Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ- Η ακρίβεια πνίγει τα νοικοκυριά

Απτόητες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.
Όπως αναφέρει Το Έθνος, τα καρτέλ στην αγορά των τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού, οι υψηλοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, καθώς και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο να ρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να συντηρείται.
Αυτή την οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, εν καιρώ ύφεσης, αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%. Στοιχείο εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι μισθοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν κατά 25%.
Πρέπει να επισημανθεί, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, πως οι τιμές των τροφίμων φρέναραν ουσιαστικά την ανοδική τους πορεία κατά το τελευταίο έτος (2012-2013), όταν η μέση αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με την περίοδο 2011-2012 που ήταν 2,9% και το προηγούμενο έτος 5,9%.
Κατά 6,3% έχουν αυξηθεί οι τιμές από το 2008
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 (πρώτο δίμηνο) περίπου κατά 6,3%.
Εξαίρεση αποτελούν το νωπό - παστεριωμένο γάλα (-0,77%), το μεταλλικό νερό (-1,7) και κυρίως το ελαιόλαδο (-8,39%).
Σε πολλά προϊόντα οι τιμές καθορίζονται διεθνώς, ενώ η μείωση της προσφοράς πιέζει ανοδικά τις τιμές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον όγκο παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, ο οποίος περιορίζεται από ποσοστώσεις και ρυθμίσεις της ΕΕ.
Έτσι η ζάχαρη πωλείται σε σχέση με το 2008 ακριβότερα κατά 21,53%. Το ρύζι έχει αυξηθεί 13,85%, τα αυγά ανέβηκαν κατά 19,05%, το αλάτι 6,38%, ενώ τα προϊόντα σοκολάτας ανατιμήθηκαν 10,86%.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παίρνει λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται κυρίως για μερικώς και προσωρινά απασχολούμενους αλλά και για νέους κάτω των 25 ετών.
Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα ράφια
Οι υψηλοί έμμεσοι μισθοί, η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς αλλά και η γραφειοκρατία είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ύψη.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, τα αίτια της ακρίβειας, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης, είναι:
1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα του 13%

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μίκυ Μάους: «Έσβησε» ο παλαιότερος τίτλος περιοδικού στην Ελλάδα

Ο Χρήστος Τερζόπουλος ανακοίνωσε την διακοπή έκδοσης των διάσημων κόμιξ στην Ελλάδα. Ήταν 1η Ιουλίου του 1966, όταν ο Χρήστος Τερζόπουλος κυκλοφορούσε στην Ελλάδα το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους, του ιστορικά αρχαιότερου εβδομαδιαίου περιοδικού που συνέχιζε να κυκλοφορεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα για 47 χρόνια. Χθες ο εκδότης της Νέας Ακτίνας, Χρήστος Τερζόπουλος βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την διακοπή των εκδόσεων κόμικ μέσω του λογαριασμού των περιοδικών στο Facebook

Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου 
 Η Νέα Ακτίνα κυκλοφορούσε 13 τίτλους της Disney με πιο δυναμικούς το εβδομαδιαίο Μικυ Μάους και το μηνιαίο Κόμιξ. Το τελευταίο συλλεκτικό τεύχος – με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την πρώτη του έκδοση – του «Κόμιξ» κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου. Αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου του για μία από τις ιστορίες που φιλοξενεί: «Μια μεγάλη οικονομική αυτοκρατορία μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, αν βρίσκεται σε σεισμογενές έδαφος… Στην σκέψη αυτή, ο θείος Σκρουτζ τρομοκρατείται και οι Μουργόλυκοι εκμεταλλεύονται τον φόβο του για να αδειάσουν το Θησαυροφυλάκιό του!».
Ελπίζουμε η υπόθεση της επανέκδοσης του Μίκυ Μάους και των υπόλοιπων εκδόσεων της Νέας Ακτίνας να έχει happy end, όπως και όλες οι ιστορίες που διαβάζαμε μικροί και που κάποιοι συνέχιζαν να διαβάζουν ακόμη και μεγάλοι, ψάχνοντας στις δύσκολες ημέρες μας ένα καταφύγιο στην παιδικότητα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το μόνο ιστορικό περιοδικό που διαθέτει

Η «Πασοκική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις φετινές φανέλες!

