Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Διδάγματα από την ιστορία: Η εμπειρία της ΕΔΑ του 1958



Λέανδρος Μπόλαρης  
Στις εκλογές της 11 Μάη 1958 η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) ήρθε δεύτερο κόμμα, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 24,4% των ψήφων και 78 βουλευτές. Στις μεγάλες πόλεις ήρθε πρώτο κόμμα με μεγάλες -σε κάποιες περιπτώσεις συντριπτικές- πλειοψηφίες στις εργατογειτονιές. Στη Β' Αθηνών πήρε το 46,1%, στη Β' Πειραιά το 60,8%, στην Α' Θεσσαλονίκης 43,4%.
Η ΕΔΑ είχε ιδρυθεί το 1951 ως συνασπισμός μικρών νόμιμων αριστερών κομμάτων. Όμως, την πολιτική και οργανωτική ηγεσία την είχε το παράνομο ΚΚΕ. Συνέχισε να την έχει όταν η ΕΔΑ μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα το 1956.
Λιγότερο από δέκα χρόνια είχαν περάσει από την οριστική συντριβή της Αριστεράς και του κινήματος της Αντίστασης. Το «κράτος της δεξιάς» ήταν στο απόγειό του, με την τρομοκρατία του χωροφύλακα, τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων», με ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο σε βάρος της αριστεράς μαζί με τη δράση κάθε είδους «παρακρατικών» μηχανισμών. Εκατοντάδες αγωνιστές ήταν ακόμα στις εξορίες και τις φυλακές. Όταν η ΕΔΑ έκανε την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος δεν βρέθηκε ούτε ένας ιδιοκτήτης στα γύρω κτίρια να νοικιάσει μπαλκόνι για να μιλήσει ο πρόεδρός της ο Γ.
Πασαλίδης. Έτσι στήθηκε η πρώτη «εξέδρα» στην πλατεία.

Για την άρχουσα τάξη εκείνη η περίοδος της «πρώτης επταετίας» της ΕΡΕ ήταν πράγματι
«χρυσά χρόνια». Μεγάλα κέρδη, εγγυημένη «κοινωνική γαλήνη», και όλες οι ευκαιρίες που πρόσφερε ο Ψυχρός Πόλεμος και η πρόσδεση στη Δύση για διεύρυνση της επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό η επιτυχία της Αριστεράς σήμανε συναγερμό σε όλα τα κέντρα της

ΕΣΕΕ «Οι κινούμενοι στόχοι του Κρατικού Προϋπολογισμύ της λιτότητας»


Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζει με ανακοίνωση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που συζητιέται στη Βουλή.
Η άποψη της ΕΣΕΕ είναι πως ο προϋπολογισμός για το 2013 εμπεριέχει από τα πλέον σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών και η επαλήθευση των «κινούμενων στόχων» του αξιολογείται ως εξαιρετικά δύσκολη. Είναι δε πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται.
Η Συνομοσπονδία εκφράζει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την επίτευξη των στόχων και έχει κωδικοποιήσει τις παρατηρήσεις της σε 13 σημεία. Εντοπίζει τις πιθανές αστοχίες μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη για ύφεση 4,5%, στην πρόβλεψη για ανεργία 22,8% καθώς και στην επίτευξη αρνητικού πληθωρισμού της τάξης του 0,8 %.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση
Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ για τον Προϋπολογισμό του 2013 
Την θέση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2013-2016 πήρε με την σειρά του ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  Η εισηγητική έκθεση προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους σχεδόν 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων

Οι περιουσίες και τα έσοδα των ελληνικών δήμων ως εγγυήσεις των υπερχρεωμένων δήμων της Γερμανίας


Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ Μία διδακτική ιστορία που ακόμα δεν τελείωσε

