Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα - Το πράσινο... έπος του Γουέμπλεϊ!

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αγιαξ στον τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ.
2 Ιουνίου 1971... 2 Ιουνίου 2013. Πέρασαν ακριβώς 42 χρόνια από την μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε συλλογικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας και των Ελλήνων παλικαράδων του (όντας αμιγώς ελληνική ομάδα, δίχως κανένα ξένο στη σύνθεσή του) που τον αποτελούσαν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ναό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το θρυλικό Γουέμπλεϊ, όπου γνώρισε την ήττα με 2-0 από την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα της δεκαετίας του '70, τον τεράστιο Αγιαξ του αξεπέραστου Γιόχαν Κρόιφ.
Ο Μπόμπεκ, ο Πετρόπουλος και ο Πούσκας

Η πράσινη "αρμάδα" που έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Εβερεστ άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο. Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τον Ελληνα τεχνικό, που ανέλαβε προπονητής στην Εθνική Ελλάδος. Ο Ούγγρος προπονητής, που ως ποδοσφαιριστής άφησε εποχή με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο της ομάδας, κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας.

"Εντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς"
Ο "Καλπάζων Συνταγματάρχης", όπως ήταν το προσωνύμιό του, κατάφερε να
πείσει τους παίχτες του ότι πρέπει να κοιτάζουν στα μάτια τούς αντιπάλους τους. "Εντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς", ήταν το σλόγκαν του που έχει μείνει στην ιστορία.



Ο δρόμος για τον τελικό
Το Τριφύλλι, για να φτάσει στον τελικό κόντρα στον μεγάλο Αγιαξ, είχε αποκλείσει κατά σειρά τη Ζενές Ες του Λουξεμβούργου (2-1, 5-0), την Κυπελλούχο Ευρώπης το 1969, Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0, 1-2), την πρωταθλήτρια Αγγλίας Εβερτον (1-1, 0-0) και τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου κάνοντας μια τεράστια ανατροπή (1-4, 3-0) στην Λεωφόρο.

Πρώτος σκόρερ ο "Ψηλός"
Στο δρόμο για τον τελικό, ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 16 γκολ και δέχθηκε 10. Ο πρώτος σκόρερ του Τριφυλλιού αλλά και της διοργάνωσης ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος πέτυχε δέκα γκολ, αλλά του έμεινε... μαράζι που δεν σκόραρε στον τελικό!

"Εχω στο Λονδίνο μια δουλειά"
Σημαντικό λιθαράκι στην μεγάλη πορεία των πρασίνων είχαν και φίλαθλοί της ομαδας, που γέμιζαν σε κάθε αναμέτρηση την ιστορική έδρα της Λεωφόρου. Φυσικά έδωσαν και βροντερό παρών στην Αγγλία και τον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου σχεδόν 30.000 φίλαθλοι του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο Λονδίνο, με το τραγούδι-σύνθημα της εποχής να είναι το "Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό, έχω στο Λονδίνο μια δουλειά...".



Ηττήθηκε από τον μεγάλο Αγιαξ
Στις 2 Ιουνίου του 1971, μια ημερομηνία ορόσημο για τον ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα και τον Παναθηναϊκό ειδικότερα, οι πράσινοι πατούν το χορτάρι του θρυλικού Γουέμπλεϊ και αντιμετωπίζουν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Αγιαξ του Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ, την ομάδα - μοντέλο, που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη. Με τη συμπαράσταση χιλιάδων οπαδών τους, οι πράσινοι παλεύουν όσο μπορούν το παιχνίδι, αλλά η διαφορά δυναμικότητας από τον Αίαντα του είναι εμφανής και η ήττα με 2-0 έρχεται μοιραία.

Υμνήθηκε από όλα τα Μέσα
Παρά την ήττα, το κατόρθωμά του υμνήθηκε στην κυριολεξία από τα παγκόσμια Μέσα ενημέρωσης σε αφάνταστο βαθμό κάνοντας τον Παναθηναϊκό γνωστό σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα, το Τριφύλλι συμμετείχε και στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ύστερα από άρνηση των Ολλανδών να παίξουν με αντίπαλο την Νασιονάλ της Ουρουγουάης.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑΔΙΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ
02/06/1971: Αγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0 (5' Φαν Ντάικ, 87' αυτ. Καψής)

Αγιαξ (Ρίνους Μίχελς): Στούι, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Βάσοβιτς, Ράιντερς (46' Μπλάνκενμπουργκ), Νέεσκενς, Σβαρτ (46' Χάαν), Μιούρεν, Φαν Ντάικ, Κάιζερ, Κρόιφ.

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης 




Ας θυμηθούμε τις ενδεκάδες του Παναθηναϊκού και τους σκόρερ στα παιχνίδια που προηγήθηκαν του τελικού του Γουέμπλεϊ.
ΦΑΣΗ ΤΩΝ "32"
16/09/1970: Ζενές Ες - Παναθηναϊκός 1-2 (11' Ντιτζένοβα - 6' Αντωνιάδης, 35' Ελευθεράκης)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (86' Καψής), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80' Δεληγιάννης).

30/09/1970: Παναθηναϊκός - Ζενές Ες 5-0 (17' Ελευθεράκης, 27', 30', 37', 58' Αντωνιάδης)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (46' Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46' Γονιός).

ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16"
21/10/1970: Παναθηναϊκός - Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0 (3' Δομάζος, 55' Αντωνιάδης, 87' Δεληγιάνης)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75' Δεληγιάννης).

04/11/1970: Σλόβαν Μπρατισλάβας - Παναθηναϊκός 2-1 (33' Μόντερ, 57' Τσάπκοβιτς - 52' Αντωνιάδης)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς , Σούρπης, Καμάρας (46' Μητρόπουλος), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75'  Δεληγιάννης).

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
09/03/1971: Εβερτον - Παναθηναϊκός 1-1 (90' Τζόνσον - 82'Αντωνιάδης)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

23/03/1971: Παναθηναϊκός - Εβερτον 0-0

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ
14/04/1971: Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 4-1 (14' Νόβκοβιτς, 39' Ατσίμοβιτς, 47' Γιάνκοβιτς, 68' Όστοϊτς - 55' Καμάρας)

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος (72' Κωνσταντίνου), Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

28/04/1971: Παναθηναϊκός - Ερυθρός Αστέρας 3-0 (1', 54' Αντωνιάδης, 68' Καμάρας)

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης (90' Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (54' Αθανασόπουλος).


ΑΠΟ  http://www.sport.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...