Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τα... περίεργα των Όσκαρ!

Η αγωνία για την απονομή των Όσκαρ κορυφώνεται με τους υποψήφιους να περιμένουν τη στιγμή που θα κρατήσουν στα χέρια τους το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο για φέτος αλλά πενήντα οχτώ χρόνια τελετών Όσκαρ πέρα από τους λαμπερούς βραβευμένους έχουν μείνει στην ιστορία και για τα ευτράπελα και περίεργα τους.

Ένας γυμνός άντρας πάνω στη σκηνή, ένας άγνωστος που πήρε το Όσκαρ και μια Ινδιάνα που ανέβηκε στο πόντιουμ δεν είναι πράγματα που θα περίμενε να δει κανείς εύκολα σε μια λαμπερή οσκαρική τελετή. Κι όμως αυτά και πολλά άλλα περίεργα και ευτράπελα έχουν συμβεί πάνω στη σκηνή της πιο λαμπερής τελετής.

Ο λάθος Φρανκ
Ο ηθοποιός Γουίλ Ρότζερς ανεβαίνει στη σκηνή για να ανοίξει τον πολυπόθητο φάκελο με το όνομα του νικητή στην κατηγορία «Καλύτερος Σκηνοθέτης». Ο Ρότζερς ανοίγει το φάκελο και λέει
απλώς: «Έλα πάνω να το πάρεις Φρανκ»! Ο υποψήφιος για το «Lady for a day», Φρανκ Κάπρα, σηκώνεται και ξεκινάει να πηγαίνει προς τη σκηνή, όμως ο Ρότζερς τον γυρνάει πίσω καθώς νικητής είναι ο έτερος Φρανκ της βραδιάς, Φρανκ Λόυντ για το Cavalcade! Ο ίδιος ο Κάρπα λίγο αργότερα θα δηλώσει ότι ήταν η πιο μακριά, θλιβερή και δύσκολη διαδρομή της ζωής του! Τουλάχιστον, ο Κάπρα θα κέρδιζε το Όσκαρ τον επόμενο χρόνο για το «Mr Deeds goes to Town».

Ο άσχετος που έφυγε με Όσκαρ
Η ηθοποιός Άλις Μπράντι το 1938 τιμάται με το Όσκαρ Β” γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Old Chicago». Όμως αυτή τη βραδιά, η ίδια ήταν άρρωστη και αναγκάστηκε να δει τη νίκη της από το κρεβάτι. Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος άλλος ανέβηκε να παραλάβει το Όσκαρ αντί γι” αυτή. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η Μπράντι δεν ήξερε αυτό τον άντρα, ο οποίος αμέσως μετά αφού παρέλαβε το Όσκαρ εξαφανίστηκε κι έτσι ποτέ δεν έφτασε στα χέρια της το βραβείο της. Μάλιστα, η Μπράντι πέθανε ένα χρόνο μετά από καρκίνο χωρίς να κρατήσει ποτέ στα χέρια της το αγαλματίδιο που ετοιμαζόταν ώστε να αντικαταστήσει το κλεμμένο.

Ο… απροετοίμαστος λόγος που κράτησε έξι λεπτά!
Η Γκριρ Γκάρσον ανεβαίνει στη σκηνή όλο ενθουσιασμό να παραλάβει το Όσκαρ του Ά γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Mrs Miniver». Όταν ξεκινάει τον ευχαριστήριο λόγο της λέει: «Ουσιαστικά είμαι απροετοίμαστη» και τελικά τελειώνει το λόγο της… έξι λεπτά μετά! Ευχαριστεί τους πάντες και ανοίγει φιλοσοφική συζήτηση για τη φύση των βραβείων, ενώ λέγεται πώς η παρουσιάστρια του βραβείου, Τζόαν Φοντέιν, χρειάστηκε να κάτσει μέχρι τελειώσει η Γκάρσον. Τελικά, ο λόγος της μπήκε στο Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος στα Όσκαρ, ρεκόρ που ακόμα δεν έχει καταρριφθεί μιας και η Ακαδημία εξαιτίας της όρισε το μέγιστο χρόνο ομιλίας τα 45 δευτερόλεπτα! Φυσικά η Γκάρσον δεν ξαναπήρε βραβείο…

Και πρωταγωνιστής και δευτεραγωνιστής!
Ο Μπάρι Φιτζέραλντ το 1945 έγινε ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία των Όσκαρ που προτάθηκε την ίδια χρονιά, για τον ίδιο ρόλο (ως πατέρας Φιτζγκίμπον), στην ίδια ταινία (Going My Way) και για το βραβείο του Ά αντρικού και του Β” αντρικού. Τελικά, έφυγε με το Όσκαρ του Β” αντρικού και η Ακαδημία μετά από αυτό άλλαξε τους κανονισμούς περί υποψηφιοτήτων, ώστε να μην συμβεί κάτι ανάλογο!

