Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Να δηλώσω ή όχι αυθαιρεσίες και ημιυπαίθριους στο Ε9;


Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, προχώρησαν μέσα στο 2011, σε τακτοποίηση είτε των ημιυπαίθριων χώρων, είτε των αυθαιρεσιών που έχουν κάνει στα ακίνητά τους. Τώρα, θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «θα πρέπει να δηλώσω αυτούς τους χώρους στο έντυπο Ε9;» Προσοχή στην απάντηση που θα δώσετε καθώς από αυτήν είναι πολύ πιθανό ότι θα εξαρτηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας που θα πληρώσετε μέσα στο 2013.

Ας κολλήσουμε διαφορετικά «κομμάτια» του ίδιου παζλ:


1. Τα τετραγωνικά που δηλώνονται στο έντυπο Ε9 της εφορίας αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
2. Η νέα κυβέρνηση, μέσω της προγραμματικής συμφωνίας, έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ με το ΕΤΑΚ, έναν φόρο ο οποίος είχε στηριχτεί στο λεγόμενο περιουσιολόγιο. Και τι είναι το περιουσιολόγιο; Τα στοιχεία που αναγράφουμε στο Ε9 σε ηλεκτρονική μορφή.
Προκύπτει λοιπόν ότι το αν θα αναγράψουμε ή όχι την επιφάνεια των τακτοποιημένων ημιυπαιθρίων αλλά και των υπόλοιπων χώρων στο Ε9 έχει τεράστια σημασία. Το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη εκδώσει τις σχετικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε. Οι οδηγίες αυτές έχουν ως εξής:

• Οι τακτοποιημένοι χώροι δεν είναι απαραίτητο να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στο έντυπο Ε9 μόνο και μόνο επειδή πληρώθηκε το πρόστιμο στην πολεοδομία. «Όσον αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς και πριν την τακτοποίησή τους» αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Άρα, είτε είχαμε παραλείψει να δηλώσουμε τους ημιυπαίθριους στο Ε9, είτε τους είχαμε αναγράψει ως βοηθητικούς χώρους, δεν κάνουμε καμία απολύτως αλλαγή.
• Η μη υποχρέωση αναγραφής των ημιυπαίθριων, ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. «Σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία του «τακτοποιημένου» ακινήτου, ο ημιυπαίθριος θα συμπεριληφθεί στους κυρίως χώρους του καινούργιου ιδιοκτήτη.
• Ανεξάρτητα από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης μπορεί αν θέλει να απεικονίσει στο Ε9 την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, υποβάλλοντας δήλωση το επόμενο της τακτοποίησης έτος (σ.σ αν η τακτοποίηση έγινε το 2011, η δήλωση θα υποβληθεί το 2012 κ.ο.κ)
Η σχετική εγκύκλιος που έχει εκδώσει εδώ και μήνες το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα:
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών, τακτοποίησε τον Νοέμβριο του 2010 ημιυπαίθριο 15 τετραγωνικών μέτρων. Ο ημιυπαίθριος δεν είχε δηλωθεί καθόλου στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών (ή είχε δηλωθεί ως βοηθητικός χώρος).
• 1η περίπτωση: Εφόσον δεν υπήρξε μεταβίβαση, δεν απαιτείται να γίνει καμία μεταβολή στο έντυπο Ε9. Το ακίνητο θα συνεχίσει να αποτυπώνεται με τον τρόπο που αποτυπωνόταν και πριν τη μεταβίβαση.
• 2η περίπτωση: Τον Φεβρουάριο του 2011, ο ιδιοκτήτης μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στην κόρη του με γονική παροχή. Στην δήλωση Ε9 που θα υποβληθεί μέσα στο 2012 (καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουλίου) τόσο η κόρη (που έχει την ψιλή κυριότητα) όσο και ο πατέρας (που διατηρεί την επικαρπία) οφείλουν να συμπεριλάβουν την επιφάνεια του ημιυπαίθριου στους κυρίως χώρους. Δηλαδή, θα αποτυπώσουν ένα ακίνητο 115 τ.μ.
• 3η περίπτωση: Τον Φεβρουάριο του 2011, το ακίνητο πουλήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής θα εμφανίσει τον ημιυπαίθριο ως κλειστό χώρο (συνολική επιφάνεια 115 τμ) ενώ ο πωλητής απλώς θα διαγράψει τα στοιχεία του ακινήτου όπως αποτυπώνονταν μέχρι τώρα.

πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...