Εισοδηματικά κριτήρια για τις εκπτώσεις φόρων - Ποιά σενάρια εξετάζονται για τους μισθωτούς - Έκπτωση για τις εισφορές των επαγγελματιών - Φοροαπαλλαγές: Δραματικές οι περικοπές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


 Τα πάνω κάτω στη φορολογία εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών, τη μείωση της έκπτωσης φόρου για κάποιες άλλες και την ενίσχυση τρίτων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βελτιώσει σημαντικά τη διάταξη με την οποία περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν σήμερα πολύ μικρή έκπτωση φόρου από το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλουν σε ταμεία ασφάλισής τους.
 Το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  είναι το εξής: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και επιτηδευματίες να μη λαμβάνεται υπόψη ως εκπιπτόμενη δαπάνη που δηλώνεται στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης στους κωδικούς 053 (υπόχρεος) και 054 (σύζυγος) αλλά να θεωρείται επαγγελματική δαπάνη και να μειώνει ανάλογα τα καθαρά κέρδη του επαγγελματία ή του επιτηδευματία, αφού θα αναγράφεται πλέον στο έντυπο Ε3.
 Αλλωστε, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι μισθωτοί αφαιρούνται στο σύνολό τους από το
εισόδημα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή που θα γίνει και για τους επαγγελματίες όταν τις δηλώσουν ως δαπάνες στο έντυπο Ε3.
 Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες;

Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών είναι να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια στις εκπτώσεις φόρων λόγω προσωπικών και άλλων οικογενειακών δαπανών.

Ειδικότερα, στην πρόταση που θα συζητηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα είναι να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις φόρου όπως εφαρμόζονται σήμερα για εκείνους που έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα ως 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα από 30.001 ευρώ ως 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα περιορίζεται κατά 50%, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση φόρου για δαπάνες της οικογένειας.

Αν τώρα ο ίδιος φορολογούμενος εμφανίσει ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, τότε με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου.

Πηγή Το Βήμα


Για το ίδιο θέμα Η Ναυτεμπορική Γράφει:

Φοροαπαλλαγές: Δραματικές οι περικοπές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δραματικές περικοπές φοροαπαλλαγών, που θα αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση, το 2013, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 Καταργούνται φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο εισόδημα, στο ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι απαλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης κεφαλαίου. Το μείγμα των φορολογικών παρεμβάσεων θα προκαλέσει αύξηση των εσόδων και ισόποση επιβάρυνση των φορολογουμένων, κατά 3 δισ. ευρώ.

 Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων θα είναι οι φοροαπαλλαγές, των οποίων έχουν ήδη συρρικνωθεί τα οφέλη για τους φορολογούμενους (στο 10% του φόρου), αλλά τώρα σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.

 Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

 * Την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για τους φορολογούμενους που δηλώνουν «υψηλά» εισοδήματα, πάνω από 40.000 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση όλων των απαλλαγών για τα οικογενειακά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, τη μείωση του οφέλους κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 25.000 - 40.000 ευρώ, και τη διατήρησή τους για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

 * Την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος, που ισχύει για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται όσοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια. Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας, αλλά από το 2013 οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ιδιοκατοικούν θα πληρώνουν φόρο, με συντελεστές ανάλογους των εισοδημάτων τους (από 10-45%).

 * Την κατάργηση των πρόσθετων μειώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

 * Την κατάργηση των μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

 * Την κατάργηση ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, που κοστίζουν 104,2 εκατ. ευρώ.

