Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Θύμα δικαιωμάτων ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από το You Tube

Ύμνος εις την Ελευθερίαν”: ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο, το 1828, πάνω σε λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία
Μεγάλο ζήτημα τίθεται από την είδηση που αναρτήθηκε στο The Press Project χθες, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, όταν οι αρμόδιοι της ιστοσελίδας, στην προσπάθεια τους να αναρτήσουν βίντεο με περιεχόμενο το ιστορικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ που για φόντο είχε τα ΜΑΤ, έλαβαν από το You Tube ειδοποίηση ότι το περιεχόμενο δεσμεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σας μεταφέρουμε απόσπασμα του δημοσιεύματος: “... μετά την ανάρτηση του video το Youtube μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει να βάλει διαφημίσεις στον player του αφού σε αυτό περιέχεται υλικό με πνευματική ιδιοκτησία. Η αλήθεια είναι ότι παραξενευτήκαμε αλλά πραγματικά το διασκεδάσαμε όταν ανακαλύψαμε ότι το επίμαχο υλικό είναι ο εθνικός μας ύμνος”.
Ο λόγος που προκάλεσε το δικό μου ενδιαφέρον η παραπάνω είδηση είναι ότι συσχέτισα την εμπλοκή αυτή με το πρόβλημα που αντιμετώπισε το Τουρκικό κράτος, όταν τον Απρίλιο του 2007, από ένα τουρκικό σχολείο στη Γερμανία, το οποίο κατά τη διάρκεια των τουρκικών εθνικών εορτασμών της κυριαρχίας και ημέρας των παιδιών, έπαιξε τον εθνικό ύμνο Istiklal Marsi, ζητήθηκε από

οργανισμό συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων η καταβολή χρηματικού ποσού!
Εξώφυλλο της πρώτης ελληνικής έκδοσης του Ύμνου εις την ελευθερία (1825) με τόπο έκδοσης το Μεσολόγγι.Η αποκάλυψη ότι ο Εθνικός Ύμνος της Τουρκίας προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τα οποία ανήκουν στην γερμανική εταιρεία GEMA, ξεκίνησε στην Τουρκία έναν αγώνα νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να καταστήσουν τον ύμνο, δημόσια περιουσία. Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan, συζητήθηκαν οι νομικές προτάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την 89χρονη ύπαρξη του τουρκικού ύμνου, ουδείς γνώριζε, έως τότε, ότι είχε τεθεί κάτω από τη νομική προστασία των δικαιωμάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν την υπόθεση της Τουρκίας μπορείτε να διαβάσετε δημοσίευμα (16 Δεκεμβρίου, 2010) στο e-tetradio.
Επειδή λοιπόν η εμπλοκή ανάρτησης περιεχομένου στο You Tube μας βάζει σε υποψίες για το ποιος παράνομα απαιτεί και καρπώνεται δικαιώματα από τη μετάδοση του Εθνικού Ύμνου μας, ο υπουργός πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιοτόπουλος, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων, καλείται να διερευνήσει αν ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν", έχει πέσει κι αυτός θύμα δικαιωμάτων ώστε να μη φθάσουμε στο σημείο να πει κάποιος αρμόδιος αυτό που είπε ο Abdurrahman Celik, διευθυντής του Τουρκικού υπουργείου πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα, στην αντιπροσωπεία ειδήσεων της Ανατολίας : “Τόσο καιρό, ήταν παραμελημένο και κατά συνέπεια ξεχασμένο το θέμα. Εάν μας ρωτήσουν οι ξένοι σε ποιους ανήκει ο εθνικός ύμνος, ποιος θα μας καταλάβει εάν τους πούμε ότι είναι δικός μας;”
Προκειμένου να βοηθήσουμε τη διερεύνηση του θέματος δίνουμε τα εξής στοιχεία:
α) Ή το You Tube αυθαιρετεί και προβαίνει σε εμπλοκή προκειμένου να καρπώνεται ποσά από διαφημίσεις ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν δικαιώματα.
β) Ή κάποιος φορέας συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων έχει δηλώσει κάτοχος πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων του Εθνικού ύμνου.
Ως πρώτο βήμα να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες του You Tube να διευκρινιστεί αν κάποιος φορέας ή πρόσωπο έχει δηλώσει κάτοχος δικαιωμάτων.
Από την μεριά των πνευματικών δημιουργών και των κληρονόμων τους, λογικά, δεν τίθεται θέμα διότι όπως ορίζει ο νόμος: “Η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα (70) χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους, το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού”.
Όπως γνωρίζουμε, ο εθνικός ποιητής μας, Διονύσιος Σολομός, απεβίωσε το 1857 κι ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος ανέλαβε τη μελοποίηση του ύμνου, απεβίωσε το 1872. Άρα απομακρύνεται ένα ενδεχόμενο αντίστοιχης εμπλοκής με αυτή που είχε η Τουρκία.
Ως προς τα συγγενικά δικαιώματα ενδέχεται να υπάρχει εμπλοκή επειδή ο νόμος αναφέρει ότι: “Η διάρκεια των δικαιωμάτων των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών ορίζεται σε πενήντα (50) χρόνια μετά την ημερομηνία της ερμηνείας ή εκτέλεσης, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τη διάρκεια της ζωής του ερμηνευτή ή εκτελεστή καλλιτέχνη. Ωστόσο, αν εντός της περιόδου αυτής γίνει νόμιμη δημοσίευση ή νόμιμη παρουσίαση στο κοινό της υλικής ενσωμάτωσης της ερμηνείας ή εκτέλεσης, τα δικαιώματα αυτά διαρκούν πενήντα (50) χρόνια από την ημερομηνία της πρώτης αυτής δημοσίευσης ή της πρώτης αυτής παρουσίασης στο κοινό, ανάλογα με το ποια έγινε πρώτη.
Τα δικαιώματα των παραγωγών φωνογραφημάτων (παραγωγών υλικών φορέων ήχου) λήγουν πενήντα (50) έτη μετά την πραγματοποίηση της υλικής ενσωμάτωσης”.
Εάν ο υφιστάμενος νόμος 2121/93 δεν προστατεύει τον εθνικό ύμνο, πρέπει σύντομα να προστεθεί μια ρύθμιση στο νόμο, το συντομότερο δυνατό. Το κύριο σημείο της πρότασης νόμου πρέπει να καθορίζει με τέτοιο τρόπο τα δικαιώματα, ώστε να μη μπορεί κάποιος παράνομα να τα απαιτήσει. Οι εθνικοί ύμνοι όπως και τα εθνικά σύμβολα είναι δημόσια περιουσία!


ΑΠΟ  .artxpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...