της υγείας στο νησί για να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους αγώνες που γίνονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να εκθέσουν και τοπικά προβλήματα.
Οι αγωνιστές από τη Συνέλευση Αγώνα στην Άνω Πόλη (Θεσ/νίκη) και από τη Συλλογικότητα Εργαζόμενων στη Βιομηχανία της Υγείας (Health Workers) παρουσίασαν γλαφυρά την κατάσταση τόσο στους εργασιακούς χώρους όσο και τις κοινωνικές δράσεις σε νοσοκομεία της πόλης, -αποκλεισμούς εισπρακτικού μηχανισμού, ενημέρωση χρηστών των δομών υγείας για τα δικαιώματά τους, συμμετοχή σε συνελεύσεις σωματείων, για νικηφόρες δράσεις κλπ. Επίσης, πέρα από την ενημέρωση για τη λειτουργία της συνέλευσης και τις δράσεις της από το 2008 που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της εξέγερσης, οι σύντροφοι έθεσαν και το
σκεπτικό με το οποίο δραστηριοποιούνται στην αντίσταση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία στην εποχή του μνημονίου ειδικότερα στο πεδίο της υγείας. Η τοποθέτησή τους όχι μόνο σαν αγωνιστές αλλά και σαν γιατροί στο πλευρό των από κάτω έγινε ξεκάθαρη.
Από την πλευρά του Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα έγινε η παρουσίαση του εγχειρήματος από μέλος της Συνέλευσης με βασική πρόταση την αυτοθέσμιση σε ένα πολύ ζωτικό ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αυτό της υγείας. Βάζοντάς το σε ένα πλαίσιο αγώνα και διαρκούς ζύμωσης με την κοινότητα, ενάντια στη λογική των ειδικών και των αυθεντιών, η αυτοοργάνωση είναι μια πρόταση και στο πεδίο της περίθαλψης, η οποία λειτουργεί στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ από τον Οκτώβρη του 2011.
Από την πλευρά της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου παρουσιάσαμε ένα σύντομο χρονικό εδώ στο νησί από τον περασμένο Μάη που εξαγγέλθηκε η συγχώνευση του Κ.Υ - Νοσοκομείου Νάξου με το νοσοκομείο της Σύρου μέχρι τις μέρες μας. Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη αναδρομή στο πλιάτσικο και την άγρια λεηλασία που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος για να ενισχυθούν οι καπιταλιστές από το 1950 μέχρι το πρόσφατο «κούρεμα» το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ των εργαζόμενων και την επαπειλούμενη κατάρρευση του υπερταμείου ΕΟΠΥΥ.
Τέλος αναφερθήκαμε στις εξοντωτικές περικοπές του υπουργείου υγείας γενικότερα για όλο το σύστημα υγείας αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο στο νοσοκομείο Νάξου.
Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στο ευνόητο συμπέρασμα ότι χρειάζεται διαρκής ανυποχώρητος αγώνας με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και τους χρήστες των υπηρεσιών, ενάντια στην εκμηδένιση της δημόσιας περίθαλψης που μεθοδεύει το κράτος.
Το κοπιαστικό και δαπανηρό ταξίδι που έκαναν οι σύντροφοι από Θεσσαλονίκη και Αθήνα για να συμβάλουν σε αυτή την εκδήλωση αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους αγώνες που έχουμε δώσει σαν Συνέλευση για αυτό το φλέγον κοινωνικό ζήτημα. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...