Πτώση μπροστά σε 34 εκατ. άτομα
Είναι σίγουρα ο εφιάλτης κάθε νικητή που ανεβαίνει τα σκαλάκια μέχρι να παραλάβει το βραβείο του: «Θα σκοντάψω ή όχι». Η Σίρλεϊ Μπουθ δεν ήταν από τους τυχερούς καθώς το 1953 ανεβαίνοντας να πάρει το Όσκαρ Ά γυναικείου για την ταινία «Come back, Little Shaba», μπερδεύτηκε στην μακριά της τουαλέτα και έπεσε στα σκαλιά της σκηνής. Δυστυχώς γι” αυτή το σόου έβλεπαν μόνο στην Αμερική 34 εκατ. τηλεθεατές.

Stand up Comedy στην τελετή των Όσκαρ
Το 1959, ένας εκ των παρουσιαστών της βραδιάς των Όσκαρ ήταν ο Τζέρι Λιούις. Η βραδιά κυλούσε όμορφα, αλλά και πολύ γρήγορα καθώς ο έτερος παρουσιαστής Τζέρι Γουάλντ «έκοβε» πολλά από το σόου φοβούμενος ότι δεν θα προλάβουν. Έτσι, όχι μόνο πρόλαβαν, αλλά το τελευταίο Όσκαρ, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, δόθηκε 20 λεπτά νωρίτερα απ” ό,τι είχε καθοριστεί και ο Τζέρι Λιούις έμεινε μόνος του στη σκηνή αυτοσχεδιάζοντας με ό,τι αστεία του έρχονταν, τραγουδώντας και χορεύοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας…

Αυτή τη φορά ο Πίτερ ήταν λάθος…
Το 1961 το λάθος επαναλήφθηκε. Η ηθοποιός Έβα Μαρί Σεντ διαβάζει το όνομα του νικητή του Όσκαρ του Β” αντρικού ρόλου. Μόλις λέει Πίτερ και πριν προλάβει να συνεχίσει με το επώνυμο ο υποψήφιος για το «Murder Inc.», Πίτερ Φαλκ, σηκώνεται να παραλάβει το Όσκαρ. Δυστυχώς όμως γι” αυτόν, νικητής ήταν όπως αποδείχθηκε ο Πίτερ Ουστίνοφ για το «Spartacus».

Ο πρώτος που αρνήθηκε Όσκαρ
Ο ηθοποιός Τζορτζ Σκοτ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ. Ο ηθοποιός βραβεύτηκε το 1971 για την ερμηνεία του στην ταινία Πάττον, ωστόσο με επιστολή του ενημέρωσε την Ακαδημία ότι δεν δέχεται το βραβείο καθώς δεν θεωρεί λογικό να ανταγωνίζεται άλλους ηθοποιούς. Όπως είπε off the record πρόκειται απλώς για μια «παρέλαση κρεάτων»…

Η Ινδιάνα που (δεν) πήρε το Όσκαρ

-->



Το 1973 ο Μάρλον Μπράντο είναι ο ηθοποιός της χρονιάς έχοντας αφήσει μια ιστορική ερμηνεία στο Νονό του Κόπολα. Όπως είναι λογικό κερδίζει άνετα το Όσκαρ Α” αντρικού ρόλου. Προς έκπληξη όλων όμως στο βάθρο δεν ανεβαίνει ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει πάει καν στην τελετή, αλλά μια Ινδιάνα, η Σασίν Λίτλφεδερ, η οποία εκ μέρους του Μπράντο ανακοινώνει ότι ο ηθοποιός δεν δέχεται το Όσκαρ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής στην τηλεόραση, τις ταινίες και τα σόου. Χειροκροτήματα από το κοινό ακολούθησαν και όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα! Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιτλφέδερ λίγο μετά εκμεταλλεύτηκε την αναγνωρισιμότητά της και έκανε γυμνή φωτογράφιση στο Playboy…

Ο Τζίμι Τζαμπ των Όσκαρ


Ο ηθοποιός και παρουσιαστής της βραδιάς το 1974, Ντέιβιντ Νίβεν βρίσκεται στη σκηνή και παρουσιάζει την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία θα δώσει το Όσκαρ Ά αντρικού ρόλου. Αντί γι” αυτή όμως εμφανίζεται πίσω από τον Νίβεν ένας ολόγυμνος άντρας, ο Ρόμπερτ Όπελ, να τρέχει πάνω στη σκηνή! Ο κόσμος αρχίζει να γελάει και μόνο τότε Νίβεν κοιτάει πίσω του για να ανακαλύψει τον ακάλεστο επισκέπτη και κάνει ένα σχόλιο για το… μέγεθός του!