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Μητρόπουλος, παρουσιάζεουν τις νέες εμφανίσεις για τη φετινή εσωκομματική σεζόν, υπό το βλέμμα του Αγίου Ανδρέα Παπανδρέου (Digital Artwork: Μάκης Ανασιάδης)
  του - Νίκου Ζαχαριάδη 
Με κοκκινοπράσινες εμφανίσεις θα αγωνιστεί στο εσωκομματικό πρωτάθλημα του ΣΥΡΙΖΑ η τάση των «Σοσιαλιστών» που χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε τα αγωνιστικά της σχέδια για τη νέα σεζόν

Με τη φιλοδοξία να επιστρέψουν στις επιτυχίες, προκειμένου να αγωνιστούν ξανά στην πρώτη κυβερνητική κατηγορία όπως παλιά, ξεκινούν τη φετινή χρονιά οι λεγόμενοι «πατριώτες του ΣΥΡΙΖΑ» που ύστερα από την μακρά μετεγγραφική περίοδο, μπορούν πλέον να κατέβουν ως ξεχωριστή ομάδα.
Αν και τα αγωνιστικά πλάνα τους δεν διαφέρουν σε τίποτα από αγωνιστικά σχέδια των υπόλοιπων μελών του κόμματος, που μάλλον δεν θεωρούνται ούτε τόσο πατριώτες, ούτε τόσο σοσιαλιστές, η νέα τάση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των παικτών της, επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει φέτος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον συμβολισμό της φανέλας, οι υπεύθυνοι της ομάδας, κύριοι Μιχελογιαννάκης και Μητρόπουλος, απάντησαν ότι συνδυάζει την αγωνιστική διάθεση για το αύριο (συμβολίζεται με τη γροθιά) με την ένδοξη πολιτική παράδοση (συμβολίζεται με τον Ήλιο του ΠΑΣΟΚ). Επίσης τα χρώματα δείχνουν την αλλαγή του πράσινου σε κόκκινο, που επήλθε μέσα στον χρόνο…
Τέλος, μέσα σε κλίμα γενικευμένης συγκίνησης, τα μέλη της ομάδας έψαλαν τον ύμνο με τίτλο «Ανδρέα Ζεις, Εσύ μας Οδηγείς» και υποσχέθηκαν ότι θα αφιερώσουν όλες τους τις φετινές νίκες τους στον πρώτο αρχηγό της ομάδας, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
 

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)
ΑΠΟ - Moufanet

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή και πώς μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις -Πώς να πάρετε παράταση για την υποβολή της δήλωσής σας

Την πρώτη δόση για ένα έως πέντε φόρους πρέπει να πληρώσουν πολλοί φορολογούμενοι, καθώς την Παρασκευή 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης ουκ ολίγων χαρατσιών και άλλων υποχρεώσεων. Η προθεσμία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι πρέπει να κάνουν την καταβολή των ποσών στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την προσκόμιση των κωδικών «Ταυτότητας Οφειλής», που έχουν ήδη αναρτηθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet. Φόρος και εισφορά αλληλεγγύης
Αρκετοί φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν μέχρι το μεσημέρι τις 30ης Αυγούστου, στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των ΕΛ.ΤΑ., την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, ενώ, εάν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν ταυτόχρονα και την πρώτη δόση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του οικονομικού έτους 2013.
Τέλος επιτηδεύματος
Όσοι φορολογούμενοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2012 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα πρέπει επιπλέον να πληρώσουν και την πρώτη δόση του τέλους επιτηδεύματος, ενός ακόμη χαρατσιού που βεβαιώνεται μαζί με το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, στο ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
Εξάλλου, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2011 και την 1η-1-2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, έχουν κληθεί να καταβάλουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2011 και του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2012 μέχρι την Παρασκευή 30 Αυγούστου.
Σε αρκετές περιπτώσεις ένας φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι την Παρασκευή την πρώτη δόση των τριών ή των τεσσάρων από τους πέντε παραπάνω φόρους ή την πρώτη δόση καί των πέντε φόρων ταυτόχρονα. Πιο πολλές πάντως είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων που καλούνται να εξοφλήσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν είναι υπόχρεοι καταβολής τέλους επιτηδεύματος, επειδή δεν ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 επειδή η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατείχαν την 1η-1-2011 και την 1η-1-2012 ήταν χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Όσοι δεν πληρώσουν έγκαιρα θα δουν την οφειλή να γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από τη στιγμή εκείνη μπορούν να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις, στο πλαίσιο της λεγόμενης πάγιας ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, θα ρυθμιστεί όχι μόνο το ποσό της πρώτης δόσης που κατέστη ληξιπρόθεσμη, αλλά το σύνολο της οφειλής. Προσοχή, όμως: Κάθε φορολογούμενος μπορεί να κάνει μόνο μια πάγια

