Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν (ΕΔΩ) - ΕΡΤ τέλος - Επεσε στις 23:15 το σήμα σε όλη την Ελλάδα



Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν (ΕΔΩ)

ΚΑΙ (ΕΔΩ) 

  Με απόφαση της κυβέρνησης και δηλώσεις του υπουργού Σ. Κεδίκογλου - Αντιδράσεις από όλα τα κόμματα - ΠαΣοΚ: Ζητά την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς και δεν θα ψηφίσει την Πράξη - ΕΣΗΕΑ: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και από την Πέμπτη στις εφημερίδες
Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ καθώς ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Οργανισμού σήμερα Τρίτη τα μεσάνυχτα.  
 Οι Ενώσεις του Τύπου, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα για σήμερα Τρίτη από τις επτά το απόγευμα έως της μία μετά τα μεσάνυχτα.
Στις 23.00 διμοιρίες των ΜΑΤ, όπως ανακοίνωσε η ΕΡΤ, κατευθύνταν προς τις κεραίες προκειμένου να διακόψουν το σήμα ενώ κόπηκε το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά στον Χορτιάτη, κλειστός ο δρόμος προς τις κεραίες, έπεσε το σήμα σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης, όπως μετέδοσε η ΝΕΤ, στις 23.10 τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του Υμηττού προκειμένου να διακοπεί το σήμα. Στις 23.15 η ΕΡΤ σίγησε.

Στο προαύλιο της ΕΡΤ από νωρίς το απόγευμα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος σε ένδειξη συμπαράστασης. Από τις 23.15, που έπεσε το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, η προσέλευση ήταν μεγάλη και στις μία τη νύχτα ο κόσμος είχε κλείσει τη Μεσογείων και έφτανε μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμνόμενες απεργίες από τις εξι το πρωί της Τετάρτης στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και από την Πέμπτη στις εφημερίδες.

Στις 19.45 έφτασε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε «Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα, σήμερα έχουν τις πράξεις νομοθετικού περιοχομένου. Αυτή είναι η 19η στη σειρά. Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους αλλά και ενάντια στον ελληνικό λαό στο σύνολοό του. Λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι κόπτονται για την σπατάλη, λένε ψέματα γιατί η ΕΡΤ δίνει στον δημόσιο προϋπολογισμό, δεν παίρνει. Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να διακόψει το σήμα. Εάν το πράξει θα έχει να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη. Η εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι θέμα δημοκρατίας. Λουκέτο πρέπει να μπει στην τρόικα».

Στις 19. 30 επισκέφθηκε την ΕΡΤ και ο κ. Μανώλης Γλέζος ο οποίος είπε ότι είναι «ιερή υποχρέωση όλοι να παρευρίσκονται στην ΕΡΤ. Ως εδώ και μη παρέκει. Η ΕΡΤ εκφράζει την βούληση του λαού να καταγράφει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο. Γι αυτό προτείνω όλοι οι δημοσιογράφοι, όπου κι αν δουλεύουν να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουμε όλοι μαζί την ΕΡΤ. Να
εκπέμπει μόνο η ΕΡΤ και να ενημερώνει τους πολίτες. Ηδη η συγκέντρωση που μέχρι τώρα υπάρχει στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου καταδυκνύει ότι δεν μπορεί να περάσει το σχέδιο της σιωπής».

Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ αποφάσισε ότι απόψε, Τρίτη, όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν τόσο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης καλούν όλους τους Αθηναίους να προσέλθουν στην ΕΡΤ για να στηρίξουν τον αγώνα τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα δώσουν δύο συναυλίες διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, στους κήπους της ΕΡΤ. Η μία απόψε στις 22.30 και η δεύτερη αύριο Τετάρτη στις 12.00.

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε  θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του αποψινού προγράμματος σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα.

Οργή αλλά και δάκρυα ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων στη δημόσια τηλεόραση αμέσως μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως χαρακτηριστική διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας δεδομένου ότι για όλα αυτά τα οποία καταλόγισε την ΕΡΤ ο κ. Κεδίκογλου ευθύνονται ο ίδιος και οι πολιτικοί.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ διαβεβαιώνουν «ότι η ροή του προγράμματος στην τηλεόραση καθώς και σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παραμένουν ανοιχτά και έχουν διασφαλίσει την προστασία των πομπών ώστε η ΕΡΤ, παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες, να παραμείνει ανοιχτή».

