Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ο νέος Χωροταξικός Σχεδιασμός Τουρισμού σε δημόσια διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το πρωί της Παρασκευής η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου.
«Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η προσαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα.
Στοχεύουμε στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του πλαισίου, στόχος είναι η μετάβαση από ένα μαζικό, μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.
Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο για το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Τουρισμού
Πατήστε εδώ για να δείτε ή και να συμμετάσχετε στην δημόσια διαβούλευση
Με τη νέα απόφαση η οποία αλλάζει το υφιστάμενο από το 2009 πλαίσιο, προβλέπονται τα εξής:
Αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες σε 76 μικρά κατοικημένα νησιά.
Εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.
Περιορίζεται από τα 500 στα 300 στρέμματα το όριο έκτασης σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά.
Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής:
Για έκταση από 300 ως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05.
Για έκταση από 2.000 ως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,03.
Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
Και σε περιοχές natura
Παράλληλα, σε περιοχές και ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και στα εθνικά πάρκα απαγορεύεται η χωροθέτηση οργανωμένων

ΤΟΤΕ... ΚΑΙ ...ΤΩΡΑ - απο την Λουίζα Ζουγρή

Κλείνω τα μάτια μου και προσπαθώ να μεταφερθώ νοερά σε μία άγνωστη για μένα περίοδο της μουσικής στην δεκαετία του '50, τότε που η έκρηξη του ροκ εντ ρολ με το Rock Around The Clock του Bill Haley και την λίγο αργότερα εμφάνιση του Elvis υποτίθεται ότι άλλαξαν τα πάντα.
Σχεδόν 60 χρόνια μετά με μια ψυχρή αξιολόγηση τολμώ να πω ότι στην ουσία δεν άλλαξε πραγματικά τίποτα, απλά η ακτινοβολία του Elvis και η διορατικότητα του μάνατζέρ του κατάφεραν να αξιοποιήσουν αυτό που έχτιζαν στο περιθώριο δεκάδες μαύροι καλλιτέχνες από την δεκαετία του '40 και αν έχετε αντίρρηση δείτε αυτό που είχαμε παρουσιάσει πριν μερικούς μήνες και δεν είναι βέβαια μυστικό.
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν σήμερα με τη σύγχρονη χορευτική μουσική οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που όμως αγνοούν την μουσική πραγματικότητα και πάντα περιμένουν τον μεσσία που θα παρουσιάσει ένα νέο είδος μουσικής που δεν θα έχει καμμία σχέση με το παρελθόν, αυτό βέβαια δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε και θα συμβεί αφού οι νότες είναι 7 και τα περιθώρια αξιοποίησής τους από τους μουσικούς λογικά με την πάροδο του χρόνου περιορίζονται.

Η επιτυχία των Daft Punk (video) εξηγείται με το ότι η επικράτηση της χορευτικής μουσικής είναι πια τόσο έντονη που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανένα.
Από την δεκαετία του '70 η χορευτική μουσική δεν έπαψε να αναπτύσσεται και δεν έφτασε τυχαία στα σημερινά επίπεδα  που συγκινεί σχεδόν την πλειοψηφία των νέων. Η σχέση της με τη μουσική της δεκαετίας του '70 είναι μικρή και η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα να δημιουργούν οι μουσικοί σε προσωπικά μικρά στούντιο

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου,η αίτηση πτώχευσης της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και ο Παναθηναϊκος - του Γιωργου Φλωρα

