Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Οι δέκα «κανόνες» για να πιάσετε δουλειά με μπλοκάκι




Αντιμέτωποι με ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό καθεστώς θα έρθουν αντιμέτωποι όσοι θελήσουν να πιάσουν δουλειά με μπλοκάκι από εδώ και στο εξής. Και δεν θα είναι καθόλου λίγοι καθώς οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ασφάλιση, τείνουν να εξελιχθούν σε είδος υπό εξαφάνιση. Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι; Πως θα φορολογηθούν; Τι τους συμφέρει να κάνουν και πως θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία; Θα πρέπει να θεωρούν τιμολόγια ή όχι; Όλες οι λεπτομέρειες στον 10λογο που ακολουθεί.
  1. Οι «νέοι επαγγελματίες» φορολογούνται με συντελεστή 13% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους, με 26% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 10.000 έως τις 50.000 ευρώ και με 33% από τις 50.00 ευρώ και πάνω.
  2. Ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για τους νέους επαγγελματίες, ισχύει μόνο γι’ αυτούς που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος μετά την 1/1/2013 (δηλαδή πρακτικά για κανέναν). Αν κάποιος έχει κάνει έναρξη μέσα στο 2011, ή μέσα στο 2012, θα πληρώνει κανονικά φόρο με συντελεστή 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 50.000 ευρώ (και με 33% για το ποσό άνω των 50.000 ευρώ)
  3. Ως μισθωτοί, θα αντιμετωπίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν το πολύ έως τρεις εργοδότες αρκεί να έχουν υπογράψει μαζί τους σύμβαση η οποία έχει κατατεθεί στην εφορία. Μπορεί οι «πελάτες» να είναι και περισσότεροι αρκεί ο ένας από τους να αποφέρει πάνω από το 75% των εσόδων.
  4. Όσοι αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα στην έκπτωση των 2100 ευρώ και φυσικά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών (22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του εισοδήματος, 32% για τα υπόλοιπα 17.000 ευρώ και 42% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 42.000 ευρώ και πάνω).
  5. Όσοι αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν επαγγελματικές δαπάνες. Το μοναδικό ποσό που θα μπορούν να αφαιρέσουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, δεν θα αναγνωριστούν δαπάνες για βενζίνες, κινητή τηλεφωνία κλπ. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.
  6. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα αφαιρούνται φέτος από το ακαθάριστο εισόδημα. Αυτή είναι θετική αλλαγή καθώς μέχρι και το 2012, από τις ασφαλιστικές εισφορές γλιτώναμε μόνο το 10% το οποίο αφαιρούνταν από τον φόρο.
  7. Το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε στα 650 ευρώ. Δεν θα το πληρώσουν όσοι διανύουν την πρώτη πενταετία από την ημερομηνία που έκαναν έναρξη επαγγέλματος. Η αύξηση θα γίνει αναδρομικά δηλαδή το αυξημένο ποσό θα φανεί και στις φορολογικές δηλώσεις του 2013.
  8. Με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικών Συναλλαγών, επιτρέπεται η έκδοση αθεώρητων τιμολογίων προς επιτηδευματίες και εταιρίες και Θεωρημένων Αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών (μπορεί να είναι και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών), για τις συναλλαγές με τους ιδιώτες.
  9. Τα βιβλία που πρέπει να ενημερώνονται είναι πλέον αθεώρητα. Υποχρέωση για συμπλήρωση των βιβλίων υπάρχει μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ δηλαδή μέχρι και την 26η Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.
  10. Δεν αυξήθηκε τελικώς το όριο των εσόδων που μπορούμε να εισπράττουμε χωρίς όμως να είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε έναρξη επαγγέλματος. Παραμένει καθηλωμένο στα 5000 ευρώ όπως ίσχυε και πέρυσι. Προσοχή: όσοι ασκούν ένα από τα λεγόμενα «κατονομαζόμενα» επαγγέλματα (λογιστές, δημοσιογράφοι κλπ) δεν έχουν καν τη δυνατότητα να εισπράττουν ούτε ένα ευρώ αν δεν έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος.       

ΑΠΟ  fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...