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ: Μία διδακτική ιστορία που ακόμα δεν τελείωσε...(*)
Η κρίση χρέους είναι παγκόσμιο φαινόμενο και είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο οποίος σε γενικές γραμμές είναι όπως παρακάτω.
Οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν το χρήμα και το δανείζουν στις τράπεζες με επιτόκιο της τάξης του 1% ανάλογα με τις περιστάσεις.
Οι τράπεζες με την σειρά τους έχουν την δυνατότητα με την μέθοδο των κλασματικών αποθεματικών να δανείσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη μέχρι και 10πλάσια ποσότητα από αυτήν που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα, με επιτόκια από 5 έως και 12%.
Έτσι για μία Α ποσότητα πραγματικού χρήματος που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα κυκλοφορεί χρήμα με την μορφή χρέους ίσον με 10 Α συν του τόκους. Το χρήμα αυτό που κυκλοφορεί με την μορφή χρέους στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και γι' αυτό είναι αδύνατη η ολοκληρωτική του εξόφληση.
Για να εξυπηρετούν οι δανειολήπτες τα χρέη τους θα αναγκαστούν πολλοί από αυτούς να προσφύγουν και πάλι στον δανεισμό για το χρήμα που χρωστούν, αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Δημιουργείται έτσι ένας αέναος δανεισμός και όταν κάποια στιγμή η κεντρική τράπεζα ή οι ''αγορές '' αποφασίσουν να σταματήσει η έκδοση νέου χρήματος ή ο δανεισμός, κάποια από τα

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ - ΜΑΜΟΥΘ 17 ΔΙΣ !

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 17 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τη νύχτα της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που περιέχει όλες τις διατάξεις των μέτρων. Θα συζητηθεί την Τρίτη σε μία και μόνο (!!!) συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, προκειμένου να εισαχθεί, με διαδικασίες εξπρές, στην Ολομέλεια την αμέσως επόμενη μέρα για εξέταση και ψήφιση, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
  • «ψαλίδι» τριών ταχυτήτων στις συντάξεις
  • κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου
  • κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο του 2014
  • αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια
  • άνοιγμα των επαγγελμάτων λογιστών, φοροτεχνικών, εκτελωνιστών, διανομέων Τύπου, μεταφορέων
  • αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα
  • κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
  • μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ για τους αγρότες (από 11% σε 6%)
  • θέσπιση Γενικού Γραμματέα που θα έχει επίβλεψη για τα δημόσια έσοδα
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • Αυξάνεται από 1-1-2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, κατά 2 έτη

Βενιζέλος ανατρέπει τον εαυτό του από συνήθεια!

Λόγω κεκτημένης ταχύτητας, κατά τη διάρκαια της θυελλώδους συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πήρε το λόγο και αμφισβήτησε την ηγεσία της παράταξης, απειλώντας με αποχώρηση!

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με το σχέδιο ανατροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε πλήρη εξέλιξη!
(Digital Artwork: Μάκης Ανασιάδης)
ΑΠΟ ΜΟΥΦΑΝΕΤ 

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ιδού τι εστί προεκλογική εξαπάτηση και κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του συντάγματος



 Όταν κάποιοι θα ψηφίζουν για να κοπούν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και σε όλους τους συνταξιούχους, για να αυξηθούν πάλι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, για να περικοπούν και άλλο οι συντάξεις (που το ελεγκτικό συνέδριο θεωρεί αντισυνταγματικό), για να αυξηθεί κι άλλο η συμμετοχή των εργαζομένων στα φάρμακα και να κοπούν επιδόματα ακόμη και αναπήρων ή ανέργων, για να περικοπούν κι άλλο οι μισθοί εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΔΕΚΟ, για να αυξηθεί κι άλλο η φορολογία μέσα από περικοπές φοροαπαλλαγών (αγροτών, για παιδιά κλπ), για να περικοπεί για πολλοστή φορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και για να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν η ανεργία θα συνεχίζει σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και θα κλείνουν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν το καταστροφικού τους έργο), καλό θα είναι να έχουμε υπόψη τι ακριβώς ψήφισε το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που εμπιστεύτηκε τον κύριο Σαμαρά και ποια ήταν τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης, για τα οποία η κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.  


Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΣΤΟ ΕΒΕΑ
ΣΤΙΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2012
Εμείς προτείνουμε να αλλάξουμε οι Έλληνες τη μοίρα μας!
Και τα πρώτα βήματα αυτής της πορείας θα εξηγήσουμε σήμερα:
Απαντώντας στους φόβους, στις ανησυχίες και στις αγωνίες εκατομμυρίων συμπολιτών μας…
Θα απαντήσουμε, προτείνοντας δεκαοκτώ μέτρα πολιτικής για την επόμενη κυβέρνηση.
Προτάσεις ρεαλιστικές. Που βγάζουν τη χώρα από την κρίση …
Οι προτεραιότητές μας είναι οι εξής τρείς:
-- Ανάκαμψη/Ανακούφιση!
-- Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, για να την αλλάξουμε. Σε μιαν Ευρώπη που κι αυτή αλλάζει.
-- Και τέλος Δικαιοσύνη και Ασφάλεια! Για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή και να

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Πότε θα λογοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών; - Tου Γιάνη Βαρουφάκη

Στις 22 Οκτωβρίου, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν πίστευε στα μάτια της διαβάζοντας τα νέα ότι ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε έξι χρόνια κάθειρξη έξι σεισμολόγους επειδή απέτυχαν να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό για τον σεισμό στην πόλη L’ Aquila το 2009. Εμφανώς, το δικαστήριο δεν κατανόησε ότι η σεισμολογία βρίσκεται στα σπάργανα: μπορεί να προβλέψει πού θα γίνει μεγάλος σεισμός αλλά όχι το πότε. Συνεπώς, η φυλάκιση των επιστημόνων δεν ήταν παρά μια απόφαση απελπισίας του ιταλικού κράτους μπροστά στην (έως τώρα) αδυναμία του ανθρώπου να προβλέψει τις βουλές του Εγκέλαδου.
Tου Γιάνη Βαρουφάκη
Όπως έχω γράψει αλλού, εμείς οι οικονομολόγοι είμαστε χειρότεροι από τους σεισμολόγους. Όπως οι σεισμολόγοι, είμαστε κι εμείς ανίκανοι να προβλέψουμε τις μεγάλες κρίσεις, τους οικονομικούς σεισμούς (τύπου 1929 ή 2008) που απειλούν με διάλυση την κοινωνία. Τουλάχιστον, όμως, οι σεισμολόγοι δεν φταίνε ούτε για τον σεισμό ούτε και για τους μετασεισμούς. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι είμαστε ένοχοι: Πίσω από κάθε τοξική οικονομική πολιτική, ή κάποιο τοξικό παράγωγο, κρύβεται ένα όμορφο μοντέλο κάποιου επιτυχημένου οικονομολόγου. Αν δεν υπήρχαμε, ή τουλάχιστον αν δεν είχαμε τόσο μεγάλη πίστη στον εαυτό μας, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, η Κρίση λιγότερο έντονη.
Οι αποτυχημένες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών
Έρχομαι λοιπόν στο δια ταύτα: Καμία αποτυχημένη πρόβλεψη στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης δεν ήταν τόσο οφθαλμοφανής όσο εκείνη των οικονομολόγων της τρόικα και, βεβαίως, του δικού μας Υπουργείου Οικονομικών! Καθώς, μάλιστα, αυτές οι παταγώδεις αποτυχημένες προβλέψεις αποτελούν τα θεμέλια των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας τριετίας, που καταδικάζουν μια ολόκληρη γενιά στην απαξίωση της χώρας της και στην αδυναμία να ελέγχουν την ζωή τους, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών. Εχθρός της ιδέας της φυλακής, δεν προτείνω μια τύχη σαν εκείνη που επιφύλαξε το ιταλικό

ΟΑΕΔ: Τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας απο 1/1/2013; Όλες οι περιπτώσεις. Δικαιούχοι. 13 Παραδείγματα υπολογισμού ημερών επιδότησης


