Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ !!!

lagokefalos-2Προσοχή μοιάζει με μαρίδα Όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αργότερα μάθαμε και το διαβολόχορτο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη ψάρια. Ένα τέτοιο είδος δηλητηριώδους ψαριού πέρασε από το Σουέζ και είναι ήδη στις Ελληνικές θάλασσες.
Ονομάζεται Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία. Το ψάρι αυτό παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο για όποιον το καταναλώσει. Το 2003 έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος. Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες. Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδος – Καστελόριζο αλλά σήμερα έφθασε μέχρι και στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας. Η δηλητηριώδης τοξίνη είναι η Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο σε όποιον καταναλώσει το ψάρι. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ (όπου τ ο μήκος του συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια). Ο πληθυσμός του Λαγοκέφαλου ή Lagocephalus Sceleratus αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τετραδοτοξίνη, η ουσία του λαγοκέφαλου.
Νευροτοξίνη 1250 φορές πιο ισχυρή από το κύανιο. Αντίδοτο δεν υπάρχει, η όποια θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται

30 λεπτά μετα την κατάποση του ψαριού και αναλόγως της ποσότητας, μπορεί να καθυστερήσουν έως και 4 ώρες. Η σειρά των συμπτώματων έχει ως εξής:
Πρώτα μουδιάζουν τα χείλη και η γλώσσα. Το επόμενο σύμπτωμα είναι παραισθησία και μία αίσθηση ελαφρότητας σαν να αιωρείσαι η σαν να επιπλέεις. Μετα ξεκινάει πονοκέφαλος, έντονος πόνος στο στομάχι κοιλιά που συνεχίζει σε σταδιακή παραλυσία και καθολική ακινησία. Παράλληλα υπάρχει αυξανόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και καρδιακή αρρυθμία.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε επιφυλακή τόσο οι λιμενικές αρχές, οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, όσο και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών. Ο λαγοκέφαλος που εντοπίστηκε στην Νάξο, είναι το πρώτο δείγμα που αλιεύεται στο νομό από τότε που το είδος εμφανίστηκε στο Νότιο Αιγαίο. Κατόπιν αυτού, απ’ το γραφείο του νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα εκδόθηκε ανακοίνωση, με συστάσεις προς τους αλιείς, τους ιχθυέμπορους και τους καταναλωτές. Στην ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι δηλητηριώδες και απαγορεύεται η κατανάλωσή του, τονίζονται τα εξής:

1. Οι αλιείς, στην περίπτωση που θα συναντήσουν το εν λόγω ψάρι, να το παρακρατήσουν και να ειδοποιήσουν τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Δ/νσεις ή τμήμα Αλιείας και Κτηνιατρικής).
2. Οι ιχθυέμποροι και καταναλωτές, να προσέχουν ώστε να μη διακινηθεί και καταναλωθεί το εν λόγω ψάρι (ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, όταν είναι μιρού μεγέθους, να μη συμπεριληφθεί και καταναλωθεί με άλλα βρώσιμα είδη, όπως μαριδάκι, γοπάκι, αθερίνα).


http://www.fishbase.org/
 

 -----------
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της και στις θάλασσες μας. Η αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων ειδών, πολλές φορές άκρως επικίνδυνων.Τα τελευταία χρόνια ένα νέο είδος ψαριού κολυμπάει στα νερά μας. Πρόκειται για τον λαγοκέφαλο, ο οποίος έρχεται από την Ερυθρά θάλασσα, μετανάστευσε τα τελευταία 3-4 χρόνια και στην Ελλάδα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ και αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς.Εάν τον ψαρέψετε κατά λάθος ή τον συναντήσετε κάπου να πωλείται, αποφύγετε τον. Οι τοξίνες που έχει στο σώμα του μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο…  Και προς Θεού, μη σας έρθει η ιδέα να κεράσετε την πεθερά σας φρέσκο ψαράκι, θα διωχθείτε από το νόμο.  Φωτογραφίες του λαγοκέφαλου είχαμε δει αναρτημένες σε όλα σχεδόν τα λιμεναρχεία της χώρας μας. Για πρώτη φορά όμως «πέσαμε επάνω του» στο you tube και τον είδαμε να κολυμπάει στο φυσικό του περιβάλλον.  Παρατηρήστε  τον καλά και αν κάπου συναντηθείτε, μακριά και… αγαπημένοι !!! 

απο  http://www.organiclife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...