Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ατάκες πρωθυπουργών στη ΔΕΘ που άφησαν ιστορία



Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος; η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ανάβαση των πρωθυπουργών για τα εγκαίνια συνοδεία ουκ ολίγων κυβερνητικών και κρατικών στελεχών που επί τρεις μέρες όργωναν την συμπρωτεύουσα για πολιτικούς και... καλλιτεχνικούς λόγους.
Γιατί ποιος θα ξεχάσει την ιστορική φράση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ο οποίος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και του Τύπου υπεραμύνθηκε της διασκέδασης των κυβερνητικών στελεχών στα...“πολιτιστικά κέντρα”, όπως χαρακτήρισε τα μπουζουξίδικα, που την περίοδο της ΔΕΘ κατακλύζονταν από υπουργούς, βουλευτές και τις κουστωδίες τους.
Το φαινόμενο στα χρόνια της ευημερίας και κυρίως επί ΠΑΣΟΚ ξέφυγε του μέτρου, με αποτέλεσμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη να υπάρχουν ανεπισήμως εντολές για σεμνή εμφάνιση που δεν θα προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Εν πάση περιπτώσει η ΔΕΘ πέραν της ατμόσφαιρας γλεντιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σχεδόν πάντοτε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι ομιλίες των πρωθυπουργών και οι συνεντεύξεις πότε στο γνωστό κέντρο “Ρέμβη” ή στο ξενοδοχείο “Μακεδονία” και τα τελευταία χρόνια στο “Βελλίδειο” συνεδριακό κέντρο έδιναν το στίγμα της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής που θα ακολουθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση.


Με τα χρόνια όμως η ΔΕΘ από διεθνές οικονομικό και εμπορικό κέντρο μετετράπη σε πεδίο διαδηλώσεων εναντίον της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτκής και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ.

Ο πρώτος πρωθυπουργός που παραβρέθηκε σε εγκαίνια ΔEΘ ήταν ο Eλευθέριος

El Empleo / The Employment - Αυτό είναι το βιντεάκι που εξαπλώνεται σαν φωτιά στο διαδίκτυο!! Δείτε το...

 Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο ανθρώπινος πολιτισμός, η τσιμεντωμένη οπτική μας για τον κόσμο που δεν μας αφήνει να δούμε την ουσία... Κάθε τόσο βγαίνει ένα βιντεάκι που σε συγκλονίζει από εκεί που δεν το περιμένεις.

Το The Employment είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή του Αργεντίνικου Animation Studio Opusbou και η επίτιμη ομάδα του Vimeo Staff Picks το ξεχώρισε αμέσως και τώρα εξαπλώνεται σαν φωτιά στο διαδίκτυο.

El Empleo / The Employment from opusBou on Vimeo.


ΣΒΒΕ: Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013 η καθιερωμένη συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία το μέλλον της χώρας μας είναι απολύτως αβέβαιο. Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίαςδιέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της Ελληνικής παραγωγής.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού.
Δυστυχώς, το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώριαβιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας.
Γι' αυτό απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, που θα δώσει ελπίδα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πρότεινε στον Πρωθυπουργό δύο πολύ σημαντικά θέματα:
1. να τεθεί ως ΕΘΝΙΚΟΣ στόχος η υγιής παραγωγική βάση της χώρας να εισφέρει στο εθνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 12%, μέχρι το έτος 2020, και,
2. το 80% των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ να διοχετευθούν για την ενίσχυση της παραγωγής.»
Στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον Πρωθυπουργό συμπεριλαμβάνονται και τα ακόλουθα: η ενίσχυση της ρευστότητας, η αποκατάσταση των σχέσεων των επιχειρήσεων με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η θεσμοθέτηση κινήτρων για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση, η δημιουργία υγιέστερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ μεταποίησης και αλυσίδων λιανεμπορίου, το θέμα της ανάκτησης ενισχύσεων που δόθηκαν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας το χρονικό διάστημα 1993 – 2005 και η ανάπτυξη ουσιαστικών συνεργασιών μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.
Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος που υπεβλήθη στον Πρωθυπουργό βρίσκεται εδώ

Πηγή: ERGON

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μια αράχνη αλλάζει τον κόσμο

