Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Δωρεάν χρήμα χωρίς ελέγχους σε ρυθμούς ... fast truck!

Στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους υπήρχαν μια σειρά (όντως γραφειοκρατικοί ) βασανιστικοί έλεγχοι για να πάρει κάποιος τις εντελώς δωρεάν κρατικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις και να κάνει μια επένδυση, την οποία αφού λάδωνε όλες τις επιτροπές ελέγχου φθάνοντας μέχρι υπουργούς, στο τέλος έπαιρνε τα λεφτά και την παρατούσε. Τα παραδείγματα χιλιάδες!  Ο σημερινός αναπτυξιακός νόμος αφαιρεί κάθε γραφειοκρατία και έλεγχο και δίνει το δικαίωμα στον κάθε επενδυτή που θα τα "καταφέρει" να είναι δικαιούχος με μια απλή δήλωση του Ν.105 και χωρίς κανέναν έλεγχο να δηλώνει ότι όλα πάνε κάλά και ότι χρησιμοποιεί νομότυπα τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις που θα παίρνει.
Όπως καταλαβαίνετε το μεγάλο φαγοπότι ετοιμάζεται να γίνει με ρυθμούς fast truck και με λεφτά της πτωχευμένης και της υπερφορολογημένης Ελλάδας των 450.000 πεινασμένων στην κυριολεξία νοικοκυριών!

Το μυστικό λοιπόν για να πάρει κανείς γρήγορα και ενέλεγκτα ζεστό δωρεάν κρατικό (από το αίμα των φορολογουμένων) και κοινοτικό (ΕΣΠΑ), προφανώς να είναι κολλητός με την κυβέρνηση και την νέα υπηρεσία στρατιγικών επενδύσεων, γιατί στρο νόμο δεν βλέπουμε κάτι άλλο. Έτσι εκτιμούμε ότι τα ονόματα ήδη έχουν προεπιλεγεί πριν γίνει ο νόμος και οι ενδιαφερόμενοι όλως τυχαίως έχουν προετοιμάσει τα κριτήρια ένταξης τους.  Τα ίδια πρόσωπα που ήταν και παλιά στους άλλους αναπτυξιακούς νόμους. Οι δικοί τους μπλέ και πράσινοι επιχειρήματίες...!

Πιο γρήγορο και από το φαστ τρακ νομοσχέδιο ετοίμασε η κυβέρνηση, με τις μεγάλες επενδύσεις να αδειοδοτούνται σε μόλις 45 μέρες και τα δικαιολογητικά τους να υποβάλλονται σε μία υπηρεσία.

Παράλληλα ανοίγει το παιχνίδι των επενδύσεων στα υδροπλάνα, στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, καθώς και στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Επίσης δελεάζει Ρώσους και άλλους υπηκόους τρίτων χωρών με μεγαλύτερη άδεια παραμονής στην Ελλάδα αν αγοράσουν γη και κτίρια άνω των 300.000 ευρώ.

Το πολυθρύλητο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στις στρατηγικές επενδύσεις, που
είχε κολλήσει εδώ και τρεις μήνες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, θέτοντας ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του έρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης για τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις θα υποβάλλουν τους φακέλους τους στην Invest In Greece και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συντονισμός
Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για να συντονίσει όλους τους φορείς προκειμένου να συλλέξει τις άδειες. Αν παρέλθουν 45 μέρες χωρίς την έκδοση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε η επένδυση αυτόματα αδειοδοτείται.

  • Καθιερώνεται η «πολυάδεια» αντί για την έκδοση πολλών αδειών για τις επενδύσεις. Με απλά λόγια, ο επενδυτής θα παίρνει μία άδεια που θα περιλαμβάνονται όλες μαζί.
  • Παρέχονται διευρυμένα χρονικά όρια παραμονής στους επενδυτές τρίτων χωρών και ιδιαίτερα σε όσους προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.
  • Εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων, αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, για τη διευκόλυνση των επενδυτών.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει χρήση των διατάξεων, του νόμου για τις επενδύσεις και συγκεκριμένα για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας της.
  • Δημιουργείται η «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», στην οποία υπάγονται όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις από την περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, για την καλύτερη αξιοποίησή τους
  • Βελτιώνεται ο επενδυτικός νόμος και παρέχεται η δυνατότητα της 100% προκαταβολής των επιδοτήσεων κατά την έναρξη της επένδυσης, ο χρόνος υποβολής αιτήσεων στις διατάξεις του θα είναι ανοικτός και οι επενδυτές θα μπορούν να αναθέτουν τα σχέδιά τους για έλεγχο σε πιστοποιημένους φορείς.
απο  Greek Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...