Στις 29/5/2013 επρόκειτο να δικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση πτώχευσης της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. που κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία NEW LITERA Α.Ε., εκδότης ξενόγλωσσων βιβλίων (διάδοχος της Ι. Μπουκουβάλας Α.Ε.). Το δικαστήριο ανεβλήθη, λόγω ωραρίου, για τις 8/1/2014.
Την αίτηση κατέθεσε η εκδοτική εταιρεία NEW LITERA Α.Ε. - Μπουκουβάλας διότι, όπως ισχυρίζεται, η ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. της οφείλει ποσό 563.243€ από αγορές ξενόγλωσσων βιβλίων.
Η εκδοτική εταιρεία Μπουκουβάλας είχε επί σειρά ετών αποκλειστικότητα στην ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους παράνομους όρους που είχε στις συμβάσεις με αυτήν. Πρόσφατα σε ποινικό δικαστήριο για τα παράνομα συμβόλαια οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εκδοτικής εταιρείας Μπουκουβάλας αθωώθηκαν από τις ποινικές ευθύνες.
Το παράξενο στο συγκεκριμένο ποινικό δικαστήριο είναι ότι παρουσιάστηκαν από την εκδοτική Μπουκουβάλας δύο διαφορετικά συμβόλαια ανάμεσα στην ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. και σε αυτήν για την αποκλειστική συμφωνία του έτους 2007. Δυο συμβόλαια για το ίδιο έτος, υπογεγραμμένα ακριβώς την ίδια ημερομηνία, αλλά με διαφορετικούς υπογράφοντες από την εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε., σαν να υπήρξε κάποια διαφορετική συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Επίσης ενδιαφέρον είναι το ότι ενώ η ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. έχει διακόψει οριστικά τις εργασίες της, ενώ οφείλει ένα τεράστιο πρόστιμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (εκτός αν δικαιωθεί στο ΣτΕ), ενώ οφείλει σημαντικά ποσά στους εργαζομένους της, ενώ οφείλει σημαντικά ποσά στους προμηθευτές της, η εκδοτική Μπουκουβάλας έσπευσε να την κηρύξει σε πτώχευση. Με δεδομένο ότι τα ακίνητα της ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ είναι δεσμευμένα, τα εμπορεύματά της έχουν απαξιωθεί πλήρως, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναρωτιούνται τι όφελος μπορεί να έχει η εκδοτική εταιρεία που προφανώς θα δώσει τις σχετικές εξηγήσεις στο δικαστήριο.
Στην δίκη έκαναν πρόσθετη παρέμβαση δεκάδες εργαζόμενοι της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. που έμειναν ξεκρέμαστοι αφού το ΔΣ της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. τους κατέβαλε τις

ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ-ΚΛΙΜΑΚΑ, Κ.ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ



 Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, μετά από μια πορεία 30 ετών, βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε ένα κρίσιμο σημείο και απειλείται τόσο η συνέχισή της όσο και η λειτουργία των δομών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκειά της. Δυστυχώς, παρά το σημαντικό έργο που έχει αναδειχθεί, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα εμπόδια και οι δυσλειτουργίες του συστήματος, τα οποία οδήγησαν σε πισωγυρίσματα ή, ακόμα, στην αμφισβήτηση και την ακύρωση στην πράξη των προσπαθειών για μετάβαση από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα. Επιπλέον, η ασταθής, αποσπασματική και ευκαιριακή πολιτική για την ψυχική υγεία που εφαρμόζεται, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και το σχεδιασμό των παρεχομένων υπηρεσιών, με συνέπεια όλοι οι εμπλεκόμενοι (ειδικοί, πάσχοντες, οικογένειες) να βρίσκονται “χαμένοι” μέσα σε ένα κατακερματισμένο σύστημα ψυχικής υγείας.
 Η ιδιαιτερότητα που υπήρχε στην Ελλάδα είναι  ότι ένα σημαντικό μέρος (περίπου το 35%) της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης υλοποιήθηκε από μη-κερδοσκοπικούς φορείς (ΝΠΙΔ), στους οποίους το Υπουργείο Υγείας ανέθεσε το έργο της αποασυλοποίησης των ασθενών από τα μεγάλα ψυχιατρεία, καθώς και την δημιουργία Κινητών Μονάδων και Κέντρων Ημέρας. Οι φορείς αυτοί καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 30.000 ασθενών.  Ένα αντίστοιχα σημαντικό μέρος έχουν αναλάβει οι κρατικοί φορείς του δημοσίου με ανάλογη δράση.
 Παρά τα παραπάνω προβλήματα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2700 άνθρωποι που ζουν και εξυπηρετούνται σε 450 περίπου στεγαστικές δομές, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες και στις οικογένειές τους και στις κοινότητες όπου εδρεύουν.
 Υπάρχουν 24 Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας που καλύπτουν δυσπρόσιτες περιοχές και πληθυσμό (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) που ειδάλλως δεν θα είχε καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Υπάρχουν 41 (?) Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 69 (?) Κέντρα Ημέρας που αντιστοίχως καλύπτουν τις ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας των τοπικών κοινωνιών όπου

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Από την εθνική ορθότητα στην εθνική τρομοκρατία, της Μαρίας Ρεπούση

