Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τα Μνημόνια.


  Της Ζέζας Ζήκου
 Η γνωστή τραγική κατάληξη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την οποία οι δυνάμεις της Αντάντ μετά το 1918 επέβαλαν (μαζί με τους ταπεινωτικούς όρους των συνθηκών των Βερσαλλιών) στην ηττημένη Γερμανία, δίδαξε στην ανθρωπότητα πολλά πράγματα.
   Κυρίως, όμως, δίδαξε ότι η κοινωνία βιώνει την έξωθεν επιβολή όρων ως ταπείνωση και ότι η κοινωνική δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία, όταν στην ταπείνωση προστίθεται και αναποτελεσματικότητα, που οδηγεί σε εξαθλίωση (π.χ. από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στο οικονομικό κραχ του 1929).
   Με το ιστορικό αυτό δίδαγμα, επομένως, άνετα μπορεί κανείς να κατανοήσει τη σημασία της οικονομικής τραγωδίας που επέφεραν στην πατρίδα μας τα Μνημόνια. Σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση και ανεργία -την οποία ασφαλώς διευρύνει και επιτείνει- καθώς και την τιμωρητική διάθεση διαφόρων ανιστόρητων τεχνοκρατών ή πολιτικών παραγόντων εμπλεκομένων στην εφαρμογή του, ευεξήγητα βιώνεται ως τερατούργημα από την ελληνική κοινωνία.
  Βεβαίως, ο αστικός (μου) πολιτισμός επιβάλλει να αποδεχθώ την τήρηση των δεσμεύσεων και την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων. Πράγματι, το περίφημο ρωμαϊκό «οι συμβάσεις είναι τηρητέες» ή «pacta sunt servanda», από το οποίο άντλησαν ο αστικός πολιτισμός και η αστική ηθική, δεν είναι μόνο ένας ηθικός κανόνας. Θεμελιώνοντας το αξιόπιστο των συναλλαγών και των πιστωτικών δραστηριοτήτων, δημιουργεί δανειοληπτική

Τίτλοι τέλους για επιδόματα και αφορολόγητα παιδιών - Aντικαθίστανται από εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση - Μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ζητά η τρόικα


Βόμβα στα οικογενειακά επιδόματα και στο έξτρα αφορολόγητο των παιδιών βάζει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού  με το οποίο αποκαλύπτεται ότι από το νέο έτος κόβονται αυτές οι παροχές και αντικαθίστανται από εισοδηματικές ενισχύσεις.
Την ίδια στιγμή η Τρόικα ζητά μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς αμφισβητεί την μείωση των δαπανών ύψους 2 δις. ευρώ από την πλευρά των Υπουργείων.
Πρόκειται για τα πολυτεκνικά κυρίως επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων που τα δικαιούνται και ταυτόχρονα να τα χορηγεί  εφάπαξ μέσω της Εφορίας με την μορφή εισοδηματικής ενίσχυσης.
"Από το μέτρο δεν εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες" επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη καλύτερης εποπτείας και ελέγχου των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία. Αυτομάτως έτσι καθίστανται δικαιούχοι της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης.
Από τις περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και την κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρόσθετα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία θα ανέλθουν σε 427 εκατ. ευρώ.
Έσοδα αυξημένα κατά 5 εκατ. ευρώ  εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση και από την αύξηση των

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

"Φυσικά και θα έρθει η Μέρκελ. Εσύ πριν αγοράσεις σπίτι δεν το επισκέπτεσαι;"

 Ταχύτατη δραστηριότητα υπάρχει στο twitter μετά την ανακοίνωση ότι καταφθάνει στην Ελλάδα, την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Την ίδια στιγμή από την καγκελαρία έχει ανακοινωθεί ότι η κα. Μέρκελ δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι είναι έτοιμοι να ζωστούν πολεμοφόδια ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο μετριοπαθείς αντιμετωπίζοντας την κατάσταση χιουμοριστικά. Σας παραθέτουμε ένα δείγμα των σχολίων στο διαδίκτυο. (στα σχόλια έχει διατηρηθεί η αρχική σύνταξη και ορθογραφία)
  «Ρε συ γιαγιά Οχι.. Δεν έρχεται για τα βραβεία Ελαιοπαραγωγών η Μερκελ... Τι εννοείς έχει τρομερή μεθοδολογία να μας βγάζει το λάδι;!;!»
  «Ιδού η Μερκελ άντε να σας δω θα εχει πήδημα ;»
  «υπό άλλες συνθήκες θα έπεφτε τρελός κεσές, αλλά τώρα φοβόμαστε. Άσε που ακρίβυνε και ο κεσές...»
  «Η Μερκελ ερχεται ρε παιδια οχι το τελος του κοσμου!Τι εννοεις το ιδιο ειναι?»
  «Η Μερκελ έρχεται για να δει τον Αντώνη. Το έγραψε και στην επιστολή της “Αντώνη, μάτια που δεν

