Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Οι 100 πλουσιότεροι σύλλογοι και - Οι 60 ακριβότεροι παίκτες του 2012

Ισπανική πρωτιά, πενταπλή αγγλική παρουσία στην πρώτη δεκάδα, ο Ολυμπιακός η μοναδική ελληνική ομάδα της λίστας.
Η έγκυρη βραζιλιάνικη συμβουλευτική εταιρεία Pluri Consultoria, που ειδικεύεται σε αθλητικές αναλύσεις, δημοσίευσε πριν λίγες μέρες τη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους μέσα στο 2012. Η Pluri υπολόγισε σε αυτή τη λίστα μόνο τη συνολική αξία στην αγορά των ποδοσφαιριστών κάθε ομάδας και όχι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (εγκαταστάσεις, έσοδα κλπ). Για να υπολογίσει δε, την αξία των παικτών, έλαβε υπόψη της 72 διαφορετικά κριτήρια που καλύπτουν κάθε πιθανή παράμετρο, εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία που στηρίζεται στις επιστήμες της στατιστικής και της οικονομετρίας.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Διαβάζοντας τη λίστα, προκύπτουν πολλά συμπεράσματα, όλα ενδιαφέροντα. Ας δούμε μερικά από αυτά, τα πιο σημαντικά:
Οι 100 πλουσιότεροι σύλλογοι στον κόσμο για το 2012, αξίζουν συνολικά 13.9 δισεκατομμύρια
ευρώ! Σε σχέση με τη λίστα του 2011 υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 2%. Ο μέσος όρος αξίας κάθε παίκτη ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Από τους 100 συλλόγους της λίστας, οι 93 βρίσκονται στην Ευρώπη και οι υπόλοιποι 7 στη Νότια Αμερική (όλοι στη Βραζιλία).



Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας όπως και πέρυσι.
Η πρώτη τριάδα του 2012 είναι ακριβώς η ίδια με την αντίστοιχη του 2011. Πρώτη είναι η Μπαρτσελόνα (671 εκ. ευρώ), δεύτερη η Ρεάλ Μαδρίτης (593 εκ. ευρώ) και τρίτη η Μάντσεστερ Σίτι (489 εκ. ευρώ). Αυτές οι τρεις ομάδες έχουν και τον μεγαλύτερο μέσο όρο αξίας για κάθε παίκτη τους: η Μπαρτσελόνα 25.8 εκ. ευρώ, η Ρεάλ 24.7 εκ. ευρώ και η Σίτι 19.6 εκ. ευρώ.
Σε σχέση με το 2011, επτά νέες ομάδες έκαναν την είσοδό τους στο top 100. Πρόκειται για τις Μονπελιέ (Γαλλία), Σουόνσι (Αγγλία), Σαουθάμπτον (Αγγλία), Ατλέτικο Μινέιρο (Βραζιλία), Γρανάδα (Ισπανία), Σαμπντόρια (Ιταλία) και Νόριτς (Αγγλία).
Αντίθετα, σε σχέση πάντα με το 2011, βγήκαν από τη λίστα οι εξής ομάδες: Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Φλαμένγκο (Βραζιλία), Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Βάσκο Ντα Γκάμα (Βραζιλία), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Κολονία (Γερμανία) και Ρέιντζερς (Σκωτία).



Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα της λίστας.
Ο σύλλογος που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στη λίστα ήταν η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς που από την 84η θέση πέρυσι, βρέθηκε φέτος στην 47η. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Ρείντζερς που από την 90η θέση πέρυσι, φέτος κατρακύλησε στην 1184η!
Σε ότι αφορά τις ελληνικές ομάδες, τόσο ο Ολυμπαικός, όσο και ο Παναθηναϊκός παρουσίασαν πτώση σε σχέση με τη λίστα του 2011. Οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν από την 63η στην 79η θέση, ενώ οι «πράσινοι» από την 79η στην 123η.
ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Όπως είπαμε και πριν, η πρώτη φετινή τριάδα, είναι η ίδια ακριβώς με πέρυσι. Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Σίτι συγκεντρώνουν μαζί το ιλιγγιώδες ποσό του 1.75 δις ευρώ, αντιπροσωπεύουν δηλαδή μόνες τους το 13% της συνολικής αξίας των 100 συλλόγων της λίστας!



Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν πτώση μέσα στο 2012. Οι "ερυθρόλευκοι" έπεσαν στην 79η θέση, ενώ οι "πράσινοι" βγήκαν εκτός λίστας.
Στην πρώτη δεκάδα αντιπροσωπεύονται μόνο τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει πέντε ομάδες μέσα στις πρώτες δέκα, αλλά η Πριμέρα Ντιβισιόν, με μόνο δυο εκπροσώπους, κατέχει τις πρώτες δυο θέσεις. Τέλος, μονή εκπροσώπηση έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Πιο αναλυτικά τώρα σε ότι αφορά το Top 10, η Μπαρτσελόνα είναι πρώτη και ακολουθούν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν Μονάχου, η Τσέλσι, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Γιουβέντους, η Άρσεναλ και η Τότεναμ.
Οι πρώτες δέκα ομάδες της λίστας συγκεντρώνουν μαζί το ποσό των 4.2 δις ευρώ, αντιπροσωπεύουν δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αξίας ολόκληρης της λίστας. Στη δεύτερη δεκάδα (θέσεις 11-20), εκτός από τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αντιπροσωπεύονται και η Ρωσία με την Πορτογαλία.



Πίνακας 1. Οι 10 σύλλογοι με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο για το 2012. Τα ποσά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ.
Η ΛΙΣΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, είναι το πώς μοιράζονται οι 100 ομάδες σε σχέση με τα κράτη στα οποία ανήκουν. Εδώ βέβαια προηγείται με μεγάλη διαφορά η Αγγλία, αφού 23 είναι οι ομάδες της λίστας που βρίσκονται στο Νησί, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία με 14. Την τρίτη θέση μοιράζονται με 11 εκπροσώπους η καθεμία τους, Ισπανία και Γερμανία.
Οι 11 ισπανικές ομάδες συγκεντρώνουν το ποσό των 2.3 δις ευρώ και ξεπερνούν άνετα τη συνολική αξία των 14 ιταλικών ομάδων που φτάνει το 1.8 δις ευρώ. Πρώτη εδώ είναι φυσικά η Αγγλία, με την αξία των 23 ομάδων της να αγγίζει τα 3.6 δις ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση αυτού του πίνακα, ξεπερνώντας μόνο τη Σκωτία. Οι 100 σύλλογοι ανήκουν σε συνολικά 14 χώρες, 13 ευρωπαϊκές και τη Βραζιλία.
Εδώ να προσθέσουμε ότι για να βγάλει το τελικό ποσό, η Pluri υπολόγισε την αξία όλων των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στη διάρκεια του 2012 σε κάθε μία από τις 100 ομάδες. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τα τωρινά ρόστερ των ομάδων (αυτά που ισχύουν δηλαδή με την έναρξη της φετινής περιόδου, 2012/13), αλλά και για τα περσινά με τα οποία ολοκληρώθηκε η περσινή σεζόν, 2011/12. Για παράδειγμα, στον Ολυμπιακό υπολογίζεται ο Μιραλάς, παρά το γεγονός ότι έφυγε το καλοκαίρι, αφού ήταν παίκτης των «ερυθρόλευκων» μέσα στο 2012.



Πίνακας 2. Οι 100 πλουσιότεροι σύλλογοι ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Στην πρώτη στήλη διαβάζουμε τη χώρα, στη δεύτερη τον αριθμό των ομάδων που εκπροσωπούνται, στην τρίτη τον συνολικό αριθμό των ποδοσφαιριστών η αξία των οποίων υπολογίστηκε και στην τέταρτη τη συνολική αξία των ομάδων της χώρας σε εκατομμύρια ευρώ.
Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της λίστας, είναι οι αυξομειώσεις που υπάρχουν σε σχέση με το 2011, τόσο στην αξία της κάθε ομάδας, όσο και στη συνολική αξία που αντιπροσωπεύει κάθε κράτος, ανάλογα με τις ομάδες που εκπροσωπεί. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Ρωσία (+24.6%) και το Βέλγιο (+23.1%). Αν περιοριστούμε στις πρώτες θέσεις, τότε παρατηρούμε τα εξής: Η Αγγλία έχει θετικό πρόσημο (+5.6%), η Ισπανία βρίσκεται ακριβώς στα ίδια (+0.1%), αλλά η Ιταλία παρουσιάζει μεγάλη πτώση, της τάξης του -11.9%.
Τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα κράτη που εκπροσωπούνται στη λίστα, παρουσιάζει η Ελλάδα (-53.3%). Αυτό συμβαίνει όχι τόσο εξαιτίας της επιμέρους πτώσης που είχε η αξία του Ολυμπιακού φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά (-14%), όσο φυσικά λόγω της απουσίας από τη λίστα του Παναθηναϊκού, η πτώση της τιμής του οποίου βρίσκεται στο -36.7%. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για τις δυο ελληνικές ομάδες, είναι ο μέσος όρος της αξίας των παικτών τους. Για τους μεν «ερυθρόλευκους», η Pluri τον υπολογίζει στα 2.3 εκ. ευρώ, για τους δε «πράσινους» στο 1.5 εκ ευρώ.
Σε ότι αφορά τους συλλόγους μεμονωμένα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία (και όχι άνοδο σε θέσεις στη λίστα), παρουσιάζουν η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν (+61.4%), η ρωσική Ζενίτ (+57.1%) και η επίσης γαλλική Μονπελιέ (+57%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν η σκωτσέζικη Ρέιντζερς (-76.7%), η ισπανική Βιγιαρεάλ (-67.4%) και η γερμανική Κολονία (-54.4%).