Ηταν το 2006-2007 που η υπόθεση του βιβλίου της 6ης Δημοτικού βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητας. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα για την απόσυρση του βιβλίου ήταν τότε ότι οι ιστορικές απόψεις που το συγκεκριμένο βιβλίο εξέφραζε ήταν μειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία, ανήκαν μόνο σε ένα μικρό κύκλο διανοουμένων που έτυχε να είναι πανεπιστημιακοί ιστορικοί αλλά δεν ήταν σωστό η άποψή τους να διδάσκεται στα σχολεία. Μας πήραν τα πανεπιστήμια έγραφαν τότε, δεν θα μας πάρουν και τα σχολεία. Η κυρία Ρεπούση, πάντα με το κυρία βεβαίως βεβαίως, δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει, δεν μπορεί όμως να γράφει τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία μας. Μάλιστα. Το περιβόητο βιβλίο ιστορίας με τη βοήθεια του ατυχούς «συνωστίζονται» αποσύρθηκε τελικά από τα σχολεία και οι σχολικές τάξεις επέστρεψαν στο καθεστώς εθνικής ορθότητας στο οποίο οφείλουν να λειτουργούν τα σχολεία της χώρας.
Πέρασαν από τότε κάποια χρόνια. Χρόνια δύσκολα για τον κόσμο και την Ελλάδα. Χρειάστηκε να ξανασκεφθούμε τον τρόπο που πορευθήκαμε, να ξαναδούμε τα κεκτημένα και μαζί με τα ξερά να καούν και πολλά χλωρά ή ακόμα χειρότερα να καίγονται τα χλωρά και τα ξερά να παραμένουν άκαυστα. Ανάμεσα τους και το καθεστώς της εθνικής ορθότητας που έγινε πια καθεστώς τρομοκρατίας. Τώρα δεν πρόκειται για την ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο αλλά τι γράφει κάποιος/α σε μια επιστολή που στέλνει σε συναδέλφους του, τι υπονοεί αναφερόμενος/η σε εθνικούς μύθους που στοιχειώνουν τις ιστορίες όλων των χωρών, τι πιστεύει για όσα οι κοινότητες ή οι εργολαβίες της μνήμης πέρασαν από τη μια γενιά στην άλλη, τι ερευνά και τι γράφει στα βιβλία του. Οχι γιατί ενδιαφέρεται για την άποψη. Καθόλου. Η ομολογία ενδιαφέρει, η θετική ή η αρνητική ομολογία για να αποδοθούν τα δέοντα.
  Από το καθεστώς της εθνικής ορθότητας περάσαμε σε καθεστώς εθνικής τρομοκρατίας. Κινδυνεύεις πραγματικά αν δεν συμφωνήσεις με την επικρατούσα

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η είσοδος στο τηλεοπτικό παιχνίδι του Νίκου Χατζηνικολάου και το ρήγμα στο μπλοκ της διαπλοκής.- της Αγγέλας Νταρζάνου

Σε κινητικότητα ο τηλεοπτικός χάρτης, μετά την απόφαση Βαρδινογιάννη να δώσει πολιτικό προφίλ στο Star και να χτυπήσει στα ίσα τους συνεταίρους του στο Mega. Η είσοδος στο τηλεοπτικό παιχνίδι του Νίκου Χατζηνικολάου, βαρέος όπλου στον τομέα της ενημέρωσης, από τη συχνότητα του Star, ανατρέπει τις ισορροπίες χρόνων και αναδεικνύει τις συγκρούσεις μεταξύ των βαρώνων της διαπλοκής, που διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του κομμάτι της χώρας που εκποιείται έναντι πινακίου φακής από την τρικομματική κυβέρνηση.
Ο ανταγωνισμός των δελτίων ειδήσεων ανάμεσα στο Mega και τον Χατζηνικολάου επιστρέφει δριμύς μετά από χρόνια κυριαρχίας του Mega και υπόσχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική σαιζόν από τον Σεπτέμβριο στην περίπτωση βέβαια που το Star επιλέξει να «παίξει» έξυπνα. Διότι μπορεί οι διαρροές να θέλουν τον Χατζηνικολάου ως «σχολιαστή» στο δελτίο του Star, με παρουσιάστρια τη Μάρα Ζαχαρέα, για πόσο διάστημα όμως μπορεί να παραμείνει εκτός τού κατ' εξοχήν πεδίου του ο Ν. Χατζηνικολάου; Από την άλλη πλευρά, η «πίεση» του Star, έστω σε επίπεδο τηλεθέασης, θα οδηγήσει το Mega να λάβει μέτρα προκειμένου να σώσει το γόητρο, το προφίλ του και τα ποσοστά τηλεθέασης.
 
Ενώ οι βαρώνοι της διαπλοκής τοποθετούνται στη σκακιέρα για την «επόμενη μέρα» -καθώς η λαφυραγώγηση της χώρας υπόσχεται υψηλά κέρδη-, το σήμερα δείχνει την τηλεοπτική αγορά να καταρρέει και την τηλεοπτική διαφήμιση να έχει πέσει έως και 70% τα τελευταία 5

