Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΣΕΕ: Η «παγίδα» του αποπληθωρισμού

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως η υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών, ως άμεση συνέπεια του υφεσιακού κύκλου στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, μπορεί από τη μία πλευρά να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στη θεωρητική αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.Η υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στη θεωρητική αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ωστόσο δεν μεταφράζεται σε πτώση του κόστους απόκτησης όλων των βασικών αγαθών.
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, σχολιάζοντας το αρνητικό πρόσημο - ρεκόρ 2,9% που κατέγραψε για ένατο συνεχόμενο μήνα ο γενικός ΔΤΚ. Όπως παρατηρεί, πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αποπληθωρισμού για τα τελευταία 52 έτη στη χώρα μας.
Η ετήσια διολίσθηση του δείκτη οφείλεται εν πολλοίς στις μειώσεις δεικτών που αφορούν ομάδες αγαθών και υπηρεσιών όπως η «Ένδυση & Υπόδηση» κατά 11,5%, η κατηγορία «Άλλα Αγαθά & Υπηρεσίες» κατά 4,9%, η «Εκπαίδευση» και οι «Επικοινωνίες» κατά 4,2% κ.α.
Παρεμφερής είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με τη μηνιαία μεταβολή του Γενικού ΔΤΚ, καθώς σε σχέση με το προηγούμενο Οκτώβριο, καταγράφεται υποχώρησή του κατά 1,4%, με την σημαντικότερη πτώση (-9,8%) να παρατηρείται στη κατηγορία της «Ένδυσης και Υπόδησης», λόγω και του χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως η υποχώρηση του γενικού επιπέδου των τιμών, ως άμεση συνέπεια του υφεσιακού κύκλου στον οποίο έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, μπορεί από τη μία πλευρά να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στη θεωρητική αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.
Επισημαίνει, ωστόσο, πως στην πραγματικότητα οι παραπάνω εκφάνσεις αποτελούν τη μία μόνο όψη του νομίσματος. Κι αυτό γιατί η αποκλιμάκωση των τιμών δεν μεταφράζεται σε πτώση του κόστους απόκτησης όλων των βασικών αγαθών. Αντίθετα, σε πολλά από αυτά τα αγαθά σημειώθηκε άνοδος των τιμών τους (πχ γαλακτοκομικά και αυγά (+1,7%), νωπό μοσχάρι (+2,1%), νωπές πατάτες (4,5%), φάρμακα (+25,3%), ηλεκτρισμός (+18,7%) κ.ά.).
Παράλληλα, η μείωση των τιμών σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων δυσχεραίνει την προσπάθεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην αποπληρωμή των χρεών τους απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού
διογκώνεται η πραγματική αξία των οφειλόμενων τόκων, καθώς το πραγματικό επιτόκιο, και συνεπώς το κόστος χρήματος, αυξάνεται.
Η ΕΣΕΕ τονίζει επίσης πως, όταν οι καταναλωτές προσδοκούν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών στο μέλλον, αναβάλλουν τις σημαντικές αγορές τους, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια οικονομία στην «παγίδα του αποπληθωρισμού». Τέλος, ο αποπληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά το ονομαστικό ΑΕΠ και συνεπώς όλους τους δείκτες που εκφράζονται ως λόγος αυτού (πχ. δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ), παρέχοντας έτσι  πολλές φορές λανθασμένη πληροφόρηση.   

ΑΠΟ   http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...