40 σοφές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε

1)Μείνε σιωπηλός τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά. Απομονώσου αν είναι απαραίτητο.

2)Άκου καλή μουσική όλες τις ημέρες, που αποτελεί γνήσια τροφή για το πνεύμα.

3)Σαν σηκώνεσαι το πρωί πές αυτό: Σήμερα ο στόχος μου είναι…

4)Να ζείς με τις τρείς λέξεις: Ενέργεια, ενθουσιασμό, κατανόηση του άλλου.

5)Παίξε περισσότερο από τον περσινό χρόνο.

6)Διάβασε πιο πολύ από πέρσι.

7)Κοίτα τον ουρανό τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Συνειδητοποίησε την μεγαλοσύνη που σε περιτριγυρίζει.

8)Όντας ξύπνιος, ονειρέψου περισσότερο.

9)Τρώγε περισσότερα φυσικά φρούτα και λαχανικά και λιγότερο βιομηχανοποιημένες τροφές ή παράγωγα σφαγής.

10)Τρώγε ξηρούς καρπούς, πίνε πράσινο τσάϊ, πολύ νερό και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα (βεβαιώσου πως το συνοδεύεις με κάτι που σου αρέσει και με παρέα κάποιου που αγαπάς.)

11)Κάνε να γελάσουν τρία πρόσωπα την ημέρα.

12)Τακτοποίησε το σπίτι, το αυτοκίνητο και το γραφείο σου και άσε την νέα ενέργεια να πλημμυρίσει τη ζωή σου.

13)Μη σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου σε κουτσομπολιά, πράγματα του χτές, αρνητικές σκέψεις, και θέματα που είναι έξω από τον έλεγχό σου. Επένδυσε την ενέργειά σου στα θετικά του σήμερα.

14)Κατάλαβε πως η ζωή είναι ένα σχολειό που ήρθες για να μάθεις. Τα

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Αν δεν είχαμε τόσα βάσανα θα φτιάχναμε στομάχι από τα γέλια..