Κίνδυνο κοινωνικής διάλυσης «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Στα 48 εκατομμύρια ανήλθαν οι άνεργοι στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.  Μιλώντας στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Γκουρία επισήμανε ότι το μήκος και το βάθος της κρίσης είναι πλέον ορατά στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, όπου, όπως είπε, η κοινωνική πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει ορατός κίνδυνος διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Είμαστε ήδη στο πέμπτο έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ και για να έλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο κ. Γκουρία. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις τους και τόνισε ότι χωρίς την ανάκτηση αυτής της χαμένης εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.
  Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, «κλειδί» για την ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στις διάφορες χώρες-μέλη του Οργανισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας. Πρέπει, όμως, επειγόντως, να αντιμετωπισθεί η κοινωνική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία. «Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο για τον τελευταίο μισό αιώνα, και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Η

Βαρουφάκης: Γιατί ψεύδονται όλοι...


«Όλοι τους ψεύδονται, για διαφορετικούς λόγους, στους βουλευτές, στους πολίτες, στους μετόχους τους»…
Με νέο άρθρο του στη Lifo, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρεί να δώσει απάντησει στο καυτό ερώτημα των ημερών «γιατί τα νούμερα της κυβέρνησης πάλι δεν βγαίνουν» ενώ εξηγεί και τη θέση του πως όλοι οι εμπλεκόμενοι ψεύδονται…
Όπως αναφέρει, «μήνες τώρα κυβέρνηση και Τρόικα προσπαθούν να τα βρουν στα νούμερα τα οποία, αθροιζόμενα, θα τους δώσουν ένα άθροισμα Χ δισ. – το ποσόντο οποίο πρέπει να αφαιρεθεί από το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια (δύο ή τέσσερα στην περίπτωση της «επιμήκυνσης) ώστε να παραχθεί αρκετό (πρωτογενές) πλεόνασμα, από το οποίο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές μας (πρώτα η Τρόικα, που αποπληρώνεται ήδη, και κατόπιν οι ιδιώτες δανειστές, των οποίων τα νέα, κουρεμένα ομόλογα, που τους έδωσε το Δημόσιο φέτος στο πλαίσιο του PSI, θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» μετά το 2020)».
«Το ποσόν αυτό, τα Χ δισ. (που σήμερα υπολογίζονται μεταξύ 14 και 16,5 δισ.), πρέπει να προκύψει ως ένα άθροισμα δύο αριθμών: μείωση δαπανών, έστω Δ, και αύξηση εσόδων, έστω Ε. (Δ + Ε = Χ, σε όρους απλής εξίσωσης.) Το ένα από αυτά τα δύο νούμερα, το Δ, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να το μειώσει όσο θέλει, με μοναδικό (πλην σοβαρό) περιορισμό το λεγόμενο πολιτικό κόστος. (Αν π.χ. απολύσει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, το Δ μεγαλώνει θεαματικά.) Το δεύτερο νούμερο, το Ε, επηρεάζεται από την κυβέρνηση (π.χ. με την πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά, στον μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από τον κύκλο
εργασιών της οικονομίας, την οικονομική δραστηριότητα, το ΑΕΠ της χώρας»
 συνεχίζει ο Γ. Βαρουφάκης και ερωτά:
 «Υπάρχει κάποιο «μαγικό» επίπεδο περικοπών στις δαπάνες (Δ) που να επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η φορολόγησή τους να μπορεί

Η νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος

Πέντε κλιμάκια θα έχει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα τεθεί σε ισχύ το 2013 σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την εισήγηση του  υπουργείου Οικονομικών
Μισθωτοί και Συνταξιούχοι
1. Τα φορολογικά κλιμάκια μειώνονται σε 5 από 8 που είναι σήμερα.
2. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα  5.000 ευρώ και δημιουργούνται τέσσερα  νέα κλιμάκια
-από 5.000,01-12.000 ευρώ με συντελεστή 10%
-από 12.000,01-16.000 ευρώ με συντελεστή 18%
-από 16.000,01 – 26.000 ευρώ με συντελεστή 25%
-και πάνω από 26.001 με συντελεστή 35%
Στο βασικό σενάριο της κλίμακας δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέχρι τα 26.000 ευρώ. Ωστόσο θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εξόφληση του ΦΠΑ σε δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση για να τονώσει τις εισπράξεις - Ο φόρος θα πληρώνεται έως και 3 μήνες μετά την υποβολή της δήλωσης - Καταργούνται τα αντικειμενικά τεκμήρια, έρχονται οι «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης»

