Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τι συμβαίνει στην Τουρκία; Του Βαγγέλη Κεχριώτη

Παρασκευή 1 Ιουνίου. Το κέντρο της Πόλης απόψε ξαγρύπνησε. Οι επιθέσεις της αστυνομίας συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Είναι η τέταρτη μέρα των διαδηλώσεων που τώρα πια εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Του Βαγγέλη Κεχριώτη
Αφορμή υπήρξε το ξερίζωμα δύο δέντρων στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία του Τάξιμ. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
  Δύο χρόνια τώρα, μια μαζική πρωτοβουλία πολιτών, που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, προσπαθεί , με κάθε τρόπο να τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να πείσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδιά της να κατασκευάσει ανισόπεδους κόμβους που σχεδόν καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση στην ιστορική πλατεία σε πεζούς, κι έτσι δεν επιτρέπει την χρήση της για μαζικές διαδηλώσεις.

Φέτος, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην πλατεία, κι αυτό οδήγησε  σε μεγάλης κλίμακας επεισόδια. Η αστυνομία έπνιξε την Πόλη στα δακρυγόνα. Αυτό κράτησε μια μέρα. Τα έργα για τις ανισόπεδες διαβάσεις συνεχίζονται.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη μετατροπή του πάρκου δίπλα στην πλατεία του Τάξιμ σε ένα ακόμη εμπορικό κέντρο, που ωστόσο θα πάρει τη μορφή ενός οθωμανικού στρατοπέδου που είχε οικοδομηθεί εκεί τον19ο αιώνα και κατεδαφίστηκε στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας. Ο Ερντοάν έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση αυτή, που έχει αποκτήσει τεράστια συμβολική σημασία και είναι αποφασισμένος να την ολοκληρώσει ό, τι και να γίνει.
Το κόστος μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης που ανασαίνει δακρυγόνα. Το διακύβευμα όμως δεν είναι πια τα δέντρα που τα αγκαλιάζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και πολιτικής απόχρωσης, ακόμη και ισλαμιστές, για να τα προστατεύσουν. Το

Η ΕΣΕΕ ζητά την αλλαγή του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, ώστε να μην εμποδίζεται η απονομή συντάξεων από άλλους φορείς

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτση, η ΕΣΕΕ ανέδειξε ένα μείζον θέμα που έχει προκύψει στον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας. Συγκεκριμένα, σε όλες τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης που συμμετέχει ο ΟΑΕΕ, όταν υπάρχουν ώριμα δικαιώματα από τον κύριο ασφαλιστικό οργανισμό, ο ΟΑΕΕ, βάσει του άρθρου 23 του Κανονισμού του, δεν εκδίδει τις απαιτούμενες αποφάσεις συνυπολογισμού όταν υπάρχουν οφειλές, έστω και αν αυτές αφορούν εισφορές που δεν «μετρούν» για την σύνταξη.
Η πρακτική αυτή είναι απόλυτα άδικη για τον ασφαλισμένο που δικαιούται να πάρει την σύνταξή του από τον άλλο Οργανισμό, καθώς υφίσταται ένα έμμεσο εκβιασμό να εξοφλήσει οφειλόμενες εισφορές που δεν συνυπολογίζονται, αν θέλει να λάβει την σύνταξη που δικαιούται κατά πλήρες μάλιστα δικαίωμα.
Το πρόβλημα χειροτερεύει, ειδικά τώρα που υπάρχει οικονομική στενότητα και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο για τον ασφαλισμένο να καλύψει τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τα πρόσθετα τέλη για να πάρει την πολυπόθητη σύνταξή του. Έτσι όμως, με αυτές τις ολοκληρωτικές ρυθμίσεις, άνθρωποι που έχουν καταβάλλει εισφορές μία ζωή στερούνται της σύνταξης που δικαιούνται και κυριολεκτικά πετιούνται στο δρόμο, πράγμα ασφαλιστικά άδικο και κοινωνικά απαράδεκτο.
Επειδή το φαινόμενο διογκώνεται, η Συνομοσπονδία ζητάει από τον κ. Υπουργό την άμεση παρέμβασή του για την τροποποίηση του άρθρου 23 του Κανονισμού του ΟΑΕΕ, οδηγώντας στην άρση αυτής της αδικίας και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων συνυπολογισμού από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μπορέσει ο δικαιούχος να λάβει την σύνταξή του. Καταλήγει δε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού είναι στην κατεύθυνση της δικαιότερης λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας, την οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει ταχθεί να ελέγχει και να προστατεύει.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΣΠΟΤ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ.ΚΟΠΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ!

Απαγορεύτηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα που έφτιαξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας του με τίτλο «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις»Στόχος των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στην κίνηση του ΣΕΑ είναι να εκφράσουν την πικρία, το θυμό και την αντίθεσή τους στα νέα, αυστηρά μέτρα λιτότητας, τα οποία απειλούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον την Ελλάδας. Το βίντεο είναι εμπνευσμένο από τη μεγάλη ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κάτι που προκάλεσε την ομόφωνη αντίδραση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Ένα κοριτσάκι επισκέπτεται με τη μητέρα της το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κάποια στιγμή απομακρύνεται από αυτήν και περιφέρεται στις αίθουσες του Μουσείου.Σταματά μπροστά στο άγαλμα της Φρασίκλειας, με την οποία κάνει μια κρυφή «συνομιλία» και το κοριτσάκι χαμογελά. Όμως, ξαφνικά ένα χέρι τραβά απότομα το κορίτσι σαν κάποιος να το απαγάγει, χωρίς να προλάβει να ζητήσει βοήθεια. Πέφτει μια καρτέλα, που γράφει «Δεν υπάρχει μέλλον».Στην επόμενη σκηνή, το κορίτσι είναι στη θέση του, λείπει όμως από τη βάση της η Φρασίκλεια. Η επόμενη καρτέλα που πέφτει γράφει «Χωρίς παρελθόν».Το σποτάκι τελειώνει με τη φράση «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εσύ έχεις», που είναι και το κεντρικό σύνθημα της διεθνούς εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.


Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.

 Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής. Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη. Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

102 πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλα δημόσια έγγραφα που μπορείτε να βγάλετε από τον υπολογιστή του σπιτιού σας

Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο.
Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα (http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην ΕΡΜΗΣ, στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.
Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ είναι οι εξής:
1. Αίτηση – δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)
2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ
3. Αντίγραφο

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου

Στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των εκπροσώπων δύο εκ των μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών παγκοσμίως για την υπόθεση του καρτέλ στο ξενόγλωσσο βιβλίο.
 Πρόκειται για τις PEARSON EDUCATION LIMITED και BURLINGTON B.V., οι οποίες με βάση την απόφαση 455/2009 της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα επί σειρά πολλών ετών και στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 10.000.000 ευρώ.
Οι δύο εταιρείες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για τη χρονική περίοδο από το 2005 έως και τον Ιούλιο του 2009 για άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης, τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης, για την κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού, την αδικαιολόγητη άρνηση πωλήσεων κι αγορών και πως απαγόρευαν τις εξαγωγές και καθόριζαν τη λιανική τιμή των βιβλίων ώστε να τίθενται σε μειονεκτική θέση ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες προσέφυγαν αρχικώς στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσφυγές που απορρίφθηκαν ωστόσο επί της ουσίας (1244/2011 και 3282/2012). Και οι δυο εταιρείες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της PEARSON, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου, ιδιοκτήτη και της εφημερίδας «FINANCIAL TIMES». Η BURLINGTON B.V. είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του Ισραήλ. 
 Επειδή πολλοί συνάδελφοι με ρωτάνε τακτικά για τις εξελίξεις στην υπόθεση με το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου θα ήθελα να σας κάνω μια σχετική, συγκεντρωτική, ενημέρωση.
Όπως είναι γνωστό όλες οι προσφυγές των ΑΠΟΛΛΩΝ-ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ-BURLINGTON-PEARSON στο Διοικητικό Εφετείο έχουν απορριφθεί και οι εταιρείες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 Σχετικά με την εταιρεία Ευσταθιάδης Group ΑΕ
 Ήδη σε δυο ποινικά δικαστήρια οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Ευσταθιάδης Group ΑΕ έχουν καταδικαστεί για τις παρανομίες του δικαίου του ανταγωνισμού (σχετικά με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Στην μεν υπόθεση με τα παράνομα συμβόλαια έχει δικαστεί ήδη σε δεύτερο βαθμό και έχει καταδικαστεί ο Παναγιώτης Ευσταθιάδης, στην δε υπόθεση της συλλογικής δεσπόζουσας θέσης έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό και έχουν καταδικαστεί οι Παναγιώτης, Θανάσης και Σουζάνα Ευσταθιάδη. Και οι δυο υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Και στα δυο δικαστήρια έγιναν δεκτές οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής της Μαρία Φλωρά ΕΠΕ, της Ευρωβιβλίο ΑΕ και της Πέτρος Γεωργίου ΑΕ, ως απόδειξη της άμεσης ζημιάς που οι εταιρείες ΑΠΟΛΛΩΝ και ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ έκαναν σε αυτές.
Η Ευσταθιάδης Group ΑΕ έχει διακόψει τις εργασίες της και από το 2011 έχει αλλάξει ΔΣ με δυο Βούλγαρους να είναι τα βασικά μέλη αυτού. Το ΔΣ της

