Με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ.
96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012) που αφορά τόσο την ίδρυση νέων
καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και την λειτουργία των
υφιστάμενων προβλέπονται πλέον μια σειρά από νέα προαπαιτούμενα .
Ανάμεσα τους το βασικότερο από αυτά είναι η πιστοποιημένη εκπαίδευση
σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων .
Mε βάση την ισχύουσα νομοθεσία ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ
1616/Β/17-08-2007 πρέπει να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά όλοι
οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
που χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά, για την εφαρμογή των
σχετικών οδηγών ορθής υγιεινής πρακτικής.
Από τα παραπάνω απορρέουν υποχρεώσεις και νομικές ευθύνες των επιχειρηματιών σε
περιπτώσεις που κατά τους ελέγχους :
1. κατά την αδειοδότηση με τον έλεγχο των Εποπτών
Δημόσιας Υγείας των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών
Ενοτήτων
2. Κατά τους έκτακτους ελέγχους των αρμόδιων
ελεγκτικών μηχανισμών όπως οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας , οι
επιθεωρητές του ΕΦΕΤ, οι επιθεωρητές των Δ/νσεων Κτηνιατρικής
& Εμπορίου .
3. Κατά την ανάπτυξη συστημάτων αυτοελέγχου HACCP
& ISO μιας και είναι βασικό προαπαιτούμενο αυτών .
Πλέον το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του υπεύθυνου της επιχείρησης από
πιστοποιημένο για το αντικείμενο εκπαίδευσης φορέα , είναι απαραίτητο κατά τον έλεγχο της
αδειοδότησης , και η έλλειψη του οποίου θα
οδηγεί δίχως άλλο στην απόρριψη και επιστροφή του φακέλου .
Επίσης Πιστοποιητικά που έχουν
χορηγηθεί σε συναδέλφους κατά το παρελθόν έχουν λήξει εφ’ όσον έχει παρέλθει
πενταετία από την ημερομηνία χορήγησης που αναγράφεται στο