Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Τσίπρας: Να κατατεθεί στη Βουλή η έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες


  Να κοινοποιηθεί στη Βουλή η έκθεση της Black Rock από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και τα κριτήρια, με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι τέσσερις τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, μαζί με τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
  Με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας ζητεί επίσης να του κοινοποιηθούν οι εκθέσεις συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα επιχειρησιακά σχέδια και τα σχέδια ανακεφαλοποίησης των τραπεζών που έχουν υποβληθεί στην ΤτΕ και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «όπως επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα».
Παράλληλα, κ. Τσίπρας επισήμανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του Δ.Σ. των εργαζομένων στην ΑΤΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη.
    Ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις και να
μην κρύβεται, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Αγροτικής.
  Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά του διοικητή τής Τράπεζας της Ελλάδας και των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης είναι για το βραβείο Γκίνες, γιατί κατάφεραν και εκποίησαν μια κερδοφόρο τράπεζα και την έδωσαν δώρο σε μία ιδιωτική τράπεζα, που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη. Αντί η ΑΤΕ να απορροφήσει την Πειραιώς, έχουμε το ανάποδο, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία.
  Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος τάσσονταν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ και αφού διερωτήθηκε πού πήγαν όλες αυτές οι δεσμεύσεις, διερωτήθηκε αν η απόφαση για την Αγροτική Τράπεζα είναι μια πολιτική απάντηση ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων, τονίζοντας ότι αναμένει απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά.
Εκποιούν δημόσιο πλούτο, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει αυτή την ενέργεια και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, που, όπως είπε, σήμερα η ΑΤΕ θυσιάζεται για να διασωθεί ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο.
  
  Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ευθύνη των συμμετεχόντων κομμάτων στην κυβέρνηση είναι αδιαίρετη και προσωπική για τον καθένα από τους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών αποφάσεων. Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια ληστεία τραπέζης, είπε ο κ. Τσίπρας ,τονίζοντας στη συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σπάσει το πέπλο σιωπής και συγκάλυψης σχετικά με «αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή, που λαμβάνονται στη σκιά».
  Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται» και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να δώσουν εξηγήσεις στον λαό και τους καταθέτες, γιατί δεν μπορούν άλλα να λένε πριν από τις εκλογές και άλλα να υλοποιούν μετά τις εκλογές.
Την ίδια ώρα, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για «το μέγα σκάνδαλο της χαριστικής μεταβίβασης της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
  Οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, Βαλαβάνη Νάντια, Γάκης Δημήτρης, Γελαλής Δημήτρης, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Σαμοΐλης Στέφανος, Τσακαλώτος Ευκλείδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέρ, καλούν την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή ποιο είναι το τίμημα που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το «καλό» τμήμα της ΑΤΕ και ποιο το συνολικό ποσό που θα καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το κενό στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ.
Ζητούν επιπλέον να ενημερωθούν ποιο θα είναι το συνολικό ποσό που θα έχει καταβάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αρχική ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, την ανακεφαλαιοποίηση του νέου σχήματος την κάλυψη του κενού στον ισολογισμό της «καλής» ΑΤΕ, αλλά και για οποιοδήποτε άλλον λόγο. Αντίστοιχα, ζητούν να μάθουν ποιο θα ήταν το ποσό που θα δαπανούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν απλώς ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ.
  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί μετά τις απώλειες από τη συμμετοχή της Τράπεζας στο PSI, όπως έγινε με τις ιδιωτικές τράπεζες, ποιες ήταν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα σχετικά με την ΑΤΕ κι αν έχει λάβει υπόψη της τις καταγγελίες στο Reuters, σχετικά με παράνομες πράξεις κορυφαίου διοικητικού στελέχους της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης πώς θα προστατευθεί η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και πώς θα προστατευθούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...