Για κάποιο, όχι ιδιαίτερα ανεξήγητο, λόγο η ιδέα αυτή μου τίναξε το μυαλό στον αέρα: μια νέα ιαπωνική εταιρεία ονόματι «Spiber» (εκ του «spider», «αράχνη» και «fiber», «ίνα») αποφάσισε να ειδικευθεί στη δημιουργία ενός υλικού που το αποκαλεί «μετάξι αράχνης»· η έμπνευση προήλθε όταν κάποιος ερευνητής συνειδητοποίησε ότι οι ίνες με τις οποίες φτιάχνει τον ιστό της ένα είδος αράχνης που ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη το 2009, η Caerostris darwini, είναι οκτώ φορές πιο δυνατές από τις ίνες αραμιδίου που χρησιμοποιούνται για τα αλεξίσφαιρα γιλέκα (το «Κέβλαρ» που ξέρουμε από τις αστυνομικές ταινίες και τις σειρές) και 340 φορές πιο δυνατές από τις ίνες ατσαλιού. Και με όλη την ελαστικότητα που επιτρέπει στον ιστό της αράχνης να αντέχει στα στοιχεία της φύσης.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι προκειμένου να έχει πρώτη ύλη, η Spiber δε δημιούργησε… εκτροφεία αραχνών αλλά κατάφερε, εντοπίζοντας την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την πανίσχυρη αυτή ίνα να τη δημιουργήσει στο εργαστήριο από μικροοργανισμούς τους οποίους ταΐζει με αειφόρο βιομάζα, δηλαδή με οργανικές ουσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ή πιο απλά, μπορεί να παράγει κάτι εξαιρετικά ισχυρό με πολύ μικρό κόστος –οικονομικό και περιβαλλοντικό.
Σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίνες του «μεταξιού αράχνης»; Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα δίχτυ φτιαγμένο από μια τέτοια ίνα πάχους ενός εκατοστού θα μπορούσε να σηκώσει ένα αεροπλάνο, οι εφαρμογές είναι αμέτρητες· για λόγους εντυπωσιασμού στην πρόσφατη παρουσίαση της ιδέας της στο Τόκιο, η Spiber έδειξε ένα βραδινό φόρεμα κατασκευασμένο αποκλειστικά από το υλικό και παρότι η ιδέα ενός υφάσματος που αντέχει σχεδόν τα πάντα ακούγεται από μόνη
της ελκυστική, η ιδέα ενός αυτοκινήτου ή ενός καρδιακού μοσχεύματος φτιαγμένου από το ίδιο υλικό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Έγραψα παραπάνω ότι η ιδέα με σόκαρε. Και αυτό επειδή μοιάζει να είναι

Οι πραγματικοί λόγοι της επίθεσης στην Συρία. Του Γ.Βαρουφάκη

 Σε κάποια συνοικία της Δαμασκού σιωπηλοί γείτονες μεταφέρουν στο νεκροταφείο πτώματα σε κατάσταση αγκύλωσης που μόνο η χρήση χημικών όπλων Σαρίν μπορεί να εξηγήσει – αέρια που κάνουν τους μυς να πετρώνουν, οδηγώντας το θύμα στην «τσιμεντοποίηση» και στον πιο επίπονο θάνατο που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους.  
 Το δράμα, όμως, αυτών των ανθρώπων δεν παίζει κανέναν ρόλο στην κουβέντα που έχει αναπτυχθεί στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για την επικείμενη αμερικανική «αντίδραση». Το θέμα δεν ήταν ποτέ η Συρία. Το θέμα ήταν, από την οπτική του Πενταγώνου, το Ιράν και, από την οπτική των δυτικών μέσων, το μύθευμα της Δύσης για τον εαυτό της.
 Όταν ο Σαντάμ έπνιγε τους Κούρδους στα χημικά, οι ΗΠΑ πάσχιζαν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Όταν το Ισραήλ εξαπέλυε βόμβες φωσφόρου εναντίον πολυκατοικιών στη Γάζα, η Δύση έκανε τα στραβά μάτια. Όταν οι αρχές του Μπαχρέιν δολοφονούσαν ιατρικό προσωπικό νοσοκομείου που τόλμησε να περιθάλψει τραυματίες διαδηλωτές, Ευρώπη και Αμερική ασχολούνταν με το πώς δεν θα ματαιωνόταν το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1. Προφανώς, λοιπόν, αν η Ουάσινγκτον, η Άγκυρα και το Παρίσι εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού, ο σκοπός δεν θα είναι να τιμωρηθεί ένα έγκλημα.
Για τις ΗΠΑ, το ζητούμενο είναι ένα: πώς θα απομονωθεί το Ιράν, καθώς η Συρία είναι ο μόνος σύμμαχος του καθεστώτος της Τεχεράνης – ο σύνδεσμος που επιτρέπει στο Ιράν, μέσω της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στην Παλαιστίνη, να επηρεάζει τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Μια επίθεση στη Συρία, πέραν του ότι μπορεί να βοηθήσει στην πτώση καθεστώτος βοηθητικού προς το Ιράν, βοηθά την Ουάσινγκτον να πετύχει και κάτι άλλο: την επιβράδυνση, αν όχι τη ματαίωση, της αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, την οποία ο κ. Νετανιάχου συνεχώς απειλεί ότι έχει στα σκαριά (μια επίθεση που η Αμερική φοβάται ότι θα την ωθήσει σε καταστάσεις τις οποίες δεν θα μπορεί η ίδια να ελέγξει).
Για το Παρίσι, η επίθεση στη Συρία έχει δύο πλεονεκτήματα: δίνει στον κ. Ολάντ την ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή του μεταξύ των νοσταλγών της γαλλικής επικυριαρχίας στην περιοχή και, πιο σημαντικό, να διαφοροποιηθεί, επιτέλους,