Είναι η Ελλάδα του success story. Είναι η Ελλάδα που όπου νάναι θα παρουσιάσει πλέονασμα και ανάπτυξη. Είναι η Ελλάδα που περικυκλωμένη από τις φλόγες του πολέμου, θα γίνει το προπύργιο ασφαλείας, ο επίγειος Παράδεισος.
Ενα μικρό σημείο στο χάρτη, όπου μέσα κατοικεί ένας λαός που περιμένει στην ουρά να περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη, να τον τραβήξουν αν είναι πολύ κοντός, να τον πετσοκόψουν αν περισσεύει από τα νούμερα των απανταχού συμμοριών, ντόπιων και ξένων, ένας λαός που κινείται ανάμεσα στη κατάθλιψη και τη παράνοια, με μια Πολιτεία που ταξιδεύει σε άλλους γαλαξίες....
Γύρω από αυτό το τοπίο κινούμενης άμμου, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο μακελειό. Μια Ευρώπη γερασμένη, υποταγμένη στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, μια ανατολή που φλέγεται, ένας χωροφύλακας που χρωστάει της Μιχαλούς σε όλο το πλανήτη και ζητάει και τα ρέστα. Μια σήψη παντού. Η ανθρωπότητα πρωταγωνιστής σε ένα ριάλιτυ τρόμου. Κι εμείς οι τρεις στο καφενέ...
Ειλικρινά αν δεν είχαμε τόσα βάσανα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στομάχι από τα γέλια, με όλες αυτές τις μπουρδολογίες που ακούμε καθημερινά.
Η γυναίκα ήταν καθισμένη δίπλα στο παγκάκι. Μια φτώχια και μια αξιοπρέπεια μαζί δύο σε ένα. Μια μορφή τόσο βασανισμένη και τόσο μεγαλόπρεπη την ίδια στιγμή.  Σ΄αυτό το βλέμμα που αντίκρυσα έκανε παιχνίδι ο πόλεμος κι η ευπρέπεια μαζί. Βάζανε στοίχημα ποιος θα νικήσει. Δε ζήταγε τίποτα. Το βλέμμα της ταξίδευε σε κάποιο μέρος της κόλασης που το ένοιωσα γνώριμο.
Πόσο καιρό ανεργία? της είπα έτσι στο ξεκάρφωτο.
Δυο χρόνια, μου απάντησε. Δυο χρόνια μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς. Ετσι απλά σαν να γνωριζόμασταν από χρόνια.
Της πρόσφερα ένα τσιγάρο, το πήρε.
Δεν υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά στα πενήντα. Ούτε εγώ, ούτε ο άντρας μου κι αυτός άνεργος. Και τα παιδιά μικρά ακόμα. Ολη μέρα γύριζα να βρω κάτι, και τώρα ντρέπομαι να πάω στο σπίτι. Τι να τους πω...
Ηθελα να βάλω το χέρι μου αυθόρμητα στο πορτοφόλι και να της δώσω τα ψιλά που είχα έτσι για ένα καφέ. Και σκέφτηκα πως να τολμήσω να δώσω ασπιρίνη σ΄εναν άνθρωπο που η ζωή του είναι σε κώμα...
Μου ήρθαν σκηνές καθημερινής αθλιότητας στο μυαλό, μου ήρθαν σκηνές πολέμου, δυστυχίας, φτώχειας ανακατεμένες με ηλιοκαμένους εκδρομείς που πέρναγαν βιαστικά, ειδήσεις πολέμου που ακούω από το πρωί, χαμόγελα ηλιθίων που είδα στη τηλεόραση.
Τρικυμία στο κρανίο. Κι ένα success story να μου τη δίνει κατακέφαλα. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση πλέον, η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων έχει περάσει
στο έλεος που εύχονται να δείξουν οι τύραννοι τους. Δεν ξέρει κανείς τι είναι χειρότερο. Οι εικόνες  μαχών με τα εκατοντάδες σακουλιασμένα πτώματα, τις κατεστραμένες πόλεις, τα παιδιά που ψάχνουν στα ερείπια τη μάνα τους?  Οι εικόνες  επέλασης της κερδοσκοπικής αθλιότητας όπου όλα μπαίνουν στο ζύγι κι οι μανάδες ντρέπονται να γυρίσουν στο σπίτι? Οι εικόνες των άλλων των λοβοτομημών κι ανίκανων να κατανοήσουν οτιδήποτε ξεπερνάει το επίπεδο σκουπιδιών που καταναλώνουν στη ζωή τους? Τους ξεπουλημένους πολιτικούς, διανοούμενους, επιστήμονες και λοιπές κατηγορίες που σέρνουν την ανόητη ζωή τους?
Αφησα τη γυναίκα να κάθεται εκεί στο παγκάκι. Ο νέος τόπος παραθερισμού των άθλιων των Αθηνών...
Και σκέφτηκα πόσο τραγικό είναι κάποιος να μιλάει για ασφάλεια, πατώντας πάνω σε μια νάρκη που έχει ήδη πάρει μπρος να σκάσει...

