Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης/Εμπορίας και Παροχής Υπηρεσιών - Αλλαγές στον Αγορανομικό κώδικα - Υπεύθυνες εξαγγελίες ζητάει η Ε.Σ.Ε.Ε. για τα δικαιώματα καταναλωτών σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων .


Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο πλαίσιο των συνομιλιών της με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για θέματα αγοράς και με αφορμή τις εξαγγελίες για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά, με το εξής περιεχόμενο:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα (*) και αναγγελίες τόσο του έγγραφου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, επίκειται η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.  
Οι συγκεκριμένες αναφορές του Τύπου θα πρέπει να περιορισθούν σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο της παροχής υπηρεσιών π.χ. εστίασης, επισκευών κ.λπ. υπό την έννοια ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και –παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν.
Ωστόσο, κακώς παρερμηνεύεται και ακούγεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν νομοθετηθεί, θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα.  
Θεωρούμε αυτές τις φήμες ανεφάρμοστες και ότι εξυπηρετούν σκοπούς παραπλάνησης και

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μια τρίχα σ’ ένα πιάτο με σκατά βρήκε ο Φώτης Κουβέλης και σκούζει


Κάποιου του σερβίρισαν ένα πιάτο με σκατά κι άρχισε να διαμαρτύρεται επειδή βρήκε μια τρίχα!
Το γνωστό ρητό θυμίζει ο Φ. Κουβέλης, που έχει καταπιεί αμάσητη τη λαίλαπα των 13,5 δισ. ευρώ και «κόλλησε» όχι στα εργασιακά, αλλά σε μερικά από τα εργασιακά, που αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα. Ωστόσο, το «κόλλημα» του Κουβέλη έχει καταστεί μείζον πολιτικό ζήτημα και, όπως παρουσιάζεται, απειλεί τη συνοχή της συγκυβέρνησης των τριών.
Πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να δούμε τι έχει ήδη αποδεχτεί η ΔΗΜΑΡ; 13,5 δισ. είν’ αυτά, δεν είναι στραγάλια. Κι απ’ αυτά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος (πάνω από 9 δισ.) θα εφαρμοστούν άμεσα (2012-13). Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για εφιάλτη. Μολονότι το πακέτο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη επίσημα, παραθέτουμε μια επιλογή από μέτρα, όπως η ίδια η συγκυβέρνηση τα έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ, στα οποία κυριαρχούν σκληρές επιθέσεις σε μισθολογικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων και συνταξιούχων:
– Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια.
– Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) κατά ποσοστά από 3% μέχρι 12%.
– Μείωση των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 23% και αναδρομική κράτηση με χαράτσι 3% στις συντάξεις για όσους έχουν ήδη εισπράξει το εφάπαξ.
– Κατάργηση των υπολειμμάτων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και όλους τους συνταξιούχους.
– Μείωση της σύνταξης-φιλανθρωπικό βοήθημα του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.
– Χορήγηση του ΕΚΑΣ μόνο στους άνω των 64 ετών.
– Απολύσεις (με διάφορους τρόπους) 2.000 δημόσιων υπαλλήλων το 2012 και 25.000 το 2013.
– Αναστολή μέχρι το 2016 μιας σειράς επιδομάτων των εργαζόμενων στο δημόσιο.
– Αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2012.
– Πλήρης καταβαράθρωση του συστήματος ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους.
– Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%.
– Υποχρεωτικές (διά νόμου) μεταθέσεις καθηγητών και συγχωνεύσεις σχολείων.

Να γιατί μιλάμε για ένα πιάτο με σκατά, που τα έχει ήδη φάει ο Κουβέλης, αλλά διαμαρτύρεται γιατί στην τελευταία μπουκιά βρήκε μια τρίχα.
Πρόκειται πράγματι για πολιτική κρίση κορυφών ή απλώς για ένα ακόμη –το κορυφαίο– επεισόδιο στο σίριαλ «Οι κόκκινες γραμμές»; Συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει είτε

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αναμένοντας τη δόση - του Γιάνη Βαρουφάκη


                                                                                         Photo: Steve Bark@Flickr
«Νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση», 
λοιπόν. «Αν δεν την πάρουμε», σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, «θα πεινάσει κόσμος». Όπερ μεθερμηνευόμενο, «πρέπει» να αποδεχθούμε όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, ακόμα κι εκείνα που ξέρουμε ότι θα δημιουργήσουν, μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που λύνουν. Ας πάρουμε την επόμενη δόση και μετά «έχει ο Θεός» - δηλαδή, η κα Μέρκελ η οποία, ευελπιστούμε, αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, να δώσει λύσεις στην Κρίση του Ευρώ, λύσεις που να φέρουν στο μέλλον πραγματικές λύσεις και για την Ελλάδα (δηλαδή, κατ’ ελάχιστον, διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους το οποίο επ’ ουδενί δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει η αποδυναμωμένη ελληνική οικονομία).
Γιάνης Βαρουφάκης
του Γιάνη Βαρουφάκη
Αυτή είναι αναμφίβολα η θέση και το σκεπτικό της κυβέρνησης. Κανείς τους δεν πιστεύει, ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κ. Στουρνάρας ούτε κάποιος από τα τρία κόμματα που την στηρίζουν, ότι το νέο πακέτο μέτρων θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχων του προγράμματος. Γνωρίζουν καλά ότι, με το τραπεζικό σύστημα και το ελληνικό δημόσιο να βουλιάζουν σφικτά αγκαλιασμένα στον ωκεανό της πτώχευσης, οι μειώσεις στις κρατικές δαπάνες της τάξης των περίπου 7 δις (την επόμενη χρονιά) θα μειώσουν το εθνικό εισόδημα τουλάχιστον κατά 10 δις, με αποτέλεσμα οι

