Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο σε πέντε χρόνια

 Δημήτρης Μανής 
 Σύμφωνα με την IBM Κάθε χρόνο η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας IBM εξετάζει τα νέα τεχνολογικά προϊόντα και ξεχωρίζει πέντε καινοτόμες ιδέες που πιστεύει ότι θα αλλάξουν τον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια.

 Στην ετήσια λίστα της εταιρείας, που την ονομάζουν «Πέντε στα Πέντε», έχουν περιληφθεί στο παρελθόν νέες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι τρισδιάστατες φωτογραφίες, συγκοινωνιακά συστήματα και νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας.

 Φέτος, στη λίστα της ΙΒΜ περιλαμβάνονται έξυπνες συσκευές που θα διευρύνουν τους τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας δέχονται ερεθίσματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε να ψωνίζεται ρούχα στο διαδίκτυο και ακουμπώντας την οθόνη του υπολογιστή σας να αισθάνεστε την ποιότητα του υφάσματος!! Αυτού του είδους η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ, Μπέρνι Μέγιερσον. «Μιλάμε για
επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας των υπολογιστών, αλλά και του τρόπου χρήσης τους», τονίζει.

 Έξυπνες συσκευές θα έχουν σύντομα την δυνατότητα να λαμβάνουν τους ήχους από το περιβάλλον μας και να αναδεικνύουν αυτούς που μας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα αναγνώρισης της φωνής θα μπορεί να ενημερώνει τους γονείς γιατί κλαίει το μωρό τους. «Το μωρό σας πεινάει ή είναι άρρωστο ή αισθάνεται μόνο. Αυτές τις πληροφορίες είναι αδύνατο να τις έχει κάποιος σήμερα, αλλά με ένα προηγμένο σύστημα, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό», επισημαίνει ο ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ.

Οι έξυπνες συσκευές θα έχουν επίσης την δυνατότητα όσφρησης. Εάν κάποιος φταρνιστεί μπροστά στον υπολογιστή του ή στο κινητό του τηλέφωνο, μικροσκοπικοί αισθητήρες θα έχουν την δυνατότητα ανάλυσης του σιέλου.

 «Ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο σου θα μπορεί να σου στέλνει προειδοποιήσεις» αναφέρει ο Μέγιερσον, «και να λέει ότι “κοίτα μπορεί να μην αισθάνεσαι άρρωστος, αλλά έχεις προσβληθεί από κάποιο ιό.  Πήγαινε αμέσως στο γιατρό σου”».

Οι ερευνητές της IBM αναπτύσσουν επίσης ένα σύστημα που θα δίνει στους υπολογιστές αίσθηση της γεύσης. Το σύστημα αυτό θα βοηθάει τους σεφ να δημιουργήσουν νέες συνταγές. Θα αναλύει τα συστατικά και θα τα συνδυάζει με τρόπο που να δημιουργεί δημοφιλείς γεύσεις και μυρωδιές. Θα μπορεί ακόμα να μας βοηθάει να κατανοήσουμε ποιες γεύσεις μας αρέσουν. «Θα σου προτείνουν το φαγητό που θα ικανοποιεί τη γεύση σου», εξηγεί ο κ Μέγιερσον «θα μπορεί επίσης να σε ενημερώνει για τις θερμίδες, για το πόσο περιθώριο λίπους ή χοληστερίνης έχεις και με αυτά τα δεδομένα θα συνδυάζει την καλύτερη δυνατή γεύση με το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την υγεία σου».

Το εντυπωσιακό στη λίστα της IBM υποστηρίζει ο Μαρκ Μαλούφ, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Georgetown, είναι οι τεράστιες δυνατότητες που αποκτούν αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.  «Αυτό που με εντυπωσιάζει», τονίζει ο κ Μαλούφ «είναι ότι τόσο περίπλοκοι μηχανισμοί, για παράδειγμα όσφρησης ή γεύσης, θα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια μικροσκοπική συσκευή όπως είναι ένα κινητό τηλέφωνο».

Τα επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο καθηγητής Μαλούφ, θα κάνουν καθημερινότητα αυτά που σήμερα μοιάζουν με επιστημονική φαντασία.
Πηγή: http://www.skai.gr

Αναδημοσίευση από τη Φωνή της Αμερικής

Οι έξυπνες συσκευές κινητήρια δύναμη της τεχνολογικής αγοράς

Η διείσδυση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών- ταμπλέτων στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων πολιτών ωθούν αναπτυξιακά την τεχνολογική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής και Τεχνολογίας (European Information Technology Observatory), που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).Oπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΠΕ, τα ποσοστά ανάπτυξης στην αγορά πληροφορικής και τεχνολογίας παρουσίασαν διακυμάνσεις το διάστημα 2009- 2011. Ωστόσο, το 2012, η αγορά δείχνει σαφή ανοδικά σημάδια, κυρίως χάρη στις «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τους υπολογιστές- ταμπλέτες, οι πωλήσεις των οποίων αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τη μειωμένη ζήτηση σε κατηγορίες εξοπλισμού πληροφορικής.

Υπολογίζεται ότι, το 2012, η παγκόσμια αγορά πληροφορικής θα αγγίξει τα 1,08 τρισ. ευρώ- αύξηση 6,3%- εκ των οποίων τα 347 δισ. ευρώ, αφορούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, τα 467,8 δισ. ευρώ τις υπηρεσίες πληροφορικής και τα 265,7 δισ. ευρώ αφορούν το λογισμικό.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το 2013, το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής προβλέπεται να ανέλθει στα 1,13 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Πληροφορικής και Τεχνολογίας, παρατηρείται μείωση στις δαπάνες εξοπλισμού στη Δυτική Ευρώπη κατά 6,6%, η οποία οφείλεται στη συρρίκνωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και στην επιβράδυνση των δαπανών για υποδομές των επιχειρήσεων.
Σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αγορά των εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη ήταν πιο συγκρατημένη.

Την ίδια ώρα, η αγορά των υποδομών βρίσκεται σε φάση μετάβασης και δυναμικής ανάπτυξης. Οι χρήστες ανταποκρίνονται θετικά στη μείωση του κόστους και την ταυτόχρονη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων πληροφορικής.

Όσο για την στρατηγική των επιχειρήσεων, η έρευνα καταδεικνύει ότι η αποδοτικότητα αποθήκευσης και η μείωση του κόστους αποθήκευσης δεδομένων κατέχουν εξέχουσα θέση στο σχεδιασμό τους.

H μετακίνηση πολλών ευρωπαίων χρηστών προς το cloud computing (υπολογιστικό νέφος) προσφέρει στους προμηθευτές υπηρεσιών πληροφορικής μια σημαντική ευκαιρία να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες για τη μετάβαση σε αυτή την υποδομή.


Πηγή: www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...