Νέες ρυθμίσεις...για τη μη απόδοση ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών

Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο σκέλος του ΦΠΑ από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες οδηγεί την Κυβέρνηση στι να θεσπίσει νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον περασμένο Ιούλιο κατά 144 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα αυτού σε 13,463 δισ. ευρώ, ή στο 22,4% των συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ). Με μια σημαντική μερίδα, πάντως, των υπόχρεων, να αποδίδει την καθυστέρηση ή τη μη απόδοση του ΦΠΑ στην οικονομική δυσπραγία και στην ανάγκη κάλυψης, πρώτα απ' όλα, βιοποριστικών αναγκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προωθούμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν για έκπτωση του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, αρχικά οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Στη συνέχεια, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) οι ΑΦΜ όσων δεν υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οι κατάλογοι αυτοί θα επικαιροποιούνται καθημερινά από τα στοιχεία που θα αποστέλλουν οι ΔΟΥ.
Οι συγκεκριμένοι κατάλογοι θα είναι προσβάσιμοι στο σύνολο των φορολογουμένων. Ώστε, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου τιμολογίου.
tovima.gr

Πηγή: ERGON

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Tα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα θαύματα της ιστορίας

Σχεδόν κάθε θρησκεία έχει να αφηγηθεί ιστορίες θαυμάτων, δηλαδή γεγονότων που αγνοούν τους φυσικούς νόμους. Ωστόσο, με την επιστήμη να προοδεύει, πολλά από αυτά τα λεγόμενα θαύματα καταλήγουν να έχουν επιστημονική εξήγηση.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά φαινόμενα που δεν έχουν εξηγηθεί.
Ορίστε μερικά από τα πιο διάσημα και αμφιλεγόμενα θαύματα στην ιστορία.
10. Αποκάλυψη ...σύντομα;
Το 1981, στη μικρή πόλη Medjugorje στη σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έξι παιδιά ανέφεραν πως είχαν δει την Παρθένο Μαρία. Για χρόνια ισχυρίζονταν πως λάμβαναν καθημερινά μηνύματα και πως μέχρι σήμερα είχαν ακούσει χιλιάδες προφητείες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες σχετικές με την Αποκάλυψη και το τέλος του κόσμου.
Αν και το Βατικανό ποτέ δεν παρενέβη επισήμως, η τοποθεσία εξακολουθεί να προσελκύει αμέτρητους προσκυνητές κάθε χρόνο.
9 Το θαύμα του ήλιου
Το 1917 κοντά στη Φατίμα της Πορτογαλίας, βοσκόπουλα ανέφεραν πως η Παρθένος Μαρία τους είπε πως ένα θαύμα θα συνέβαινε στις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν την ημέρα εκείνη μήπως και συνέβαινε κάτι. Όντως, το μεσημέρι ο ήλιος φάνηκε να στροβιλίζεται και να κατεβαίνει προς τη γη και πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν το γεγονός. Η Καθολική Εκκλησία προσέθεσε το θαύμα του ηλίου στη λίστα των επισήμων θαυμάτων το 1930. Όμως, ορισμένοι σκεπτικιστές είπαν ότι το φαινόμενο ονομάζεται παρήλιον και συμβαίνει ουσιαστικά όταν το φως περνά από παγωμένα

selfservice.gr - Έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών 2011: Απώλειες 21,1% του «καλαθιού αγορών» στην τριετία 2008-2011

