Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Αποχωρεί από την Ελλάδα η Credit Agricole - H Emporiki bank πωλείται, ενδιαφέρεται η Εθνική που πήγε στο Παρίσι, η Alpha bank που διενήργησε άτυπο έλεγχο και η Eurobank – Πριν την πώληση η CA θα ανακεφαλαιοποιήσει την Emporiki



Αποκλειστικό.....H Credit Agricole είναι οριστικό αποχωρεί από την Ελλάδα, ανακεφαλαιοποιεί την Emporiki και εν συνεχεία την πουλάει. Ο μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής  στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια  περιπετειών και έχοντας εμφανίσει σωρευτικές ζημίες 10-11 δισ ευρώ αποχωρεί από την Ελλάδα και αυτό είναι οριστικό.  Οι διεργασίες είναι εντονότατες με επίκεντρο την Emporiki bank επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr που αποκάλυψε το θέμα με το ρεπορτάζ ότι η Emporiki πωλείται ενώ είχε παρουσιαστεί ως πρώτος ενδιαφερόμενος η Εθνική τράπεζα...αλλά όπως προκύπτει η Emporiki είναι μάχη διεκδίκησης τριών της Εθνικής, Alpha και Eurobank.
Όμως για να αγοράσει μια ελληνική τράπεζα θα πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει και πόσο ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλα αυτά πρέπει να εγκριθούν από το ΤΧΣ και την ΤτΕ.
Μετά τις μυστικές επαφές της Εθνικής τράπεζας στο Παρίσι με την Credit Agricole για την
Emporiki, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Alpha bank είχε επίσης επαφές με την Γαλλική τράπεζα και μάλιστα φέρεται να έχει ξεκινήσει άτυπο οικονομικό
έλεγχο στην Emporiki bank.
Η Alpha φέρεται να ελέγχει τα λογιστικά βιβλία της Emporiki bank.
Πηγή στην Alpha bank ωστόσο αναφέρει "το βασικό ερώτημα είναι τι είναι προς πώληση, τι αξίζει και αν μπορεί σήμερα στην Ελλάδα κάποια ελληνική τράπεζα να αγοράσει"
Το μήνυμα της Alpha bank είναι ξεκάθαρο τι πουλάει η Credit Agricole και πόσο.
Ταυτόχρονα και η πλευρά Λάτση η Eurobank διερευνά το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την Emporiki άρα είναι μάχη 3 για την θυγατρική της Credit Agricole στην Ελλάδα.
Όμως ως βασική προϋπόθεση έχει τεθεί πριν την πώληση της Emporiki bank να ανακεφαλαιοποιηθεί με 1,5 δις από την Credit Agricole.
Η Γαλλική τράπεζα ήθελε να πουλήσει την θυγατρική της στην Ελλάδα χωρίς να την ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου.
Αλλά έχει τεθεί ως προϋπόθεση πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση και μετά η πώληση. Σημειώνεται ότι οι σωρευτικές ζημίες αλλά και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, της Γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 11 με 12 δις ευρώ.
Επίσης κάθε μια από τις 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες έχει διαφορετικό πλάνο στρατηγικής για την Emporiki.
Π.χ. υπάρχει τράπεζα που έχει προτείνει να εξαγοραστεί η Emporiki και όλο το σχήμα να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ ενώ το 10% της ελάχιστης συμμετοχής να το καλύψει η Credit Agricole.
Το πλάνο πώλησης ωστόσο έχει αποσαφηνιστεί.
Πρώτα θα ανακεφαλαιοποιηθεί από την Credit Agricole η Emporiki και εν συνεχεία θα πωληθεί.
Η Credit Agricole τυπικά θα κρατήσει ένα μικρό ποσοστό αλλά σε βάθος λίγων μηνών ή εύλογου διαστήματος  θα αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα.

Κλειδί ο ρόλος του ΤΧΣ για deals


To  ΤΧΣ το επόμενο διάστημα θα αποτιμήσει όλες τις παραμέτρους και θα εγκρίνει deal εφόσον  προκύπτουν συνέργειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΤΧΣ προσπαθεί να βρει μια λύση για τις μικρές τράπεζες έχοντας εξετάσει σχέδιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να συγχωνευθεί με όλες τις μικρές τράπεζες, νέα Proton bank η οποία εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση καθώς έχασε τα 250 εκατ με τα οποία είχε ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η νέα Proton bank χρειάζεται 240 εκατ νέα κεφάλαια για να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της.
Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 450 με 500 εκατ ευρώ.
Στο σχήμα των μικρών τραπεζών συμπεριλαμβάνονται η Attica bank και η Probank.
Ωστόσο ήδη διατυπώνονται αντιρρήσεις από την Probank και από την Attica είναι ασαφές τι θα πράξει το ΤΣΜΕΔΕ.
Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι προωθούν το μεγάλο deal Εθνικής με Πειραιώς υπό το πρίσμα ότι τόσο ο Τουρκολιάς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής όσο και ο Μ Σάλλας της Πειραιώς έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Όμως για να έχουν επιτυχία τα deals μεταξύ τραπεζών που το ΤΧΣ θα επενδύσει έως 40 δις και έχουν λάβει ρευστότητα από ΕΚΤ και ELA της ΤτΕ έως 121 δις ευρώ – πρόκειται για απόλυτα εξαρτώμενες τράπεζες – πρέπει να προκύπτουν πραγματικές συνέργειες.
Είναι γεγονός ότι οι συνέργειες μεταξύ ελληνικών τραπεζών είναι από δυσδιάκριτες έως μηδενικές.
Τι αξία θα προκύψει αν συγχωνευθεί μια  Α τράπεζα με μια Β στις οποίες το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 5 και 4 δις αντίστοιχα και η ΕΚΤ έχει προσφέρει 25 και 20 δις ρευστότητα αντίστοιχα.
Θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα που θα χρωστάει 9 δις κεφάλαια και 45 δις ρευστότητα ενώ θα πρέπει να κλείσει το 30% με 40% των υποκαταστημάτων και αναλογικά να απολυθούν εργαζόμενοι.
Η μείωση του λειτουργικού κόστους θα ενταθεί προσεχώς στις τράπεζες.
Θα μειωθούν οι μισθοί έως 15% με 20% επιπλέον ενώ η τάση συρρίκνωσης λειτουργικών θα κυριαρχήσει.
Η δεκαετία του 2000 ήταν δεκαετία επιθετικής ανάπτυξης.
Η δεκαετία του 2010 ή τουλάχιστον τα πρώτα 5 χρόνια θα είναι περίοδος συρρίκνωσης και μεγάλων μειώσεων κόστους.

Υποσημείωση


Σημειολογία - Το deal Emporiki bank με την Credit Agricole

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...