Η σφραγίδα ΒΟΒ DYLAN - Από τον Γιάννη Πετρίδη

Χθες ο Bob Dylan συμπλήρωσε τα 73 του χρόνια και παραμένει ιδιαίτερα ενεργός με εμφανίσεις και πετυχημένα άλμπουμ από εμπορική και καλλιτεχνική πλευρά.
Ο Dylan εδώ και μερικά χρόνια παρουσιάζει στο αμερικανικό δορυφορικό ραδιόφωνο σειρά θεματολογικών εκπομπών, στις οποίες σημαντικό ρόλο παίζουν τα τραγούδια από την αμερικανική μουσική παράδοση, δηλαδή τα μπλουζ, η κάντρι, το χιλμπίλι και τα ριθμ εντ μπλουζ.
Αυτές οι εκπομπές τον οδήγησαν στο να σκαλίσει τα αρχεία του και να βγάλει στην επιφάνεια τις μουσικές που τον είχαν επηρεάσει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όταν στην ηλικία των 16 ετών αναζητούσε να ανακαλύψει τους κρυφούς θησαυρούς του αμερικανικού τραγουδιού, σε μια εποχή που ανάλογη προσπάθεια είχαν αρχίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεκάδες βρετανικά συγκροτήματα και τραγουδιστές, όπως οι Beatles, Rolling Stones, Animals, Them και οι υπόλοιποι των οποίων τα τραγούδια, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της καλλιτεχνικής τους πορείας, ήταν διασκευές σε παλαιότερα. Ο Dylan, ίσως και λόγω ηλικίας, αφού είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος από αυτούς που άρχισαν τη βρετανική μουσική επανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του '60, το έκανε πρώτος.
Το πρώτο του άλμπουμ ηχογραφήθηκε μέσα σε δύο μέρες, τον Νοέμβριο του 1961, όταν ήταν 20 ετών. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου ήταν

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Τώρα πάνε Σύρο οι εφορίες Πάρου, Νάξου, Τήνου, Μυκόνου και Σαντορίνης!



Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις ΔΟΥ των Κυκλάδων αλλά και στις ΔΟΥ όλης της χώρας στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Ο Σύλλογος Εφοριακών της χώρας έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο ντοκουμέντο του υπουργείο Οικονομικών όπου περιέχει νέο σχέδιο για την κατάργηση – συγχώνευση ΔΟΥ!
Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, συγχωνεύονται πάρα πολλά τμήματα εφοριών που βρίσκονται στα νησιά, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν 50 εφορίες στην επικράτεια!
Στο νομό Κυκλάδων επανέρχεται, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, το θέμα της συγχώνευσης των ΔΟΥ Τήνου, Μυκόνου, Νάξου (δεν γλυτώνει ούτε η ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση), Πάρου και Σαντορίνης και η μεταφορά αυτών στη Σύρο!!!
Επίσης, η ΔΟΥ Άνδρου και Κέας μεταφέρονται στην Παλλήνη, ενώ της Μήλου στη ΔΟΥ Νίκαιας!!!
Το πιο εξωφρενικό από όλα, είναι ότι η ΔΟΥ Σάμου μεταφέρεται στη Σύρο (!), κάτι που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο συγκεκριμένο νησί, με το Σύλλογο Εργαζομένων στις εφορίες της Σάμου με δελτίο Τύπου, να εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης. Στο σχετικό δελτίο τύπου τονίζουν ανάμεσα στα άλλα ότι «οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τον κλάδο εντάσσονται σε ένα σχέδιο με στόχο το κλείσιμο των υπηρεσιών και την απόλυση των εργαζομένων τους. Η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει τον πολίτη οικονομικά και θα τον ταλαιπωρήσει αφού θα χρειάζεται να μετακινηθεί στη Σύρο».
Το έγγραφο ντοκουμέντο το οποίο και δημοσιεύουμε έφερε στη δημοσιότητα το site eforiakoi.org. Σύμφωνα με το site «...το σχέδιο που κυκλοφορεί στο

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...