Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Βουτιά άνω του 12,5% έχει καταγράψει η τιμή του χρυσού από την 1η Απριλίου, διολισθαίνοντας κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 1400 δολαρίων. Η υποχώρηση της τιμής δεν αποτελεί καλή είδηση για τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος επηρεάζεται άμεσα, καθώς υποτιμούνται τα αποθέματα του μετάλλου. Παρ' όλα αυτά οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν ηγέτιδα θέση στη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο χρυσός μετατρέπεται σταθερά στο νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Σύμφωνα με στοιχεία από το World Gold Council, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 109 τόνους χρυσού στο πρώτο τρίμηνο, με τα αποθέματα να εκτοξεύονται σε 31,735.4 το Μάιο.
Ακολουθεί η λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα επίσημα αποθέματα χρυσού.
1) Κυρίαρχη θέση στους κατόχους χρυσού έχουν οι ΗΠΑ με αποθέματα χρυσού στους 8.133,5 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού σε όγκο το 1952, με συνολικά αποθέματα στους 20,663 τόνους. 
2) Η Γερμανία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με αποθέματα χρυσού στους 3.395,5 τόνους. Στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο για την καλύτερη θωράκιση της οικονομίας, έχει οδηγήσει τη χώρα σε υποχρεωτικές
πωλήσεις χρυσού τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ 2008-2009 η Bundesbank πούλησε περίπου 6 τόνους χρυσού και 4,7 τόνους από τις 7 Σεπτεμβρίου 2011. Επισημαίνεται, οτι δεν έχουν υπάρξει μεταβολές στα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας, ωστόσο η Bundesbank ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάσει να επαναπατρίσει όλα τα φυσικά αποθέματα στο Παρίσι και στη Fed της Νέας Υόρκης.
3) Η Ιταλία έχει αποθέματα χρυσού στους 2.451,8 τόνους. Οι τριγμοί της οικονομίας και του πολιτικού αδιεξόδου της προκαλούν τσουνάμι στην Ευρωζώνη. Το 2011 οι ιταλικές τράπεζες αναζητούσαν από την κεντρική τράπεζα να αγοράσουν χρυσό για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, λόγω των επικείμενων strees tests των τραπεζών.
4) Η Γαλλία με αποθέματα 2,435,4 τόνων χρυσού. Η χώρα δεν θέλει να χάσει το στάτους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη και για να το πετύχει πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε δυνατό κίνδυνο.
5) Η Κίνα με αποθέματα χρυσού στους 1.054,1 τόνους δεν κρύβει ότι στόχος της είναι να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης προς σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ο χρυσός εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των 3.200 δισ. δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα, σε σύγκριση με το διεθνή μέσο όρο του 10%. Η ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού θα είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα καθώς επιχειρεί να διεθνοποιήσει το νόμισμά της. Για να το επιτύχει αυτό και να εκθρονίσει τις ΗΠΑ πρέπει να έχει ισχυρά αποθεματικά. 
6) Η Ελβετία με αποθέματα χρυσού 1.040,1 τόνους συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χώρες- κατόχους χρυσού. Το 1997 ανακοινώθηκε ότι θα πουλούσε ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού της, επειδή δεν θεωρούνταν πλέον «αναγκαίο για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής", σύμφωνα με το World Gold Council.
7) Η Ρωσία με 981,6 τόνους χρυσού παραμένει μεγάλος αγοραστής χρυσού καθώς οι φιλοδοξίες της να μετατραπεί εκ νέου σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη μεγαλώνουν. Το 2012 η Ρωσία ενίσχυσε κατά 75 τόνους τα αποθέματα χρυσού της.
8) Η Ιαπωνία έχει 765,2 τόνους χρυσού. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχει πουλήσει χρυσό αξίας άνω των 200 δισ. γεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποθέματα του χρυσού της Ιαπωνίας το 1950 ανέρχονταν σε μόλις 6 τόνους και η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε το πρώτο άλμα το 1959, αγοράζοντας 169 τόνους χρυσού. Εν έτη 2011 η BoJ πούλησε χρυσό για να αντλήσει 20 τρισ. με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και του καθ ησυχασμού των επενδυτών, μετά το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή.
9) Η Ολλανδία με αποθέματα χρυσού 612,5 τόνους έχει σταματήσει εδώ και καιρό να πουλάει χρυσό μόνο αγοράζει. Επισημαίνεται, ότι το 1999 η χώρα ανακοίνωσε, με την έγκριση της Central Bank Gold (CBGA1), ότι θα πουλήσει 300 τόνους χρυσού στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά τελικώς κατάφερε να πουλήσεις μόλις 235 τόνους.
10) Εν κατακλείδι, η Ινδία με αποθέματα χρυσού 557,7 τόνους εφαρμόζει πολιτική συγκέντρωσης αποθεματικών σε χρυσό. Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο. Οι εισαγωγές χρυσού θεωρούνται η βασική αιτία για το ρεκόρ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...