Η υποχθόνια γοητεία των συλλογικών τύψεων - ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Magnify Image Εικονογράφηση: David Shrigley
Όπως και την περίοδο της Μεγάλης Πανώλης, έτσι και τώρα, την περίοδο της κρίσης, οι συλλογικές τύψεις υπονομεύουν την αλήθεια." Σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, οι Ευρωπαίοι πολίτες ερωτήθηκαν αν, κατά τη γνώμη τους, για την κρίση του 2008 ευθύνεται το ότι ο μέσος Ευρωπαίος κατανάλωνε περισσότερα απ' όσα παρήγαγε (το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου σε πανευρωπαϊκή έκδοση). 
Κατόπιν ερωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι η επιβαλλόμενη λιτότητα ευθύνεται για την ύφεση που πλήττει σήμερα, πέντε χρόνια μετά το 2008, την ευρωπαϊκή οικονομία. Τέλος, τους ζητήθηκε να επιλέξουν μεταξύ συνέχισης της λιτότητας ή μιας πολιτικής αυξημένων δημόσιων δαπανών. Και στα τρία ερωτήματα, στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά. Με άλλα λόγια, η «κοινή γνώμη» της Ευρώπης κρίνει (α) ότι για την κρίση φταίγαμε λίγο-πολύ όλοι, (β) ότι η επιβαλλόμενη λιτότητα βαθαίνει την κρίση και μεγεθύνει το κοινωνικό κόστος και, τέλος, (γ) ότι χρειαζόμαστε κι άλλη τέτοια «καθαρτική» τιμωρία. Φανταστείτε ότι στη μεσαιωνική Ευρώπη υπήρχαν εταιρείες δημοσκοπήσεων και πως έθεσαν, εν μέσω Μεγάλης Πανώλης, το εξής ερώτημα στους Ευρωπαίους: «Πιστεύετε ότι για την πανούκλα που μας θερίζει φταίμε εμείς και η αμαρτωλή μας ζωή;», «Νομίζετε ότι μας αξίζει ή όχι η τρομερή αυτή αρρώστια;», «Κρίνετε ότι είναι δίκαιο και πρέπον να τιμωρούμαστε από τον Θεό με αυτό τον τρόπο για καιρό ακόμα;». Οι ιστορικές πηγές φαίνεται να δείχνουν πως η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων θα απαντούσε καταφατικά και στα τρία ερωτήματα. Άλλωστε, τόσο ο Απόστολος Παύλος όσο και ο Άγιος Αυγουστίνος είχαν καλλιεργήσει με μεγάλη επιτυχία το σύνδρομο μαζικών τύψεων που βασιζόταν στο προπατορικό αμάρτημα και το οποίο προσέδωσε γιγάντια εξουσία στην οργανωμένη Εκκλησία (ιδίως την παπική) πάνω στους λαούς της Ευρώπης. 

Διαβάζοντας τα ημερολόγια, τα φυλλάδια, τους λόγους των λογίων της εποχής, είναι ξεκάθαρο ότι το μεσαιωνικό κατεστημένο διέδιδε ακατάσχετα, και επιτυχώς, την άποψη πως η δυστυχία που απλόχερα μοίραζε το βακτήριο της πανώλης ήταν

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα - Το πράσινο... έπος του Γουέμπλεϊ!

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αγιαξ στον τελικό Κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ.
2 Ιουνίου 1971... 2 Ιουνίου 2013. Πέρασαν ακριβώς 42 χρόνια από την μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε συλλογικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας και των Ελλήνων παλικαράδων του (όντας αμιγώς ελληνική ομάδα, δίχως κανένα ξένο στη σύνθεσή του) που τον αποτελούσαν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ναό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το θρυλικό Γουέμπλεϊ, όπου γνώρισε την ήττα με 2-0 από την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα της δεκαετίας του '70, τον τεράστιο Αγιαξ του αξεπέραστου Γιόχαν Κρόιφ.
Ο Μπόμπεκ, ο Πετρόπουλος και ο Πούσκας

Η πράσινη "αρμάδα" που έφτασε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού Εβερεστ άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο. Στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας διαδέχτηκε τον Ελληνα τεχνικό, που ανέλαβε προπονητής στην Εθνική Ελλάδος. Ο Ούγγρος προπονητής, που ως ποδοσφαιριστής άφησε εποχή με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο της ομάδας, κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας.

"Εντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς"
Ο "Καλπάζων Συνταγματάρχης", όπως ήταν το προσωνύμιό του, κατάφερε να

Από σήμερα σε ισχύ ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων

Από σήμερα 1η Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες και είχε προκαλέσει την αντίδραση της εκκλησίας.
Ουσιαστικά, σε περίπτωση που ο αποθανών δεν είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει δότης, θα μπορεί να γίνει αφαίρεση οργάνων.
Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως έχει διευκρινίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.
Συγκεκριμένα  ο νόμος προβλέπει ότι «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
Σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ότι:
-Αν ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
-Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
-Σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση, είτε όχι.
Μέσω της  δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.


ΑΠΟ  tvxs

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...