Πίνακας 3. Οι αυξομειώσεις της συνολικής αξίας των ομάδων που αντιπροσωπεύονται στη λίστα σε σχέση με το 2011. Στον πίνακα υπάρχουν τα 14 κράτη, στα οποία ανήκουν οι 100 σύλλογοι της λίστας.

ΟΙ 100 ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ 2012
Ακολουθεί η λίστα της Pluri με τους 100 πλουσιότερους συλλόγους για το 2012, με βάση την αξία των παικτών που διαθέτουν. Στην πρώτη στήλη είναι η κατάταξη του κάθε συλλόγου για το 2012. Στη δεύτερη, η περσινή κατάταξη (2011). Στην τρίτη η ονομασία του συλλόγου. Στην τέταρτη η χώρα προέλευσης. Στην πέμπτη ο αριθμός των παικτών, η αξία των οποίων υπολογίστηκε και τέλος, στην έκτη, η συνολική αξία των παικτών σε εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα 72 κριτήρια της Pluri, αξιολογήθηκαν συνολικά 2.748 ποδοσφαιριστές.







Πηγές: pluriconsultoria.com.br, As & Marca


Οι 60 ακριβότεροι παίκτες του 2012

Η έγκυρη βραζιλιάνικη συμβουλευτική εταιρεία Pluri Consultoria, που ειδικεύεται σε αθλητικές αναλύσεις, δημοσίευσε πριν λίγες μέρες τη λίστα με τους 60 πιο ακριβούς παίκτες μέσα στο 2012. Για να υπολογίσει την αξία των ποδοσφαιριστών, η Pluri έλαβε υπόψη της 72 διαφορετικά κριτήρια (χωρισμένα σε 16 βασικές κατηγορίες) που καλύπτουν κάθε πιθανή παράμετρο, εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία που στηρίζεται στις επιστήμες της στατιστικής και της οικονομετρίας. 
Πριν ασχοληθούμε με τη λίστα, ας δούμε τις 16 κατηγορίες αναλυτικά:
- Ηλικία του παίκτη
- Βάσεις (εκπαίδευση)
- Τεχνικά στοιχεία
- Ικανότητα τελειώματος των φάσεων
- Τακτικά στοιχεία
- Δύναμη και φυσική κατάσταση
- Πειθαρχία και ομαδικό πνεύμα
- Κλινική κατάσταση
- Θέση στην οποία αγωνίζεται ο παίκτης
- Επίπεδο του πρωταθλήματος στο οποίο αγωνίζεται
- Διεθνής εμπειρία
- Διεθνείς συμμετοχές (Εθνική ομάδα)
- Τίτλοι
- Ανταποδοτική ικανότητα μέσω μάρκετινγκ
- Δυνατότητα οικονομικής αξιολόγησης
- Σημερινή ζήτηση στην ποδοσφαιρική αγορά

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Διαβάζοντας τη λίστα, προκύπτουν πολλά συμπεράσματα, όλα ενδιαφέροντα. Ας δούμε μερικά από αυτά, τα πιο σημαντικά:
Οι 60 ακριβότεροι παίκτες στον κόσμο για το 2012, αξίζουν συνολικά 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ! Σε σχέση με τη λίστα του 2011 υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20%! Ο μέσος όρος αξίας κάθε παίκτη ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Πίνακας 1. Οι 19 σύλλογοι στους οποίους ανήκουν οι 60 παίκτες με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο για το 2012. Στην πρώτη στήλη είναι η κατάταξη του κάθε συλλόγου για το 2012, στη δεύτερη η ονομασία του, στην τρίτη ο αριθμός των παικτών που ανήκουν στον κάθε σύλλογο από τους Top 60 και στην τέταρτη η συνολική αξία των παικτών που εκπροσωπούν τον σύλλογο στη λίστα.