ΑΠΟ TVXS


-------------

Μάθετε την πραγματική ηλικία του σκύλου σας


Υπάρχει μια δημοφιλής παρανόηση όσο αναφορά την ηλικία ενός σκύλου σε σύγκριση με την ανθρώπινη. Γενικά, πολύ πιστεύουν ότι 7 ανθρώπινα χρόνια, αντιστοιχούν σε ένα χρόνο για τον σκύλο. Στην πραγματικότητα η διαδικασία γήρανσης είναι πολύ...ταχύτερη κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής ενός σκυλιού. Μετά από τα πρώτα 2 χρόνια, η αναλογία είναι μικρότερη του 5 προς 1 για τις μικρές και μεσαίες ράτσες. Για τις ράτσες των μεγαλόσωμων σκύλων η αναλογία είναι 6 προς 1, ενώ το 7 προς 1, ισχύει μόνο για τις ράτσες των γιγαντόσωμων σκύλων. Έτσι ενώ ένας 10χρονος μεγαλόσωμος σκύλος είναι σε ανθρώπινα χρόνια 80, ένας μικρόσωμος είναι μόλις 64.
Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να βρείτε την ηλικία του σκύλου σας, ανάλογα το μέγεθος του.


Στα ράφια από 1η Σεπτεμβρίου προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας

Επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις προϊόντων "περασμένης διατηρησιμότητας". Θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Ποιοι οι όροι που προβλέπονται



Επιτρέπονται από 1ης Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις προϊόντων «περασμένης διατηρησιμότητας», κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
 

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης

Δωρεάν Σεμινάριο Εμπορίας & Τυποποίησης Σαλιγκαριών στην Αθήνα




Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.), πρόκειται να διοργανώσει ταχύρυθμο σεμινάριο με θέμα την Εμπορία, τη Τυποποίηση και τη Μεταποίηση Σαλιγκαριών.
Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 30 ώρες από τις οποίες οι 20 ώρες θα είναι το θεωρητικό μέρος και οι 10 ώρες πρακτική. Το θεωρητικό μέρος θα διεξαχθεί από 9 Σεπτεμβρίου 2013 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2013, στις εγκαταστάσεις του ΙΓΕ, Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι, και θα γίνεται απογευματινές ώρες (5 μ.μ. – 9 μ.μ.). Οι ενότητες που θα καλυφθούν στο σεμινάριο είναι οι εξής:

ΗΜΕΡΑ 1η
1. Εμπορία Σαλιγκαριών

1.α Προδιαγραφές εμπορίας (εμπορικές κατηγορίες)

1.β Νομοθετικό Πλαίσιο

1.γ Πώληση σαλιγκαριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
ΗΜΕΡΑ 2η

2. Τυποποίηση σαλιγκαριών

2.α Προδιαγραφές τυποποιημένων σαλιγκαριών

2.β Νομοθετικό Πλαίσιο για τη δημιουργία μονάδας τυποποίησης
ΗΜΕΡΑ 3η

3. Μεταποίηση σαλιγκαριών

3.α Γραμμές παραγωγής μεταποίησης σαλιγκαριών

3.β Ποιοτικός έλεγχος νωπών και μεταποιημένων σαλιγκαριών

ΗΜΕΡΑ 4η

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σλοβακία: Ζητάς απόδειξη; Παίρνεις λαχείο και μπαίνεις σε κλήρωση με πλούσια δώρα

Οσο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι Σλοβάκοι πιστεύουν ότι βρήκαν το κόλπο για να κάνουν τους πολίτες της χώρας να απαιτούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Τις μετατρέπουν σε «λαχεία» και οργανώνουν τυχερό παιχνίδι με μετρητά και δώρα. Το μέτρο θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο και κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης που θα εκδίδεται θα αποτελεί ένα «λαχείο» για τον καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Σλοβακίας. «Ελπίζουμε ότι έτσι θα ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητά αποδείξεις για τις αγορές του, για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ. «Πολλοί από εμάς δεν ζητάμε την απόδειξη παρά σπανίως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσα χρήματα χάνονται έτσι στην παραοικονομία», πρόσθεσε. Οι Σλοβάκοι θα μπορούν στο εξής να καταγράφουν τον αριθμό της απόδειξής τους σε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σε εθνική κλίμακα. Δύο φορές το μήνα θα γίνεται κλήρωση και θα αναδεικνύονται δέκα τυχεροί που θα κερδίζουν 10.000 ευρώ, αυτοκίνητα και διάφορα άλλα μικροποσά. Οι πωλήσεις χωρίς έκδοση απόδειξης επιτρέπουν στους εμπόρους να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στο κράτος. Στη Σλοβακία ισχύει ΦΠΑ 10% για τα βιβλία, τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα. Για όλα τα άλλα προϊόντα ισχύει ΦΠΑ 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην παραοικονομία. Παρόμοιες «λοταρίες» εφαρμόζονται στην Ταϊβάν και τη Μάλτα. Ενα αντίστοιχο τυχερό παιχνίδι που είχε ξεκινήσει πέρσι στη Γεωργία σταμάτησε μετά από επτά μήνες γιατί είχε ελάχιστο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.
 

