Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ερχεται νέο «ψαλίδισμα» στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ. - Οι εργαζομένοι προχωρουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις


Ερχεται νέο «ψαλίδισμα» στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ. 
 Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι περικοπές θα προκύψουν με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και με την ενεργοποίηση ρυθμίσεων που είχαν περιληφθεί στο Μνημόνιο αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα καταργηθούν τα περισσότερα επιδόματα των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποδοχών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τρόικα δεν έχει ζητήσει μόνο την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης αλλά και αλλαγές εκ βάθρων στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, εισηγμένες εταιρείες) με πάγωμα ωριμάνσεων, ψαλίδισμα πρόσθετων παροχών και διευκόλυνση μετακινήσεων μέσα στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας στις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου και στις προς πώληση ΔΕΚΟ θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι κανονισμοί εργασίας με στόχο να περιοριστεί αισθητά το μισθολογικό κόστος και να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Προτείνουν σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, κατάργηση ωριμάνσεων, περικοπές στην υπερωριακή απασχόληση, διευκόλυνση της μεταφοράς προσωπικού.
Θα πρέπει να τονιστεί πως με τις κινήσεις αυτές θα πληγεί εκ νέου το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου, καθώς ήδη στη μεγάλη
τους πλειονότητα έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρούν στην ανατροπή του εργασιακού τους βίου που γίνεται με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο. Οι εργαζομένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποίησαν στάση εργασίας μέχρι τις 17:00 και δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στον ΟΣΕ.
Κι αν η στάση εργασίας στα Μέσα Συγκοινωνίας έληξε από τις 17:00, το χάος στους δρόμους της Αθήνας παρέμεινε για αρκετή ώρα μετά, καθώς οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας τις μπάρες στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό και μη αφήνοντας τα οχήματα να βγουν στους δρόμους.
Για την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα Σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να ανακοινώσουν εν ευθέτω χρόνω τις αποφάσεις τους για την πορεία των κινητοποιήσεών του.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία την Τετάρτη 15
Δεκεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, με απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων απεργούν, απαιτώντας «τέλος στον κατήφορο και την απαξίωση του ΕΣΥ, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής».
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διεκδικώντας προσλήψεις και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί όλους του υγειονομικούς να αντισταθούν στην «ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους και την απαξίωση του ΕΣΥ».
Στο μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν μέχρι και την Τετάρτη τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, κινητοποίηση που θα επαναλάβουν και κατά το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.
Στην απεργία της Τρίτης συμμετέχουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ματαιώσεις σε πτήσεις της Ολυμπιακής, ενώ στην Aegean θα ματαιωθούν όλες οι πτήσεις.
Την Τετάρτη απεργούν και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία. Το ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε συμμετοχή, εκφράζοντας, την αγανάκτησή του για την «παντελή έλλειψη του κοινωνικού κράτους» και τα νέα φορολογικά μέτρα. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
24ωρες επαλαμβανόμενες απεργίες ξεκίνησαν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, ενώ για την Τρίτη και την Τετάρτη η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.
Για την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 13:00 στο Σύνταγμα, ενώ την Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία.
Στη γενική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μετέχουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει και 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη απεργούν ακόμα οι δικηγόροι και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...