Η πρώτη τριάδα του 2012 είναι ακριβώς η ίδια με την αντίστοιχη του 2011. Πρώτος έρχεται ο Λιονέλ Μέσι (140 εκ. ευρώ), δεύτερος ο Κριστιάνο Ρονάλντο (96 εκ. ευρώ) και τρίτος ο Αντρές Ινιέστα (68 εκ. ευρώ). Όπως βλέπουμε, και οι τρεις του βάθρου, αγωνίζονται στην ισπανική Λίγκα, ενώ η αξία τους αντιπροσωπεύει το 13% των 2.4 δις ευρώ (η συνολική αξία των 60 παικτών της λίστας).
Από τους 60 παίκτες της λίστας, οι 39 είναι Ευρωπαίοι, οι 20 Λατινοαμερικάνοι και 1 από την Αφρική (Γιάγια Τουρέ). Εκπροσωπούνται συνολικά 18 κράτη με πρώτη μακράν την Ισπανία με 14 παίκτες συνολικής αξίας 531 εκ. ευρώ. Ακολουθούν η Αργεντινή (7 παίκτες & 365 εκ. ευρώ) και η Βραζιλία (8 παίκτες & 297 εκ. ευρώ).
Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι σύλλογοι με τους περισσότερους παίκτες στη λίστα. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι «μπλαουγκράνα» με 10 παίκτες συνολικής αξίας 491 εκ. ευρώ. Ακολουθούν οι «μερένγκες» με 11 παίκτες αξίας 455 εκ. ευρώ. Αυτές οι δυο ομάδες αντιπροσωπεύουν από μόνες τους το 40% περίπου της αξίας όλης της λίστας. Το βάθρο συμπληρώνει η Μάντσεστερ Σίτι με 6 παίκτες αξίας 239 εκ. ευρώ.
Στη λίστα εκπροσωπούνται 19 σύλλογοι. Οι 17 είναι από την Ευρώπη, ενώ οι υπόλοιποι 2 προέρχονται από τη Νότια Αμερική (αμφότεροι από τη Βραζιλία: Σάντος & Σάο Πάολο). Οι 17 ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανήκουν σε 6 πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία). Η Αγγλία έχει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση με 6 ομάδες. Ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία, με 4 εκπροσώπους η καθεμία.

Πίνακας 2. Τα 18 κράτη από τα οποία προέρχονται οι 60 ποδοσφαιριστές της λίστας. Δίπλα σε κάθε χώρα είναι ο αριθμός των παικτών που κατάγονται από αυτήν και βρίσκονται στη λίστα και δεξιά είναι η συνολική αξία τους σε εκατομμύρια ευρώ.

Σε σχέση με το 2011, πέντε νέοι παίκτες έκαναν την είσοδό τους στο top 60. Πρόκειται για τους Lucas (Σάο Πάολο), Oscar (Τσέλσι), Ramires (Τσέλσι), Witsel (Ζενίτ) και Lewandowski (Ντόρτμουντ).
Αντίθετα, σε σχέση πάντα με το 2011, βγήκαν από τη λίστα οι εξής παίκτες: David Villa (Μπαρτσελόνα), Samuel Eto’o (Ανζί), Robben (Μπάγερν), Tévez (Μάντσεστερ Σίτι) και Vidic (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Οι παίκτες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο (σε χρηματική αξία και όχι σε θέσεις μέσα στη λίστα) είναι τρεις από τους πέντε νεοεισελθόντες στο Top 60. Πρόκειται για τους Oscar (Τσέλσι, +136%), Witsel (Ζενίτ, +97%) και Lewandowski (Ντόρτμουντ, +96%). Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη άνοδο στο Top 10, αυτή ανήκει στον Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης, +87%).

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ TOP 60

Οι επιθετικοί έχουν την τιμητική τους στη λίστα. Ο Ρονάλντο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ ο Φαλκάο ανέβηκε από την 40η (2011), στην 5η θέση.

