Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Νίκος Μπελογιάννης

«Η πληγή μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, το ίδιο κι η πίστη μας./ Θα φέρουμε την κληρονομιά σου στους ώμους μας,/ ως την πόρτα του ήλιου, Μπελογιάννη. Καλημέρα αδέρφια μου./ Καλημέρα ήλιε / Καλημέρα κόσμε./ Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά/ πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.» Γ. Ρίτσος «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»
Στις 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ ο Νίκος Μπελογιάννης, με τρεις συντρόφους του - Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση -, στήνονται απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα, στο Γουδί και εκτελούνται δια τυφεκισμού.
Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915. Από παιδική ηλικία γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του κομμουνισμού και από νωρίς, στα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, στη Νομική Αθηνών, στοχοποιείται λόγω της πολιτικής του δράσης. Από το 1934 ο Μπελογιάννης είναι μέλος του ΚΚΕ. Η δυναμική του παρουσία στην πολιτική ζωή της Αμαλιάδας, ως γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, δημιουργεί ρίξεις με την καθεστωτική τάξη και σύντομα συλλαμβάνεται και εξορίζεται.
Το πραξικόπημα της 4ης Αυγούστου του 1936, του Ιωάννη Μεταξά, σηματοδοτεί και την έναρξη ενός ανηλεούς αντικομουνιστικού μένους. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες και τα βασανιστήρια σημάδεψαν τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη. Την στιγμή που οι ναζί εισβάλουν στην Ελλάδα, ο Μπελογιάννης βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Ακροναυπλίου. Ζητά την ελευθερία του για

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Financial Times - "Η Ευρώπη γίνεται γερμανική"

Μια γεωπολιτική ανάλυση κάνει στους Financial Times ο Gideon Rachman ο οποίος επιχειρεί να κατανοήσει αν η εντενόμενη ισχύς της Γερμανίας συμφέρει τελικά την ίδια αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Τελικά οι Κύπριοι πήραν το πικρό φάρμακο. Αντιμέτωποι με την εθνική ταπείνωση και ένα ζοφερό μέλλον, πολλοί παραπονούνται ότι το μικρό τους κράτος αναγκάστηκε να υποκύψει στη βούληση μίας μεγαλύτερης και άσπλαχνης δύναμης: Της Γερμανίας. Οι εφημερίδες στην Κύπρο δείχνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ως Ούνο και κατηγορούν το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομικών, ότι μιλά ως «φασίστας». Το αντιγερμανικό αίσθημα εντείνεται επίσης στην Ελλάδα και την Ιταλία. Πίσω από όλες αυτές τις φωνές και τις διαμάχες, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα χρηματοδοτήσουν και πάλι το μεγαλύτερο μέρος μίας ακόμη διάσωσης στην Ευρωζώνη.
Η εντεινόμενη γερμανική ισχύς -όπως και η αυξανόμενη αντίδραση σε αυτή την ισχύ- είναι πλέον ένα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κοινή επιστολή ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ στο πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Κορκίδης και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος κ. Ασημακόπουλος, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ζητούν την άμεση προώθηση ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Επισυνάπτεται η επιστολή:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, θέτουν εκ νέου

Το νέο haircut 30% στο ελληνικό χρέος που πλησιάζει θα περιλαμβάνει και συμμετοχή των πλουσίων ελλήνων – Έρχεται κύμα απαλλοτρίωσης των ελλήνων καταθετών εντός και εκτός Ελλάδος - Υπό αμφισβήτηση ότι η κατάθεση είναι ασφαλής επένδυση

Το νέο haircut στο ελληνικό χρέος, στα δάνεια του επίσημου τομέα που έλαβε η Ελλάδα από την Τρόικα θα συνοδευτεί και από κούρεμα στις καταθέσεις των πλουσίων ελλήνων σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη θεσμική πηγή.
To σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί  προς το τέλος του 2013 ή αρχές 2014.
Η Κύπρος και το μοντέλο έκτρωμα που υιοθετήθηκε, το μοντέλο παρωδία που υλοποιείται και έχει πλήξει την σχέση καταθέτη και τράπεζας παρουσιάζεται ως ένα πρότυπο,  μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επηρεάσει άλλη χώρα της ευρωζώνης.
Όμως με βάση πληροφορίες, στα σχέδια που εκπονούνται ακόμη επί χάρτου περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των πλουσίων ελλήνων αυτών δηλαδή που έχουν όχι απλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρούνται ως πλούσιοι έλληνες.
Στην Κύπρο η συμμετοχή των πλούσιων ρώσων, ελλήνων και κυπρίων συμπεριλαμβανομένων φυσικών προσώπων και εταιριών που έχουν πολλές καταθέσεις, στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας και διάσωσης των κυπριακών τραπεζών είναι γεγονός.
Οι μεγαλοκαταθέτες φυσικά πρόσωπα και εταιρίες ρώσοι, έλληνες και κύπριοι θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου συμβάλλοντας στην ανακεφαλαιοποίηση της ωστόσο θα υποστούν haircut 40% επί των καταθέσεων που διατηρούν για ποσά άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
Η εμπλοκή των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο υπήρξε με βασικό στρατηγικό στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήταν υπό κατάρρευση.
Η περίπτωση της Ελλάδος ίσως είναι λίγο διαφορετική.
Με βάση τις ίδιες πηγές, που γνωρίζουν διάφορα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές κατά το λογικό σενάριο θα συμβεί το εξής «θα διαπιστωθεί εκ των

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Μαϊμού» οι λίστες με τα μεταλλαγμένα της Greenpeace

* Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.


Η Greenpeace παραθέτει πιο κάτω τις θέσεις της για το ζήτημα.


1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.


2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.


3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...