ΑΠΟ - defencenet.gr

Μαζικές αγωγές δανειοληπτών μετά την αποκάλυψη βόμβα για την μεγάλη κομπίνα των τραπεζών

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόκειται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις - φωτιά του οικονομολόγου και πρώην... στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας Στέφανου Τσίπα για την τοκογλυφική και ληστρική τακτική των τραπεζών, οι οποίες ακονίζουν τα νύχια τους για να αρπάξουν την πρώτη κατοικία του Έλληνα.
Την ώρα που δανειστές και κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν το λαό κι όλο τον πλανήτη, οτι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και μπαταχτζήδες και κάλα παθαίνουν ότι παθαίνουν, μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τα νερά των τραπεζιτών και όσων νομίζουν οτι θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο κατηγόρησε τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας αλλά και τους προϊσταμένους αυτών (Γ. Στουρνάρα και Α. Σαμαρά) ο Στέφανος Τσίπας ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του radio1d.gr.
"Επίορκοι Τραπεζίτες, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τουλάχιστον, δύο (2) Κοινοτικές Οδηγίες, δύο (2) Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο (2) Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σχετικά με την προσέγγιση των Νομοθετικών, Κανονιστικών και Διοικητικών Διατάξεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν την καταναλωτική πίστη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπας.
Πρόκειται για τις τις Κοινοτικές Οδηγίες:87 / 102 / ΕΟΚ / 22.12.1986 και 98 / 7 / ΕΚ / 16.02.1998,τους Νόμους της Ελληνικής Κυβέρνησης:Φ1-983 / 07.03.1991 (ΦΕΚ 172 / Τεύχος Δεύτερο / 21.03.1991), έναρξη ισχύος του Νόμου από 21.09.1991 καιΖ1-178 / 13.02.2001 (ΦΕΚ 255 / Τεύχος Δεύτερο / 09.03.2001), και τις αμετάκλητες δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου:υπ' αριθμόν: 430 / 04.03.2005 / Α.Π. Καιυπ' αριθμόν: 1219 / 22.06.2001 / Α.Π., κοινή συνισταμένη των οποίων αποτελεί το γεγονός οτι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζώνόφειλαν τουλάχιστον από 21.09.1991 να εφαρμόζουν το αυτονόητο δι' ευνομούμενη Χώρα. Και ποιο είναι αυτό;
Όπως εξήγησε το πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα παραπάνω οι τράπεζες υποχρεούνται να υπολογίζουν τόκους επί πάσης φύσεως δανείων, (στεγαστικών, καταναλωτικών, τρεχούμενων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών), με βάση ημερολογιακό έτος, αποτελούμενο από 365 ημέρες, (οσάκις δηλαδή ο Φεβρουάριος του έτους αποτελείται από 28 ημέρες), & με 366 ημέρες, όταν το έτος είναι δίσεκτο, (οσάκις δηλαδή ο Φεβρουάριος του έτους αποτελείται από 29 ημέρες) και όχι με ημερολογιακό έτος, το οποίο δήθεν αποτελείται από 360 ημέρες.
Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα το δικό του δάνειο ύψους 60.000 ευρώ

ΔΕΗ: Πότε συμφέρει το νυχτερινό τιμολόγιο

Την μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης ενός νοικοκυριού μέσα στην κρίση επιχειρεί η ΔΕΗ με την χρήση των νυχτερινών τιμολογίων. Σύμφωνα με την Επιχείρηση το νυχτερινό τιμολόγιο αποτελεί μια «καλή λύση για τη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να εξετάσουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένων οικονομικών δυσκολιών».

  Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει:
από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου, από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30, ενώ
από την 1η Μαΐου έως και 31η  Οκτωβρίου, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00.
 Οι οικιακοί πελάτες που έχουν επιλέξει το νυχτερινό τιμολόγιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης) χρεώνονται για την ενέργεια που καταναλώνουν με τιμή χαμηλότερη από αυτήν της ημέρας και επιβαρύνονται μόνο με €4 επιπλέον πάγιο το τετράμηνο.
 Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει για τα νοικοκυριά, όταν χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο και εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.
 Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση επιτυγχάνεται αν προγραμματιστούν, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης και όταν χρησιμοποιούνται η ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.
 Όφελος υπάρχει επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα  χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή του νυχτερινού.
 Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να συνδυασθεί με τις ανάγκες του νοικοκυριού για θέρμανση (κατά τις νυχτερινές ώρες) από άλλες πηγές και το κόστος που συνεπάγεται αυτή (πχ χρήση πετρελαίου θέρμανσης) έναντι του κόστους που εξασφαλίζεται από (νυχτερινή) ηλεκτρική ενέργεια.

Διαδικασία

Για όσους επιθυμούν να έχουν το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση θα πρέπει πριν απ΄όλα να ενημερωθούν σχετικά με τις πραγματικές καταναλώσεις τους ανά

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα φτώχειας των 75 έως 360 ευρώ το μήνα

Το επίδομα κατά της φτώχειας που εισηγείται στο Υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα θα κυμαίνεται μεταξύ 75 και 360 ευρώ το μήνα.  Όπως προκύπτει από τη μελέτη που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για τη λήψη του επιδόματος θα ισχύσουν αρχικά για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων το 2014, ενώ η απόδοσή του στο σύνολο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις θα ξεκινήσει από το 2015.
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου συνιστά μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την Τρόικα, ενώ το ποσό που έχει δεσμευτεί για να διατεθεί στον περιορισμένο αριθμό δικαιούχων του 2014 ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποδοθεί σε 8.000 με 10.000 μεμονωμένα άτομα ή νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.800 ευρώ το χρόνο.
Εκτός από το κριτήριο του εισοδήματος, θα λαμβάνονται υπόψη κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του υποψήφιου λήπτη όπως ακίνητη περιουσία και αγροτεμάχια. Αρνητικό ενδεχόμενο, ωστόσο, συνιστά το ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του μέτρου από το 2015, είναι πιθανή η περικοπή ή υποκατάσταση των κοινωνικών και ασφαλιστικών επιδομάτων (όπως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ  και το ΕΚΑΣ) καθώς και των προνοιακών επιδομάτων ύψους 200 ευρώ που προορίζονται για τους απόρους. 


http://www.indeepanalysis.gr/

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.

Daily Mail: Έστελναν δισεκατομμύρια μυστικά στην Ελλάδα, για να μην πτωχεύσει.