Σχέδιο το οποίο προβλέπει την πληρωμή του ΦΠΑ έως και τρεις μήνες μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης, χωρίς τα προβλεπόμενα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να δώσει «ανάσες» στον επιχειρηματικό κόσμο.
Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την Τρόικα, η οποία δεν έφερε καμία αντίρρηση στα επιχειρήματα που τις ανέπτυξε η ελληνική πλευρά στο πακέτο των προτάσεων για την ενδυνάμωση των φορολογικών εσόδων.
Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παραμένουν αναιμικές, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 τα έσοδα είναι λιγότερα κατά 640 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ληφθεί αποφάσεις για «κατάργηση» του υφιστάμενου συστήματος των τεκμηρίων, που οδηγεί σε υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και για φορολογούμενους με μηδενικό εισόδημα.
Την αντικατάσταση των σημερινών κριτηρίων από τις «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.α.) θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα.
Με το νέο σύστημα οι Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» θα αποτυπώνονται στο «Πόθεν Έσχες» που θα συνοδεύει από το 2013 την φορολογική δήλωση.
Μέσω του Πόθεν Έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματα του καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.α.

Σήμερα 4/10 η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η ανέφικτη σεισάχθεια


Οταν ο Σόλων στην προκλασική Αθήνα επιστρατεύθηκε από την πολιτική Ανάγκη να δώσει λύση στα διοικητικά, πολιτικά, κοινωνικά και κυρίως στα οικονομικά προβλήματα του Αστεως, δεν φαινόταν φως στο βάθος του τούνελ, όπως λέμε σήμερα το πολιτικό σκότος και το κοινωνικό χάος. Ζήτησε για να δεχτεί να φέρει τα πάνω – κάτω να του δοθεί εν λευκώ η εντολή για μεταρρυθμίσεις. Του δόθηκε χωρίς αγκομαχητά και πολλές ρητορείες γιατί και τα δύο είχαν περισσέψει.
Ποια ήταν η κατάσταση που παρέλαβε. Μια αποθέωση της αυθαιρεσίας, της αδικίας, της ανομίας και της ηθικής έκπτωσης. Οι περισσότεροι Αθηναίοι ήταν χρεωμένοι σε πλούσιους γαιοκτήμονες, σε τοκογλύφους και ενεχυροδανειστές. Οσοι εργάζονταν, αμείβονταν με ψιχία και για να τα βγάλουν πέρα δανείζονταν ή ελάμβαναν χρήματα ως προκαταβολή ή «έναντι» της αμοιβής τους, με αποτέλεσμα να είναι αιχμάλωτοι στον εργοδότη, κυριολεκτικά δούλοι. Χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο πολλοί μη έχοντας καμιά εγγύηση ή υποθήκη για να δανειστούν, έβαζαν ως ενέχυρο και υποθήκη το «σώμα» τους και όταν αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τα χρέη τους και τις συμφωνημένες δόσεις μετατρέπονταν «νομίμως» (δηλαδή το επέτρεπαν οι ισχύοντες νόμοι) σε δούλους.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο χρεώστης που κατέστη δούλος έσερνε στη δουλεία και την οικογένειά του και τους δικούς του δούλους (τα έμψυχα όργανα – εργαλεία του Αριστοτέλη).
 

Ο Σόλων λοιπόν πριν μεταρρυθμίσει οτιδήποτε, πριν ψηφίσει νόμους που να αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη και τα χρηστά ήθη στις συναλλαγές, πριν αντιμετωπίσει αυτά που ονομάζουμε σήμερα κοινωνικά (και ως εκ τούτου ταξικά) ζητήματα, πριν ιδρύσει ένα κράτος δικαίου έπρεπε

25 αμείλικτα ερωτήματα για την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα


Πολλαπλά κύματα μειώσεων μισθών, παροχών και συντάξεων στην Ελλάδα με το επιχείρημα των σχεδιαστών του προγράμματος “βοήθειας” -στην πραγματικότητα δανεισμού και όχι βοήθειας- ότι η Ελλάδα καθώς ανήκει σε μια νομισματική ένωση χρειάζεται μια εσωτερική υποτίμηση ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της και το ισοζύγιο πληρωμών της μέσω του μειωμένου κόστους παραγωγής.
Ας δεχτούμε ότι το παραπάνω έχει κάποια λογική.  Όμως ποιος “υπεύθυνος” των κυβερνήσεων που περάσανε έως και την σημερινή μετά τα μνημόνια μπορεί να μας δώσει απαντήσεις στα παρακάτω;
1.  Γιατί έχουμε τόσο τεράστια εμμονή στην μείωση των μισθών – και μόνο;
2.  Πόσο θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας εφόσον ακόμα και δωρεάν να δουλεύουμε όλοι το εργασιακό κόστος αντιπροσωπεύει στην χειρότερη περίπτωση το 8-10% της τελικής τιμής του προϊόντος;
3.  Δεν είναι παράδοξο που οι ίδιοι οι εργοδότες δεν το έθεσαν ποτέ ως προτεραιότητά τους;
4.  Γιατί η Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Αμερική, Καναδάς έχουν τόσο σημαντική βιομηχανική παραγωγή ενώ έχουν ακριβά ημερομίσθια;
5.  Γιατί η Βουλγαρία με μισθούς το 1/5 των πριν την κρίση ελληνικών και αντίστοιχα η Αλβανία, Σκόπια και άλλοι γείτονες δεν έχουν γεμίσει με ξένες επενδύσεις και βιομηχανική παραγωγή

Προσοχή στα εξώδικα


γράφει ο Begar
Νέα μόδα! Η Eurobank, έχοντας εκχωρήσει απαιτήσεις στεγαστικών δανείων σε εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, στέλνει εξώδικα σε όσους έχουν καθυστερημένες οφειλές, καλώντας τους να προβούν σε ρύθμιση του δανείου, ειδάλλως «θα προβεί σε νομικές ενέργειες σε βάρος του δανειολήπτη«. Υπογράφει τα εξώδικα, ως πληρεξούσιος της παραπάνω εταιρείας.
Σημεία προσοχής:
1. Από τη στιγμή που κάποιος χρωστάει καθυστερημένες δόσεις, αν η είναι να γίνουν ενέργειες σε βάρος του, αυτές θα γίνουν. Είτε η απαίτηση είναι της Eurobank, είτε κάποιου άλλου, στον οποίο εκχωρήθηκαν οι απαιτήσεις, δεν αλλάζει τίποτα. Οι δανειολήπτες δανείστηκαν με βάση την Ελληνική νομοθεσία, από τράπεζα με άδεια λειτουργίας από το Ελληνικό Κράτος και τα δάνειά τους διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Τελεία.
2. Όσοι αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση, να προσέξουν πάρα πολύ καλά τι όρους υπογράφουν. Κυρίως αν αλλάζει το επιτόκιο και τι είδους θα είναι. Αν δείτε να αναγράφει κυμαινόμενο, τότε αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, πως η τράπεζα, όποτε θελήσει, χωρίς καμιά σοβαρή αιτιολογία, μπορεί να σας ανεβάσει το επιτόκιο στα ύψη.
3. Υπογράφοντας ρύθμιση δανείου, αναγνωρίζετε αμέσως «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά«! Δηλαδή, αν μέσα στο ποσό που χρωστάτε, υπήρχαν έξοδα καθυστέρησης (κλασική απάτη της Eurobank) ή έξοδα καταχώρησης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (επίσης κλασική απάτη της

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Greg Palast: «Η Ελλάδα είναι τόπος εγκλήματος της Goldman Sachs»



 
Μία συνέντευξη με τεράστιο ενδιαφέρον έδωσε ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος και πολυγραφότατος (αντινεοταξικός) συγγραφέας GregPalast στον παρουσιαστή DylanRatiganτου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC. Η συζήτηση αφορούσε την κρίση στην Ελλάδα και τα πραγματικά αίτιά της. 
 Κάποιες από τις έρευνες που έχει κάνει ο Palast έχουν συζητηθεί ευρέως. Ενδεικτικά, το 1991, ο...οικονομολόγος Joseph Stiglitz, πρώην διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Greg Palast και την βρετανική εφημερίδα The Observer, περιέγραψε το σχέδιο με τα 4 προβλέψιμα στάδια που το ΔΝΤ εφαρμόζει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με τις οποίες υπογράφει συμβόλαια δανεισμού.
  Η εισαγωγή του Greg Palast: «Μία πραγματικά αποτρόπαια και μεγάλης κλίμακας απάτη έστησαν από κοινού η τράπεζα Goldman Sachs και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, απάτη για την οποία ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με το χαμένο μέλλον του. Η πολιτική τάξη της Ε.Ε. γνώριζε εκείνη την εποχή ότι τα ελληνικά λογιστικά βιβλία είχαν πειραχθεί, αλλά παρ’ όλα αυτά επέτρεψαν στη χώρα να μπει στην ευρωζώνη. Όλα δείχνουν ότι η Goldman Sachs έστησε ένα δικό της είδος Περλ Χάρμπορ, το οποίο επέτρεψε στην τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί κατάλληλα την περίσταση με σκοπό να τρομοκρατήσει, μέσω της εξαθλίωσης, οποιαδήποτε χώρα θα της στεκόταν εμπόδιο στο να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος ολοκληρωτισμού».
  Ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο περιεχόμενο της εκπομπής έχει ως εξής:Dylan Ratigan (παρουσιαστής): «Τεμπέλικος λαός, μη εξυπηρετικές δημόσιες υπηρεσίες, ανεξέλεγκτος δανεισμός”… Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται σήμερα οι Έλληνες. Η ελληνική οικονομία έχει μέγεθος κατά τι μικρότερο από αυτό της οικονομίας του Ντάλλας στην πολιτεία του Τέξας,