Οι κωφοί άκουγαν!
Το 1976 η ηθοποιός Λούιζ Φλέτσερ που παρέλαβε το Όσκαρ α” γυναικείου ρόλου για τη «Φωλιά του Κούκου» αφιέρωσε το όσκαρ στους κωφούς γονείς της. Ένα χρόνο μετά, η Ακαδημία ανέθεσε στην τραγουδίστρια Ντέμπι Μπουν να τραγουδήσει το χιτ της που ήταν προτεινόμενο και για Όσκαρ, «You Light Up My Life», με μια χορωδία 11 κωφών κοριτσιών. Όμως όπως αποκαλύφθηκε αργότερα στη σκηνή είχαν ανέβει 11 μαθήτριες από ένα διπλανό σχολείο που δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα ακοής και τραγουδούσαν πλέι μπακ, χωρίς μάλιστα να ξέρουν καλά καλά τους στίχους ούτε για να κάνουν πως το τραγουδούν!

Ανακοίνωση στα γρήγορα!
Ο 78χρονος πια, το 1984, Λόρενς Ολίβιε ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας. Από το άγχος του όμως ξέχασε να αναφέρει όλους τους υποψηφίους και είπε απλώς το νικητή: «Amadeus»!

Πους απς στη σκηνή!


Το 1992 ο Τζακ Πάλανς κέρδισε το Όσκαρ Β” αντρικού για την ταινία «City Slickers» σε ηλικία 72 ετών. Ανεβαινοντας στη σκηνή θέλησε να αποδείξει όπως είπε ότι αξίζει περισσότερο από το νέο συμπρωταγωνιστή του στην ταινία, Μπίλι Κρίσταλ, ο οποίος παρουσίαζε και τη βραδιά. Έτσι, έπεσε στο πάτωμα και έκανε πους απς με το ένα χέρι! Όταν ο Κρίσταλ εμφανίστηκε μετά στη σκηνή σχολίασε: Τώρα μάλλον θα κάνει μπάντζι τζάμπινγκ από την πινακίδα του Χόλιγουντ!

Λόγος σε έκσταση


Όταν ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζ. Κέρδισε το 1997 το Όσκαρ Β” αντρικού Ρόλου για το «Jerry Maguire» πραγματικά τρελάθηκε. Ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να παραληρεί με τον σκηνοθέτη βλέποντας πού πάει η δουλειά να ρίχνει μουσική και να τον κόβει…

Πηδώντας στα καθίσματα


Το Όσκαρ πιο τρελής αντίδρασης στο άκουσμα της νίκης ίσως θα έπρεπε να πάει στον συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι, ο οποίος ακούγοντας ότι κέρδισε το Όσκαρ “Α αντρικού ρόλου για το «Η ζωή είναι ωραία» το 1999 πήδηξε πάνω από όλα τα καθίσματα και τους θεατές που βρίσκονταν μπροστά του και ανέβηκε στη σκηνή χοροπηδώντας σαν λαγός!

Ένα καυτό φιλί για ευχαριστώ


Ο Έντριεν Μπρόντι το 2002 κέρδισε το Όσκαρ Α” αντρικού ρόλου και έγινε ο νεότερος που το κέρδισε ποτέ. Μην μπορώντας να κρύψει τη χαρά του ανέβηκε στη σκηνή και έδωσε ένα καυτό φιλι αρκετών δευτερολέπτων στη Χάλι Μπέρι που του παρέδωσε το Όσκαρ.

Η φήμη που κατατρέχει τα Όσκαρ…


Αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε, οι φήμες λένε ότι η Μαρίσα Τομέι πήρε το Όσκαρ κατά … λάθος! Σύμφωνα με τα όσα λέγονται, ο Τζακ Πάλανς που ανακοίνωσε τη νικήτρια του Όσκαρ Β΄γυναικείου ρόλου το 1993 είπε κατά λάθος το όνομα της Τομέι και μετά φυσικά δεν μπορούσε να το… πάρει πίσω! Η Τομέι ήταν υποψήφια για την ταινία «Ο ξάδερφός μου Βίνι», ωστόσο υποψήφια ήταν και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ για το «Howard’s End», η οποία θεωρούνταν σίγουρο ότι θ πάρει το βραβείο. Έτσι, πολλοί θεώρησαν ύποπτο το γεγονός ότι κέρδισε η Μαρίσα Τομέι.

πηγή dinfo.g




slice-zippy

slice-zippy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...