Με αεροπλάνα και βαπόρια, η ΕΕ έστελνε μυστικά χρήματα στη χώρα για να μη στερέψουν οι τράπεζες Για ένα μυστικό σχέδιο αερομεταφοράς 10 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα από την ΕΕ, που στήθηκε  το  καλοκαίρι του 2011 ώστε η χώρα να μην πτωχεύσει, κάνει  λόγο σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  τον Ιούνιο του 2011 η Ελλάδα είχε μείνει κυριολεκτικά χωρίς μετρητά, καθώς οι  Έλληνες είχαν αντιδράσει στην απειλή της τρόικας να παγώσει την πληρωμή της τότε  δόσης των 12 δισ. ευρώ, με μαζικές αποσύρσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς τους  λογαριασμούς.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τότε η Τρόικα  ενεργοποίησε  μια μυστική 'αερογέφυρα", καθώς σύντομα δεν θα υπήρχαν αρκετά χρήματα στη χώρα και μια χρεωκοπία θα απειλούσε σοβαρά την Ευρωζώνη. Μάλιστα,  τονίζει ότι για την μυστική εισαγωγή των χρημάτων στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και φορτηγά, πλοία αλλά και  στρατιωτικά αεροπλάνα.
"Μερικά από αυτά τα αεροσκάφη, γιγάντια Boeing, έφεραν τα διακριτικά της Maersk, της εταιρίας διεθνών μεταφορών (φωτ).  Άλλα, μικρότερα, πιο διακριτικό, ήταν βαμμένα  σε απαλό γαλάζιο και λευκό, τα χρώματα  του ελληνικού στρατού" Το μυστικό αεροπλάνο γεμάτο από μετρητά που έσωσε το ευρώ: Όταν η Ελλάδα καιγόταν και οι τράπεζες της έλιωναν, η ΕΕ μίλησε σκληρά και απείλησε με χρεωκοπία τη χώρα ... αλλά πλημμύρισε συγκαλυμμένα την Ελλάδα με 10 δις. ευρώ, γράφει, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα.



ΑΠΟ newsbeast.- .taxheaven.gr


Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Γιάννης Βαρουφάκης - Η Ελλάδα έχει τελειώσει


 Συνέντευξη σοκ του Γιάννη Βαρουφάκη στο ABC (BBC της Αυστραλίας)
LEIGH SALES, Παρουσιαστής: Μαζί μας σήμερα από την Αθήνα είναι ο Έλληνας οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.
Το προφανές ερώτημα είναι: τι θα γίνει τώρα;
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Λοιπόν, ο εκτροχιασμός του τρένου που είναι η ευρωζώνη, η οποία ξεκίνησε με την Ελλάδα και στη συνέχεια άρχισαν να φεύγουν διαδοχικά και άλλα βαγόνια - η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τώρα και η Ισπανία - συνεχίζεται. Και η χθεσινή ψηφοφορία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όλος ο........ ενθουσιασμός και οι εορτασμοί είναι πλήρως και εντελώς άστοχοι. Φοβάμαι ότι η ευρωζώνη και η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια διαδρομή εδώ και τα δύο τελευταία χρόνια με μια πλειάδα λαθών, που καταντάνε κωμικά πια. Κοιτάξτε την Ισπανία, τι συμβαίνει σήμερα. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Εκτός αν η λογική ή ό,τι περνάει για λογική στην ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση αλλάξει και μάλιστα πολύ σύντομα η ευρωζώνη θα αποτελεί ιστορία.
LEIGH : Λοιπόν, ας μείνουμε με την γενική εικόνα για την ώρα πριν εμβαθύνουμε στην Ελλάδα. Τι νομίζετε ότι θα μπορούσε να συμβεί για να αποτραπεί η καταστροφή όπως την προβλέπετε;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τρία πράγματα, πολύ απλά βήματα που πρέπει να ληφθούν. Κοιτάξτε, στην Ευρώπη, είτε πρόκειται για την Ελλάδα ή την Ισπανία, αυτό που έχουμε τώρα είναι αφερέγγυες τράπεζες που βρίσκονται σε θανάσιμο εναγκαλισμό με αφερέγγυα κράτη. Έτσι, τα κράτη δανείζονται από τον πυρήνα της Ευρώπης, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες και οι τράπεζες δανείζονται για να δώσουν στο κράτος και έτσι τράπεζες και κράτη είναι εγκλωβισμένοι σε ένα θανάσιμο εναγκαλισμό που αναμένεται να καταλήξει σε ναυάγιο πολύ γρήγορα. Λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σπάσουμε αυτό το δεσμό μεταξύ αφερέγγυων τραπεζών και κρατών σε πτώχευση. Ο τρόπος να γίνει αυτό είναι να ενοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, να το εξευρωπαΐσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρηματοδοτείται άμεσα και όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων. Αυτό είναι ένα πολύ απλό βήμα, αλλά φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πάρα πολύ μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, αυτό που χρειάζεται είναι η αμοιβαιοποίηση, ένα είδος κοινού χρέους, όπως έχουμε στην Αυστραλία, ξέρετε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει το δικό

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...