 Με την υπ' αριθ. B140640/25.10.2012 εγκύκλιο του, ο ΟΑΕΔ δίνει διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από 1/1/2013, όπως είχε προβλεφθεί στο Ν. 3986/2011. 
Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει: 
Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν.3986/2011 προστίθεται στο άρθρο 6 του ν. 1545/1985 (Α' 91) παράγραφος 8 ως εξής: «8. Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. 
 Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»
 Τα παραπάνω σημαίνουν ότι στις προϋποθέσεις επιδότησης των ανέργων προστίθεται μια επιπλέον η οποία λειτουργεί περιοριστικά ως προς τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος επιδότησης. Συγκεκριμένα, για δικαιούχους επιδότησης ανεργίας, των οποίων η επιδότηση ξεκινά μετά την 1-1-2013, μετά τον προσδιορισμό της διάρκειας της επιδότησης που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι λόγω των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που έχουν συγκεντρώσει, θα υπολογίζεται ο αριθμός των ημερησίων επιδομάτων ανεργίας των οποίων είχαν καταστεί δικαιούχοι τα τελευταία τέσσερα έτη πριν την έναρξη της επιδότησης.
  Στη συνέχεια, όσον αφορά στις επιδοτήσεις που ξεκινούν εντός του ημερολογιακού έτους 2013, θα ελέγχουν τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των ημερησίων επιδομάτων που έλαβαν αθροιστικά στην τελευταία τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης και του αριθμού 450 (ημερησίων επιδομάτων που τίθεται ως όριο για το έτος 2013). Ακολούθως θα ελέγχουν αν ο

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ της περικύκλωσης της Ισπανικής Εθνοσυνέλευσης - "Και τι δεν κάνετε για να με θάψετε...όμως ξεχάσατε πως είμαι σπόρος......"

«Βούλιαξε» η Λισαβόνα από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας-Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παίρνει πίσω τα νέα μέτρα που είχε σκοπό να επιβάλλει στη χώρα / Στους δρόμους ξανά και οι Ισπανοί – Ραχόι: Δε θα δεχτώ να μου υπαγορεύουν περικοπές- Μαδρίτη, Ισπανία 25S (περικύκλωση & κατάληψη του Κοινοβουλίου) 
Οι κινητοποιήσεις στην Ιβηρική ίσως αποδειχθούν κομβικής σημασίας.
Αναδημοσιεύω το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ (επαναστατικό πολιτικό μανιφέστο) με το οποίο καλούνται οι Ισπανοί πολίτες σε ΣΥΝΕΧΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ του κοινοβουλίου τους! Σας προτείνω να προσέξετε τη φρασεολογία του μανιφέστου, που δεν έχει καθόλου επαναστατικοφανή κλισέ! Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία με πραγματική φιλοδοξία για μια μεγάλη αλλαγή και δεν αποτελεί κείμενο προορισμένο για λίγους ομοιδεάτες. Προσοχή! Αυτή μπορεί να είναι η επόμενη και καθοριστική κίνηση των πολιτών, με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής, που θα αφήσει πίσω το ισχύον καθεστώς και θα θέσει τις βάσεις μιας πραγματικής δημοκρατίας.
Το κίνημα είναι αποφασιστικό και ξεκάθαρο:
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα φτάσει στη Μαδρίτη, μαζικά, απ’ όλες τις γωνιές της Ισπανίας, με σκοπό ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΡΕΣΣΟΥ και την επ’ αόριστον παραμονή του εκεί, μέχρι να επιτευχθεί η διάλυση των Κοινοβουλίων και να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ένα νέο Σύνταγμα, αυτή τη φορά, Σύνταγμα ενός δημοκρατικού κράτους.
Όλοι οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν, είτε ανεξάρτητα, είτε μέσω συνελεύσεων ή ομάδων πολιτών κλπ. Η αλλαγή είναι αναγκαία και τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο λαός.
ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
Εμείς, καθημερινοί άνθρωποι, που δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε εμείς, ενωνόμαστε για να συντάξουμε αυτό το μανιφέστο και καλούμε όλους τους πολίτες του κράτους να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις μας που

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...