 * Την κατάργηση της έκπτωσης αποσβέσεων χωρίς δικαιολογητικά για ποσό ίσο με το 5% των εισοδημάτων που προέρχονται από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές ή ίσο με το 3% των εισοδημάτων που προέρχονται από οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

 * Την επανεξέταση των απαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε μικρά νησιά της χώρας, όπως το αυξημένο κατά 50% βασικό αφορολόγητο (σήμερα από 5.000 ευρώ, σε 7.500), οι μειωμένοι κατά 40% συντελεστές φόρου για δραστηριότητες που ασκούνται στα συγκεκριμένα νησιά, από νομικά πρόσωπα, καθώς και για αγορές ακινήτων στα συγκεκριμένα νησιά, και η μείωση κατά 40% του φόρου για γονικές παροχές ακινήτων, εφόσον οι δικαιούχοι των παροχών είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Επανεξετάζεται το σύνολο των ρυθμίσεων για το ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ, εκκρεμεί κατ' αρχήν η μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13% (ή στο 9%), αλλά με το φορολογικό νομοσχέδιο επανεξετάζεται το σύνολο των ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ, ώστε να περικοπούν ευνοϊκά καθεστώτα.

Ειδικότερα, όπως άλλωστε προβλέπει ρητώς και το β' μνημόνιο, θα επανεξεταστούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ προτείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να διατηρηθούν μόνο στα νησιά των άγονων γραμμών και να καταργηθούν σε όλα τα υπόλοιπα. Οι απώλειες που έχει το Δημόσιο από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υπολογίζονται ετησίως σε 454,8 εκατ. ευρώ.

 Το ΥΠΟΙΚ όμως επιφυλάσσει και μια έκπληξη για όλους τους φορολογούμενους, καθώς επανεξετάζει και το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, με την προοπτική να τα μετατάξει στον κανονικό συντελεστή 23%. Σε κίνδυνο θα βρεθούν υπηρεσίες που σήμερα είναι στο 13% όπως είναι οι υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, είδη διατροφής και εισιτήρια θεαμάτων. Ακόμη:

 * Περικόπτονται ή καταργούνται πλήρως οι απαλλαγές κατά την αγορά ΙΧ αυτοκινήτου από τρίτεκνους και πολύτεκνους, που κοστίζουν ετησίως 34,9 εκατ. ευρώ.

* Καταργούνται οι απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που ισχύουν για το απλό και το αφρώδες κρασί.


Στο στόχαστρο και οι συναλλαγές ακίνητης περιουσίας
 Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά 795,4 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών όπως:

 * Του αφορολόγητου ορίου των 150.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού. Το ετήσιο κόστος για τα δημόσια ταμεία ανέρχεται 795,4 εκατ. ευρώ.

 * Του αφορολόγητου για την απόκτηση 1ης κατοικίας μέσω μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. Σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.Επίσης για το ίδιο θέμα η Ημερησία αναφέρει:

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 876 ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ - Φορο-ελαφρύνσεις μόνο με εισοδηματικά κριτήρια

Σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ, την περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Με τον κατάλογο των φοροαπαλλαγών να είναι μακρύς και την τρόικα να πιέζει για κατάργησή τους, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες φοροαπαλλαγές. Με τις περικοπές και καταργήσεις εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά τις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στη θέσπιση κλιμακωτών εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπτώσεις δαπανών θα διατηρηθούν για τα χαμηλά εισοδήματα, θα περικοπούν για τα μεσαία και θα καταργηθούν πλήρως για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:

1 Να καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ., για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις θα περικοπούν κατά 50% για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και θα διατηρηθούν για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

2 Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

3 Να καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

4 Να καταργηθούν οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

5 Να περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων. Επανεξετάζονται οι διατάξεις που προβλέπουν:

•Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
•Αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, 250.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Κοστίζουν 6 δισ.
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνούσε τα 6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

•1,8 δισ. ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις δαπανών (ασφαλίστρων ζωής, διδάκτρων, ενοικίων, εισφορών στον ΟΑΕΕ, ιατρικών εξόδων, τόκων στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.). Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια.
•Σε 82,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.).
•Απώλειες εσόδων 104,2 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
•795,4 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ.
•Απώλειες εσόδων 454,75 εκατ. ευρώ προκαλούν οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στο ΦΠΑ.
•Κόστος 2,83 δισ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.
•Στα 35,86 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.
Προτάσεις που εξετάζονται
•Πλήρης κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
•Περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ.
•Διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *