Κι άλλες εφημερίδες υπό έκδοσιν - Ποιός, πότε και με τίνος χρήματα * Στο 1,3 δισ. τα χρέη εφημερίδων – περιοδικών

 Τελικά λεφτά υπάρχουν για εφημερίδες, όχι όμως αρκετά και όχι για όλους. Νέες εκδόσεις αναγγέλονται, δουλειές ανοίγουν με αδιευκρίνιστες όμως εργασιακές συνθήκες. Πώς, πόσο και κάθε πότε θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι;
Μέσα στο φθινόπωρο είχαμε την κυκλοφορία τριών νέων εφημερίδων και έπεται συνέχεια. Ετσι μετά τα «Παραπολιτικά» (που «έπιασε»), την «Εφημερίδα των Συντακτών» (που πάει σχετικά καλά) και τις «6μέρες» (που η κυκλοφορία της αγνοείται),  κι άλλες εκδόσεις βρίσκονται στα σκαριά.
Πάμε λοιπόν ξανά με τις υπό έκδοσιν εφημερίδες (παλαιές και νέες):
** «Κόκκινη Γραμμή» θα ονομάζεται η ημερήσια εφημερίδα που θέλει να βγάλει στα περίπτερα ο πρώην διευθυντής του Alter, Κοσμάς Σφαέλος. Οι ετοιμασίες της εφημερίδας βρίσκονται στο τελικό στάδιο αν και υπάρχουν προβλήματα σε επίπεδο..
στελέχωσης του φύλλου που θα απασχολεί κοντά στους 45 δημοσιογράφους - οι περισσότεροι προέρχονται από το Alter. Ο Σφαέλος θέλει η «Κόκκινη Γραμμή» να βρίσκεται στα περίπτερα προτού αλλάξει ο χρόνος.
** Μέσα στον Δεκέμβριο(!) ευελπιστούν οι ιθύνοντες ότι θα βγεί ξανά η «Ελευθεροτυπία» στα περίπτερα. Η έκδοση θυμίζουμε ότι έχει ανατεθεί από τη Μάνια

Τεγοπούλου  σε εταιρεία, με επικεφαλής τον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο, με σύμβαση τεσσάρων μηνών με option για άλλους τρεις. Το φύλλο λέει, θα στελεχώσουν και δημοσιογράφοι εκτός Ελευθεροτυπίας ενώ φημολογείται ότι υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις από τις «6 μέρες» του Δελλατόλα με προορισμό τη Μίνωος.

** Εισηγήσεις δέχεται ο Γιάννης Αλαφούζος για έκδοση «πράσινης» -οπαδικής- εφημερίδας. Την ίδια ώρα διαψεύδεται από τις αδερφές Αθανασιάδη ότι ο όμιλος του Φαλήρου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά της Ναυτεμπορικής. Βέβαια καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και όπως ακούγεται στο «πωλητήριο» περιλαμβάνεται η Ναυτεμπορική, το πετυχημένο σάιτ και η εκτυπωτική μονάδα στο Κορωπί.

** Παρά τις διαψεύσεις από τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ, Πάνο Καμμένο σχετικά με την αγορά και επανέκδοση της ιστορικής «Απογευματινής», οι φήμες επιμένουν: το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, οι επαφές έχουν γίνει αλλά προς το παρόν κρατούνται χαμηλοί τόνοι...

** Φημολογείται ότι ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής και διαχείρισης των media που ελέγχει, σκέφτεται σοβαρά και το ενδεχόμενο να εκδώσει ένα - καθαρά δικό του- εβδομαδιαίο φύλλο.

** Την έκδοση εβδομαδιαίας πολιτικοοικονομικής εφημερίδας συζητούν ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο... Αντώνης Λυμπέρης μετά την εκδοτική «κολεγιά» που τους προέκυψε έπειτα απο την κατάρρευση των Limperis Publications!

** Σε επαφές και προχωρημένες συζητήσεις ακούγεται ότι βρίσκεται ο εκδότης της κυριακάτικης εφημεριδας «Το Παρόν»Μάκης Κουρής για να βγάλει στα περίπτερα ημερήσιο πολιτικό φύλλο.

** Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος το συζητάει (ξανά) για έκδοση  εφημερίδας (με αρωγό τον Κ. Χαρδαβέλλα) ενώ ο Γιώργος Τράγκας (εκτός από το Crash) σκέφτεται να κρεμάσει πάλι στα περίπτερα τη Χώρα ή ό,τι άλλο.