Στη λίστα υπάρχουν παίκτες που εκπροσωπούν όλες τις θέσεις, από αυτή του τερματοφύλακα, μέχρι και αυτή του επιθετικού. Με 28 παρουσίες, είναι οι επιθετικοί αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση (σχεδόν το 50%). Ακολουθούν τα χαφ με 17 παρουσίες. Τη λίστα συμπληρώνουν 7 αμυντικά χαφ, 5 στόπερ, δυο πλάγιοι και ένας τερματοφύλακας. Ας τους δούμε αναλυτικά:
- 28 επιθετικοί / συνολική αξία 1214 εκ. ευρώ
- 17 μέσοι / συνολική αξία 658.8 εκ. ευρώ
- 7 αμυντικά χαφ / συνολική αξία 223 εκ. ευρώ
- 5 κεντρικοί αμυντικοί / συνολική αξία 178.4 εκ. ευρώ
- 2 πλάγιοι αμυντικοί / συνολική αξία 60.5 εκ. ευρώ
- 1 τερματοφύλακας / συνολική αξία 30.2 εκ. ευρώ
---------------------------------------------------------------
Σύνολο: 60 παίκτες / Αξία 2364.9 εκ. ευρώ


ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ
Όπως είπαμε και πριν, η πρώτη φετινή τριάδα, είναι η ίδια ακριβώς με πέρυσι. Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Αντρές Ινιέστα είναι οι τρεις παίκτες με τη μεγαλύτερη αξία στο σημερινό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο Αργεντίνος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της λίστας που η αξία του τιμάται με τριψήφιο αριθμό (140 εκ. ευρώ). Ο Κριστιάνο βρίσκεται στο όριο με 96 εκ. ευρώ.
Μέσι, Κριστιάνο και Ινιέστα βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις της λίστας, ακριβώς όπως και πέρυσι.
Στην τέταρτη θέση, όπως και πέρυσι, βρίσκεται ο Γουέιν Ρούνεϊ της Μαν. Γιουνάιτεντ, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός πραγματοποίησε τεράστιο άλμα, τόσο σε αξία όσο και σε θέσεις, αφού πέρυσι ήταν μόλις 40ος. Σταθερή παρουσία και για τον Νεϊμάρ (στην έκτη θέση, την ίδια που είχε και πέρυσι).
Άλλοι παίκτες που έκαναν φέτος την είσοδό τους στην πρώτη δεκάδα, είναι ο 7ος Κουν Αγκουέρο (πέρυσι στο 11), ο Νταβίδ Σίλβα (πέρυσι στο 25) και ο Μεζούτ Οζίλ (πέρυσι στο 30). Αντίθετα, σημαντική πτώση παρουσίασαν δυο περσινοί Top 10: ο Τσάβι από το 8 του 2011, έπεσε φέτος στο 42, ενώ ο Τόρες από το 9 του 2011, φέτος βρίσκεται στο 44. Τέλος, ο Σεσκ Φάμπρεγας παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα, αν και με μικρή πτώση (8ος από 4ος).
Η πρώτη δεκάδα αποτελείται από 6 Ευρωπαίους και 4 Λατινοαμερικάνους παίκτες. Η Ισπανία έχει τις περισσότερες παρουσίες (3) στο Top 10. Η Πριμέρα Ντιβισιόν έχει την απόλυτη πλειοψηφία (6) στην πρώτη δεκάδα. Μόλις 3 πρωταθλήματα εκπροσωπούνται στο Top 10: η ισπανική Λίγκα, η Πρέμιερ Λιγκ και η βραζιλιάνικη Serie A. Τέλος, η πρώτη δεκάδα αποτελείται από 6 επιθετικούς και 4 χαφ.
ΟΙ 60 ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΤΟ 2012
Ακολουθεί η λίστα της Pluri με τους 60 ακριβότερους παίκτες για το 2012. Στην πρώτη στήλη είναι η κατάταξη του κάθε παίκτη για το 2012. Στη δεύτερη, η περσινή κατάταξη (2011). Στην τρίτη η ονομασία του παίκτη. Στην τέταρτη η χώρα καταγωγής. Στην πέμπτη ο σύλλογος στον οποίο αγωνίζεται ο παίκτης. Στην έκτη η θέση του κάθε παίκτη.
Στην έβδομη η ηλικία του παίκτη και τέλος, στην όγδοη, η αξία του παίκτη σε εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...