Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τα «συν»και τα «πλην» της νέας ρύθμισης για τα χρέη - «Tσουχτερό» το νέο επιτόκιο για την εξόφληση της οφειλής 8,75% - Ενσωματώνονται στο ποσό και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής

Ευνοϊκή ως προς τον αριθμό των δόσεων και δυσμενέστερη στο καθεστώς των όρων (επιτόκιο, κεφαλαιοποίηση προσαυξήσεων κλπ.) είναι η νέα ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Μόνο το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνονται σε ετήσια βάση οι οφειλέτες αυτών των ποσών φθάνει στο 8,75% έναντι «καπέλου» 0,7% το μήνα ή 8,4% το χρόνο που θα πλήρωναν με την πάγια ρύθμιση που «τρέχει» ήδη στις Εφορίες - αλλά μειονεκτεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.
Το «τσουχτερό» επιτόκιο δεν είναι το μόνο αρνητικό της νέας ρύθμισης από την οποία η κυβέρνησης προσδοκά εισπράξεις 1,6 δις. δις. ευρώ για το 2013.
Στα «πλην» εντάσσεται και το γεγονός ότι στη νέα ρύθμιση οι προσαυξήσεις έχουν ενσωματωθεί στο ποσό της οφειλής. Στις ρυθμίσεις που μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών τα ποσά των προσαυξήσεων ήταν μειωμένα έως και 30%, και ήταν ένα από τα κίνητρα που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον προκειμένου να μπει μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών στην ρύθμιση.
Μάλιστα οι προσαυξήσεις «σβήνονταν» στο σύνολο τους όταν ο υπόχρεος εξοφλούσε εφάπαξ τα χρέη του. Με το νέο καθεστώς προωθείται έκπτωση μέχρι 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους πληρώσουν «μια και έξω» όλο το ποσό της οφειλής.
Στα «συν» βέβαια της νέα ρύθμισης είναι ο αριθμός των δόσεων. Θα ξεκινούν από τις 12 και αφορούν την «πάγια ρύθμιση» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργούνται από την 1η-1-2013 και μετά. Οι οφειλές αυτές, όποτε κι αν έχουν δημιουργηθεί ή όποτε κι αν δημιουργηθούν στο μέλλον, θα είναι δυνατό να εξοφλούνται σε 12 μόνο μηνιαίες δόσεις.
Οι δόσεις ανεβαίνουν στις 48 στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Για οφειλές έως 5.00 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα είναι απεριόριστος, ενώ ως ελάχιστο ποσό καταβολής έχουν οριστεί τα 25 ευρώ.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ακόμη και όσοι απώλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις μέχρι και 31 Μαρτίου του 2013. Αντιθέτως, εκτός ρύθμισης μένουν όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.
Από την ρύθμιση αποκλείονται επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν ενταχθεί, κατʼ επανάληψη στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων.
Αναλυτικότερα, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ή χρωστούν εισφορές προς τα ταμεία θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ως εξής:
*Για χρέος έως 5.000 ευρώ, θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ξεπεράσει τις 48. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να υπαχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις ή επιτηδευματίες.
*Για χρέος από 5.000 έως 75.000 ευρώ θα δίνονται έως 48 δόσεις.
*Για χρέος από 75.000 έως 300.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη και θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία.
*Για χρέος άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις της οφειλής, όπως είναι η προσημείωση ακινήτων κ.λπ.
Η ρύθμιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την απόφαση για αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο δεν θα ασκείται ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για χρέη προς το δημόσιο. Το σημερινό όριο είναι 5.000 ευρώ και εξετάζεται η αύξησή του στα 10.000 ευρώ. Το μέτρο αντιμετωπίζεται θετικά από την τρόικα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...