Η ανακοίνωση του Σ. Κεδίκογλου

Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το ΦΕΚ της κατάργησης της ΕΡΤ

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Νωρίτερα την Τρίτη στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους προχώρησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια γενική εξουσιοδότηση που δίδεται προς τους υπουργούς και όπως προκύπτει με αυτόν τον τρόπο θα μπει και το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι αντιδράσεις

Ηδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης από  ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠαΣοΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠαΣοΚ: Διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής του σε σχέση με την ΕΡΤ και προκειμένου κανείς να μην «παρεξηγήσει» τίποτα, από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ ανακοινώνονται τα εξής:
«Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.
Το ΠαΣοΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.
Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;
Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;
Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο»;
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ»


Οι εξελίξεις απο το μεσημέρι της Τρίτης

Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Σίμος Κεδίκογλου βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και σε λίγη ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.

Μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης όλα τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ εκπέμπουν με κοινό πρόγραμμα.

Το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης οι οποίος δήλωσε ότι «την ΕΡΤ δεν θα την υπερασπιστεί μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός που επιθυμεί τη δημόσια τηλεόραση φορέα σοβαρής ενημέρωσης και πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρης Τρίμης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επιλέγοντας στο θέμα της ΕΡΤ τη σύγκρουση και την παραβίαση του συντάγματος. Καλούμε τον κόσμο να αναλογιστεί αν θα αφήσει τη δημόσια τηλεόραση βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης ή εάν θα την υπερασπιστεί. Καλούμε τα κόμματα, τους διανοούμενους και τους απλούς πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για ελεύθερη και ανοιχτή δημόσια τηλεόραση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γιώργος Σαββίδης έκανε λόγο για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου που ξεκίνησε από τη εποχή του Ηλία Μόσιαλου και κατέληξε στις σημερινές εξελίξεις.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ


«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία - έστω και για μία ώρα - να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».
«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».
«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία  μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού.
Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».
Τι υποστηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου - πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη.
» Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.
» Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας.
» Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού.
» Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ ΑΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.
» Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».
Ανακοίνωση του ΚΚΕ Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.»

Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου


Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα
εδάφια ως εξής:
«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,
β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος,
αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ
ΠαΣοΚ: Διαφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής του σε σχέση με την ΕΡΤ και προκειμένου κανείς να μην «παρεξηγήσει» τίποτα, από το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ ανακοινώνονται τα εξής:
Το ΠαΣοΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠαΣοΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.
Το ΠαΣοΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.
Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.
Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;
Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;
Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;

Στην ανακοίνωση του το ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που υποδείχτηκαν από το ΠαΣοΚ. Επίσης, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώσει την πράξη αυτή.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Ιπποκράτους. Ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο οι υπουργοί του ΠαΣοΚ όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν για την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αλλά όταν την έψαξαν στο ΦΕΚ είδαν ότι αντί για τον κ. Αθ. Τσαυτάρη έχει υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και για τον κ. Ευ. Λιβιεράτο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτης. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν φέρει επίσης τις υπογραφές των υπουργών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη.

Μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών την Τρίτη το βράδυ ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει πει το ΠαΣοΚ στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τα εννοεί απολύτως και θα τα τηρήσει κατά κεραία. «Θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Την Τετάρτη το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκρτάτους.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αντίκτυπο του κλεισίματος της ΕΡΤ, η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Συλβάνα Ράπτη, δήλωσε ότι η ευρωομάδα του ΠαΣοΚ θα καταθέσει ερώτηση για το θέμα αυτό στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
ΥΠΟΙΚ: Προχωράμε στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε
Από το γραφείο Τύπου του ΥΠΟΙΚ, το βράδυ της Τρίτης, εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση
1. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, το Νομικό Πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί.

2. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί.

3. Το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

4. Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
  • Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
  • Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
  • Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
  • Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
  • Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση όλη τη νύχτα και καλεί τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο και όλους τους συναδέλφους να έρθουν σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. 
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...