Τσιπάκια εντοπισμού ενέκρινε η Αρ. Πρ. Δεδομένων!

 
"Θαρθεί καιρός, που θα σας πουν να βουλωθείτε με τη βούλα του Σατανά.Να μη βουλωθείτε. Αν βουλωθείτε και στου βοδιού το κέρατο να κρυφθείτε θα σας βρουν" τάδε έφη Πατροκοσμάς."Και έκαμνε πάντας, τους μικρούς και τους μεγάλους, και τους πλούσιους και τους πτωχούς, και τους ελευθέρους και τους δούλους, να λάβωσι χάραγμα επί της χειρός αυτών της δεξιάς ή επί των μετώπων αυτών και να μη δύναται μηδείς να αγοράση ή να πωλήση, ειμή ο έχων το χάραγμα, ή το όνομα του θηρίου, ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού.Εδώ είναι η σοφία’ όστις έχει τον νούν, ας λογαριάση τον αριθμόν του θηρίου διότι είναι αριθμός ανθρώπου και ο αριθμός αυτού είναι χξς" τάδε έφη Αποκάλυψη του Ιωάννη.
Καλώς τους και ας άργησαν. Ξεκινάει με γοργούς ρυθμούς η εξοικείωσή μας με το εθελούσιο (ή παρά τη θέλησή μας η Νέα Τάξη δεν ενδιαφέρεται για λεπτομερειες) "τσιπάρισμά μας".

Όπως διαβάζουμε σήμερα στο (kerdos.gr)
 "Υπό όρους και προϋποθέσεις, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έδωσε το «πράσινο φως» με την υπ΄αριθμόν 112/2012 απόφασή της για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους. Την άδεια της Αρχής ζήτησαν δύο εταιρείες παροχής τέτοιων υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου, με την καταβολή συνδρομής.
 Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν τέτοια προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων. Συνοπτικά, οι υπηρεσίες επιτρέπουν στον «συνδρομητή» να λαμβάνει

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ - 25oι ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ


Ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.


Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σας ενημερώνει ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.,με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.
Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013.

Η υπολογισθείσα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μηνιαία καταβολή που θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή.
Β) Εξόφληση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στον «αέρα» οι δανειολήπτες του ΟΕΚ – «καμία επιμήκυνση» λένε οι τράπεζες

Δανειολήπτες του ΟΕΚ…μόνοι ψάχνουν για επιμήκυνση. Υπό το βάρος των υψηλών δόσεων, καταφεύγουν στις τράπεζες για να ζητήσουν αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά συνήθως εισπράττουν αρνητική απάντηση. Ο ΟΑΕΔ, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας νίπτει τας χείρας του και ουσιαστικά παραπέμπει στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την «χρυσή περίοδο» 2003-2008, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο από τον ΟΕΚ μέσω εμπορικών τραπεζών. Η διάρκεια αυτών των δανείων ήταν «κλειδωμένη» στα 15 χρόνια ενώ ο ΟΕΚ αναλάμβανε για περίοδο 9 ετών να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των τόκων (από το 50% έως το 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του δανειολήπτη).
Κι ήρθε η κρίση. Και η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υψηλές δόσεις. Διότι καλή η επιδότηση του επιτοκίου από τον ΟΕΚ, το ποσό όμως που ερχόταν κάθε μήνα στους δανειολήπτες γινόταν ολοένα και περισσότερο δυσβάσταχτο. 
Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:
Δάνειο επιδοτούμενο από τον ΟΕΚ ύψους 120.000 ευρώ εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβριο του

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...