στόχοι για τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς να είναι πέρα για πέρα άπιαστοι. Γνωρίζουν, με άλλα λόγια, ότι ετοιμάζονται να βάλουν την υπογραφή τους σε σειρά μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση τέτοια εποχή του χρόνου απ’ ότι είναι σήμερα. Γνωρίζουν πλήρως πως η επιμήκυνση που ζητούν, και να δοθεί, θα θυμίζει εκείνη που πήραμε τον Μάρτιο του 2011 – μια τρύπα στο νερό που μετά από μερικούς μήνες ανάγκασε την Ευρώπη να παραδεχθεί την αποτυχία

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Νέα δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ


απο fpres.gr
Νέα δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών δίνεται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με τη διάταξη του άρθρου 3 του Ν.4087/2012 (ΦΕΚ 196/ΤΑ/16-10-2012).
Η ρύθμιση αφορά οφειλόμενες έως 30/6/2012 ασφαλιστικές εισφορές, με ευνοϊκούς όρους, απαλλαγή από τέλη καθυστέρησης μέχρι και 100%, αναστολή αναγκαστικών μέτρων κ.λ.π, επιλέγοντας είτε προσωρινό διακανονισμό, είτε νέα ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, δίνονται οι εξής δυνατότητες:
1. Προσωρινός Διακανονισμός (Άρθρο 3 παρ. α του Ν4087/2012)
Προϋποθέσεις:
- Υποβολή αίτησης έως 31/12/2012, με έκπτωση 40% στα Τ.Κ.
- Υποβολή αίτησης μετά την 1/1/2013, χωρίς έκπτωση στα Τ.Κ.
- Ρύθμιση οφειλών έως 30/6/2012.
- Καταβολή απαιτητών εισφορών από 1/7/2012 έως την ημερομηνία αιτήσεως.
- Καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής της αίτησης.
Η δόση προσδιορίζεται στο 20% της τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς και δεν μπορεί να είναι

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει ο νόμος για τις εμπορικές μισθώσεις

Ποιες είναι οι βασικότερες έννοιες και προβλέψεις της νομοθεσίας για τις εμπορικές μισθώσεις. Ποιες είναι οι προστατευόμενες δραστηριότητες και επαγγέλματα, ποιες μισθώσεις δεν είναι προστατευόμενες. Ο Ανδρέας Ε. Λιανέρης (Δικηγόρος Αθηνών) αναλύει και επεξηγεί, δίνοντας απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα.
"Οι εμπορικές μισθώσεις ρυθμίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 34/1995, όπως αυτό ισχύει σήμερα και συμπληρωματικά, για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από το ΠΔ, από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τη μίσθωση πράγματος (άρθρα 574 επόμενα του ΑΚ). Με το ΠΔ 34/1995, ο Νομοθέτης αποσκοπεί να παράσχει μια πρόσθετη προστασία στις εμπορικές μισθώσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες μισθώσεις ακινήτων, αποδεχόμενος τον σπουδαίο οικονομικό σκοπό τους, αλλά και το γεγονός ότι κατά κανόνα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του μισθωτή, κατά την μεταξύ τους διαπραγμάτευση.
Παρακάτω, θα αναλύσουμε τις βασικότερες έννοιες και προβλέψεις της νομοθεσίας για τις εμπορικές μισθώσεις:
Προστατευόμενες δραστηριότητες και επαγγέλματα

Στο ΠΔ αναφέρονται περιοριστικά οι δραστηριότητες και τα επαγγέλματα, στα οποία παρέχεται προστασία για τις μισθώσεις των ακινήτων που τα αφορούν.
Ενδεικτικά είναι:
οι εμπορικές επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτήρια και οι παιδικοί σταθμοί, τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες, τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, τα ιατρεία και οδοντιατρεία, τα γραφεία των διπλωματούχων μηχανικών, οι χώροι διάθεσης υγρών καυσίμων (υπό προϋποθέσεις όμως).
Μη προστατευόμενες μισθώσεις

Δεν υπάγονται στις διατάξεις του ανωτέρω ΠΔ (ενδεικτικά), οι μισθώσεις που κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη συνάπτονται για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...