απο - zoornalistas.blogspot.gr

Στο 1,3 δισ. τα χρέη εφημερίδων – περιοδικώνΤου Σωτήρη Μανιάτη

Μέσα σε μια τριετία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έπαθαν καθίζηση αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Με τα διαφημιστικά έσοδα να βρίσκονται σε διαρκή πτώση, την κρατική διαφήμιση σχεδόν ανύπαρκτη και τις ζημιές να συσσωρεύονται εδώ και χρόνια άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Κι αν χθες, χαρτογραφώντας τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς) καταγράψαμε χρέη που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα, επιχειρώντας το ίδιο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα, φαίνεται οι συνολικές τους υποχρεώσεις να αγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ. Κι από αυτές, τα βραχυπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν, φτάνουν το ένα δισ. ευρώ!
Ηδη κάποιες εφημερίδες δεν άντεξαν και έχουν κατεβάσει «ρολά» όπως..
το καθημερινό «Βήμα», η «Απογευματινή» και η «Ελευθεροτυπία», ενώ ο «Επενδυτής» σώθηκε την τελευταία στιγμή και παρέμεινε στις «επάλξεις», καθώς υπήρξε συμφωνία και αλλαγή ιδιοκτησίας.
Μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρά τις συνεχόμενες περικοπές αμοιβών, τις απολύσεις, τις εθελούσιες εξόδους που έχουν πραγματοποιήσει (και συνεχίζουν) την τελευταία τριετία.

Εθελούσια και απολύσεις

 Μόλις πριν από λίγες μέρες εθελούσια έξοδος ανακοινώθηκε τόσο στην «Καθημερινή» όσο και στα «Νέα», ενώ στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώθηκαν αιφνιδίως και απολύσεις (από τα περιοδικά) με τις πληροφορίες να θέλουν και «συνέχεια προσεχώς», χωρίς να αποκλείονται και νέες περικοπές σε μισθούς.
 Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκεται και ο «Αδέσμευτος Τύπος», στον οποίο οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και η κατάσταση στον χώρο του Τύπου δεν έχει τελειωμό.
 Ο ΔΟΛ, που έκλεισε την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» (2010) ανακοίνωσε ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και στόχο, όπως ανακοινώθηκε, την επιστροφή των μετοχών της εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου από αυτήν της επιτήρησης, στην οποία βρίσκεται λόγω του ύψους των ζημιών του ομίλου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά του.
 Αλλά και ο Πήγασος (Ομιλος Μπόμπολα), που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος, αλλά με την επισήμανση ότι ήδη έχει καταβληθεί μέρος αυτού ενώ γίνονται και διαβουλεύσεις χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης…
Είναι σαφές ότι στόχος είναι να διατηρηθούν ζωντανοί οι δύο όμιλοι αναμένοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα βέβαια και αναχρηματοδοτήσεις ή επαναδιακανονισμούς δανειακών υποχρεώσεων που έχουν σε πιστωτικά ιδρύματα.
Παράλληλα, ακούγονται ολοένα και περισσότερο σενάρια συγχωνεύσεων τμημάτων, λειτουργιών ή ακόμη και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (χωρίς να αποκλείονται και τα λουκέτα) με στόχο τη μείωση λειτουργικού κόστους και κατ” επέκταση των ζημιών που εξακολουθούν να καταγράφονται.

Τρόικα και ανακεφαλαιοποιήσεις

 Οι τράπεζες με τη σειρά τους περιμένουν τις δικές τους ανακεφαλαιοποιήσεις, έχοντας και οι ίδιες πλέον ασφυκτικό έλεγχο από την τρόικα εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.
Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της αναμένεται κάθε τράπεζα να αρχίσει να τροφοδοτεί την αγορά με κάποια ρευστότητα, που σημαίνει νέα δάνεια ή αναχρηματοδοτήσεις παλαιών. Μόνο που αυτό πλέον θα γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα ξένων επιτρόπων και ειδικά για δάνεια που θα ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος.
Χαρακτηριστικό των αρνητικών αποτελεσμάτων των εκδοτικών ομίλων τα τελευταία χρόνια είναι και το ότι από τις άλλοτε 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών ελληνικές εταιρείες ΜΜΕ έχουν απομείνει εννέα.
Οι καλά γνωρίζοντες τα συγκεκριμένα δεδομένα επισημαίνουν ότι από τους ισολογισμούς τους φαίνεται μείωση του κύκλου εργασιών τους που αγγίζει σχεδόν το 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι επτά εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες ΜΜΕ που βρίσκονται εν λειτουργία (Πήγασος, Τηλέτυπος, ΔΟΛ, Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Αττικές Εκδόσεις και Τεχνικές Εκδόσεις) καταγράφουν συνολικό κύκλο εργασιών 189,14 εκατ. ευρώ με τα χρέη τους σε τράπεζες να αγγίζουν τα 481,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2011 ο ΔΟΛ φαίνεται να έχει συνολικές υποχρεώσεις 128,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη του να φτάνουν τα 89,5 εκατ. ευρώ. Το «Εθνος Εκδόσεις Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 37,1 εκατ. ευρώ με τα 33 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμες, ενώ άλλα 16,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις καταγράφονται στην Pegasus Magazine Publications A.E. που έχει βραχυπρόθεσμα χρέη 15,9 εκατ. ευρώ.
Αλλα 10,2 εκατ. ευρώ συνολικά χρέη έχει και η «Ημερησία ΑΕΕ» με τα 9,4 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.
Στα 74,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές υποχρεώσεις για τις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με 59,6 εκατ. ευρώ εξ αυτών να είναι βραχυπρόθεσμες. Αλλα 5,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις έχει η «Καθημερινή Α.Ε.» με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα τρία εκατ. ευρώ.

Με κατεβασμένα ρολά

Οι ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ έχουν συνολικές υποχρεώσεις 68,3 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν τα 32,8 εκατ. ευρώ. Στα 22,3 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη του «Real Media AE Εκδόσεις» με τα 21,6 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.
Και στον τομέα των εφημερίδων εντοπίζονται ορισμένες που οι ισολογισμοί τους αφορούν το 2010 για διάφορους λόγους. Ετσι, η «Τεγόπουλος Χ.Κ. Εκδόσεις Α.Ε.», το αίτημα της οποίας για ένταξη στο περιβόητο άρθρο 99 απορρίφθηκε, εμφανίζεται με συνολικές υποχρεώσεις 69,9 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα χρέη 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ η «BESTEND A.E.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 43,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη της να φτάνουν τα 42,8 εκατ. ευρώ.
Στα 56,3 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές υποχρεώσεις της «Χρυσή Ευκαιρία Εκδόσεις Α.Ε.» με τις βραχυπρόθεσμες να μην ξεπερνούν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Η «Εξπρές – Ομιλος Καλοφωλιά Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 20,7 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 18,9 εκατ. ευρώ.
Στα περιοδικά, ο όμιλος «Λυμπέρη Εκδόσεις Α.Ε.», που κατέβασε ρολά πρόσφατα, έχει καταγεγραμμένες συνολικές υποχρεώσεις 51,3 εκατ. ευρώ με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 35,7 εκατ. ευρώ.
Σωρευμένα χρέη με βάση ισολογισμό του 2010 συνολικού ύψους 222,9 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι «Modern Times A.E.» (που επίσης έχουν βάλει «λουκέτο») με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 210,6 εκατ. ευρώ.
Με κατεβασμένα «ρολά» είναι και η «ΙΜΑΚΟ Media ΑΕ» που έχει συνολικές υποχρεώσεις 52,5 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν περίπου τα 44,5 εκατ. ευρώ.

- Εφημερίδα των Συντακτών (04/12/2012)

Σχόλια

* Θαλάσσιες Natura για προστασία του Αιγαίου Το 19% του Αιγαίου θα πρέπει να κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη», προκειμένου να προστατευθεί η μοναδική του βιοποικιλότητα. * *

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ερασιτεχνικό ψάρεμα -Τί προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία και το υποβρύχιο ψάρεμα.

Η οικολογική καταστροφή και το μαύρο χρήμα από την πώληση ψαριών ερασιτεχνών αλιέων

Επικίνδυνα ψάρια εισβάλλουν στο Αιγαίο Σε μερικές δεκαετίες θα αναγνωρίζουμε τη Μεσόγειο όπως την ξέρουμε σήμερα;

*Αγοράζουμε από Ελλάδα, στηρίζουμε την εργασία στην Ελλάδα * Οχι στα προϊόντα που δεν θα έχουν ξεκάθαρη την προαιρετική πλέον ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή κάτι ανάλογο* *