Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Νικηφόρος Μανδηλαράς-επίκαιρος όσο ποτέ

 
                                           Νικηφόρος Μανδηλαράς-επίκαιρος όσο ποτέ

«…δουλεύγομενε εμείς, τα τρώνε ευτοί και στο τέλος μασε λένε πως τα τρώμενε μαζύ.
Εμείς έχομενε τα χέρια κι’ ευτοί τα μαχαίρια.
Ώσπου θα τά’ χουνε ευτοί, ετσά θα κρινούμαστενε. Κι εσύ πίζαβε (θεοπάλαβε), φώναζε Ζήτω»!!!
(εφημερίδα Ναξιακά Χρονικά Ιούνιος 1960 (φ. 7), -ετσά κι’ αλλιώς κι’ αλλιώτικα).
***
Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 ώρα 8 μ.μ.
αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου Νάξου

ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου οργανώνει εκδήλωση μνήμης για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά
ομιλητές:
 Μαρία Μάρκου-Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου.
Νίκος Λεβογιάννης-πρώην Βουλευτής.
Πέτρος Μανδηλαράς-Δικηγόρος. 


 Νικηφόρος Μανδηλαράς- Βιογραφία
Ο Νικηφόρος Μανδήλαράς  γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1928 στο σμυριδοχώρι Κόρωνος της Ορεινής Νάξου. Ήταν το πρώτο απο τα δύο παιδιά του Γεώργιου Ι. Μανδηλαρά (Σωράκη) και της Αριέττας Νικηφ. Σιδερή (του Σιδεράκη).
 Πρώτος μαθητής στο δημοτικό Κορώνου και τα γυμνάσια χώρας Νάξου και Ερμούπολης Σύρου κοντά στον θείο του γιατρό Αντώνη Σιδερή. Απο μικρός ζυμώθηκε με τα προβλήματα της φτωχολογιάς.
Το 1942-43 ογανώθηκε στην ΕΠΟΝ.
Το 1948-49 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1953 φοιτητής γίνεται πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών Νάξου.
Το 1954 παίρνει μέρος στις Δημοτικές εκλογές και εκλέγεται μέλος του αδελφάτου του Κέντρου Νεότητας.
Το 1956 παίρνει άδεια ασκήσεως επαγκέλματος Δικηγόρου και γίνεται μέλος του Δ.Σ.Α (Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών). Την ίδια χρονιά καταιβαίνει στη Νάξο  και παίρνει μέρος στις εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος , καθιερώνεται όμως σαν πολιτευτής στη Δημοκρατική Παράταξη.
Το 1959 είναι δικηγορος στην δίκη Γλέζου για τον οποίο απο νεαρός κυκλοφόρησε σε όλη τη Νάξο υπόμνημα για την απελευθέρωση του. Δεύτερη ιδικανική του παρουσία ήταν στη δίκη των κατασκόπων στις 26 Απριλίου 1960 στο στρατοδικείο της Αθήνας.
Το 1959 παντρεύεται την Άσπα Καλοδίκη και αποκτούν ένα παιδί, την Αριέττα.
Το 1961 κατέβηκε στις εκλογές με το ΠΑΜΕ ως συνεργαζόμενος. Την ίδια εποχή εκδίδει τα περίφημα <<Ναξιακά Χρονικά>> ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στον ημερίσιο Αθηναικό τύπο. Η πύρινη αρθρογραφία, το καυστικό του χιούμορ ήταν η αιτία που ο Νικηφ.Μανδηλαράς κυνηγήθηκε, διώχτηκε καί σύρθηκε στο κακουργιοδικείο Σάμου για τη δημοσιογραφική του τόλμη και το αδιάλακτο του πνεύμα.
Το 1964 κυκλοφορεί το βιβλίο <<Προστασία της επαγκελματικής στέγης>>.
Το 1965 στους δύο ανένδοτους αγώνες, τάσσεται με το πλευρό του Γεώργιου Παπανδρέου και οργανώνει την Ελλάδα, προσκαλεσμένος να μιλήσει σε λαικές συγκεντρώσεις.
Συνήγορος υπερασπίσεως αξιωματικών στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ απο 14/11/1966 μέχρι 10/3/1967 ο Νικηφόρος Μανδηλαράς γίνεται πασίγνωστος στο πανελλήνιο για την απαράμιλλη μαχητικότητα, το θάρρος του, την επιστημονική του επάρκεια. Έχει είδη ενταχθεί στο Δημοκρατικό και Φιλειρινικό κίνημα μέσα απο τις γραμμές της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων.
Δεν άργησε όμως να έλθει η 21η Απριλίου. Ο Νικηφόρος γλιτώνει τη σύλληψη και κρύβεται. Στην προσπάθεια του να δραπευτεύσει για να οργανώσει αντίσταση εναντίον της δικτακτορίας βρίσκεται νεκρός στο Γεννάδι της Ρόδου στις 22 Μαίου του 1967.
Το 1982 μεταφέρονται τα οστά του στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η δολοφονία του συντάραξε την κοινή γνώμη. Ο Νικηφόρος πέθανε μόλις 39 ετών.
Η γαλλική μόνυ έγραψε :<<Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς δολοφονήθηκε όχι για ότι ήταν αλλά για ότι θα γινόταν.>>
Απο την μεταπολίτευση πολλές προσπάθειες έγιναν για το άνοιγμα του φακέλου Μανδηλαρά. Οι συνθήκες του θανάτου του, το κλίμα τρομοκρατίας της εποχής και η εξαφάνιση των στοιχείων, κάλυπταν τα ίχνη των φυσικών και ηθικών  αυτουργών της στυγνής δολοφονίας.

Πηγή πληροφοριακού υλικού:
Κορωνιδιάτικα Χρονικά



1 σχόλιο:

  1. Έχω μάθει ότι σε αυτόν τον σύλλογο που κόπτονται για την δημοκρατία ανέχονται ένα μέλος του συλλόγου τους να μπαίνει μέσα στα γραφεία και να χαιρετάει ναζιστικά!.
    Να δούμε λοιπόν μέχρι που μπορεί να φτάσει η υποκρισία του καθενός εδώ πέρα,,,Να δούμε για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...