Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η τύχη των Λιμενικών Ταμείων στις Κυκλάδες



«Η νέα διοικητική μορφή των Λιμενικών Ταμείων, όπως αυτή συζητήθηκε στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου», είναι το θέμα του σημερινού ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ». Ακολουθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που υπογράφει η δημοσιογράφος Άννα - Τερέζα Δαλμυρά:
Η συνένωση των Λιμενικών Ταμείων και η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες αποτέλεσε ένα από τα μείζονος σημασίας θέματα που συζητήθηκαν στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Λέρο.
Το «παρών» έδωσαν αιρετοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ενώ τη Σύρο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Γιώργος Βελισσαρίου, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, όσον αφορά στο νομό. Όπως είχε σημειώσει σε συνεδρίαση ανάλογου θέματος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο βασικός άξονας της πρότασης που θα κατέθετε, θα ήταν η συνένωση των υφιστάμενων Ταμείων και η σύσταση τριών Ανώνυμων Εταιρειών για τις Κυκλάδες, στις οποίες θα διατηρεί την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τη διάρκεια του Τακτικού Συνεδρίου εκφράστηκε έντονα ο προβληματισμός σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των λιμένων, των μαρίνων κ.α., μέσα από τη συγκεκριμένη διοικητική αλλαγή των Λιμενικών Ταμείων, ωστόσο, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συνεδρίαση -οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρώνονταν χθες αργά το απόγευμα- θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.
Αξίζει να υπογραμμισθεί πάντως, πως παρά τις συνεχείς συζητήσεις για το θέμα, η γνωστή πρόθεση της κυβέρνησης, υπό το καθεστώς των ευρωπαίων εταίρων, έχει ήδη γίνει πράξη με τη σύσταση του «Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ».

Η πρόταση για τις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο της ανάλυσης του θέματος κατά τη διάρκεια του Τακτικού Συνεδρίου, οι αιρετοί είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν αναλυτικά για το θέμα της μετατροπής των Λιμενικών Τα μείων σε Ανώνυμες Εταιρείες. Ειδικότερα, οι αιρετοί κατέθεσαν τις θέσεις του σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που θέλει τα Λιμενικά Ταμεία «είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα που προωθούνται, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το υπουργείο». Από τα δύο σενάρια, πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Γιώργου Βελισσαρίου υπήρξε η θέση να δημιουργηθούν τρεις Ανώνυμες Εταιρείες για τις Κυκλάδες, οι έδρες των οποίων θα βρίσκονται στα νησιά Σύρου, Μήλου και Νάξου. Η διοικητική συνένωση των λιμένων όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκάλεσε τη διαφωνία αιρετών εκπροσώπων από τα άλλα κυκλαδονήσια, οι οποίοι δεν επιθυμούν να χάσουν μερίδιο σε επίπεδο αποφάσεων, από τη διαχείριση των χερσαίων ζωνών.

Αποχαιρέτα τον, τον έλεγχο που χάνεις

Την ανωτέρω πρόταση, συνόδευσαν και παρατηρήσεις που είχαν άμεση σύνδεση με το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην απολέσει τον κυριαρχικό ρόλο της όσον αφορά στις αποφάσεις για τη διαχείριση των λιμένων.
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» άλλωστε, είχε χαρακτηρισθεί θετικό το γεγονός ότι η σύσταση των Λιμενικών Ταμείων θα βοηθούσε στην ομαλή και αποδοτικότερη διαχείριση από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τμημάτων της χερσαίας ζώνης με αποκλειστικό σκοπό το όφελος των νησιωτών και των νησιών. Χαρακτηριστικά, όπως έχει επισημάνει ο κ. Βελισσαρίου, το ζήτημα που απασχολεί έντονα είναι να μπορέσουν οι δήμοι να αποφασίζουν για τη διαχείριση τόσο των λιμένων, όσο και των μαρίνων. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου να βρίσκεται στα «χέρια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εγείρεται όμως πλήθος ερωτηματικών αν αυτό είναι εφικτό από τη στιγμή που το μετοχικό κεφάλαιο που θα διατηρεί ο δήμος θα είναι 51%, ενώ στο 12μελές διοικητικό συμβούλιο θα συμμετάσχει ένας μόνο εκπρόσωπος από την Αυτοδιοίκηση.

Εν αρχή ην... η Εύβοια

Οποιαδήποτε κι αν είναι τα συμπεράσματα των μελών του Τακτικού Συνεδρίου, η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο γεγονός πως η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει αρχίσει να υλοποιείται από την περιοχή της Εύβοιας. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται σύντομα να καταγραφούν ενέργειες που θα έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσω επενδύσεων, στη λογική που θέλει την ανάπτυξη «ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, για την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εδαφική συνοχή της χώρας». Το επόμενο «βήμα» λοιπόν είναι ήδη στο προσκήνιο, με τη σύσταση του «Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας ΑΕ», ο οποίος μετατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου), με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Πηγή: εφημερίδα «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ», www.koinignomi.gr
 
 
ΑΠΟ  http://parospress.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...