ΑΠΟ http://www.selfservice.gr/
Το 2011 τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, στρεφόμενα προς τα φτηνότερα δημητριακά, ενώ οι μέσες μηνιαίες δαπάνες τους μειώθηκαν ως προς του 2010, κατά 197 ευρώ σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2009 το «καλάθι» συρρικνώθηκε κατά 82 ευρώ, το 2010 κατά 209 ευρώ και το 2011 κατά 197 ευρώ: συνολική απώλεια 488 ευρώ σε σταθερές τιμές στην πρώτη τριετία της ύφεσης..
Τα ελληνικά νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φτηνότερα δημητριακά. Όχι βεβαίως γιατί ξαφνικά έγιναν οπαδοί της υγιεινής διατροφής, αλλά γιατί το ψωμί και τα ζυμαρικά είναι πολύ φτηνότερα –και πιο «χορταστικά»– από το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Άλλωστε, στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά, που αποτελούν τον κατεξοχήν πυλώνα κάθε υγιεινής διατροφής.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο πλήρους εφαρμογής του μνημονίου, το 2011, τα νοικοκυριά περιέκοψαν δραστικά τις θεωρούμενες ως «ελαστικές» δαπάνες τους, ενώ σε ό.τι αφορά τα είδη διατροφής η «μάχη της οικονομίας» κερδήθηκε με την υποκατάσταση ακριβών από φθηνότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2011, τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιότητα, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν, σε σχέση με το 2010, κατά 6,8% ή κατά 132,4 ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Σε σταθερές τιμές, η συρρίκνωση είναι πολύ μεγαλύτερη και

Παράνομη η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων σε κλουβιά

Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.
Συγκεκριμένα, με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων.
Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300 Ευρώ ανά παράβαση. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171,αρ. 81, παρ. 5.
Όπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις «η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώς αφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους» και χαρακτηρίζουν ως «μεσαιωνική» τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της εξάτμισης.
Τα δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν ήδη λάβει εντολή για να ελέγχουν το θέμα.

econews.gr


ΑΠΟ  pestanea.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Λύσεις "εδώ και τώρα", απαιτεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας

Απαιτώντας λύσεις εδώ και τώρα»
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αντιλαμβανόμενο πλήρως το ρόλο του και την υποχρέωσή του έναντι των χιλιάδων μελών του για την προάσπιση των συμφερόντων τους, αλλά...
ταυτόχρονα και την ευθύνη του προς το κοινωνικό σύνολο, έχει επισημάνει εγκαίρως τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες μίας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια.
Την ώρα που ορισμένοι στέκονταν στις κυβερνητικές υποσχέσεις, το Ε.Ε.Α. τόνιζε την πραγματική κατάσταση της αγοράς. Όταν κάποιοι επιχειρούσαν να «ωραιοποιήσουν» καταστάσεις, εμείς βλέπαμε αυτό που ερχόταν. Δηλαδή την ολοένα και αυξανόμενη ύφεση, την «επιδημία» των λουκέτων, τα τραγικά ποσοστά ανεργίας, το αδιέξοδο στο οποίο έχει πλέον περιέλθει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.
Δυστυχώς, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας και την ξεκάθαρη στάση μας, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων.
Όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες των υπευθύνων, σίγουρα δεν έχουν στόχο τη βελτίωση της κατάστασης αλλά αντίθετα, θα έλεγε κανείς ότι όλα γίνονται για την «εξαφάνιση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τελευταίο παράδειγμα, η συζήτηση που μόλις άνοιξε για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Όπως έχει καθιερωθεί τον τελευταίο καιρό, ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με τους επαγγελματίες ήρθε στην επιφάνεια μέσω «φημών», «διαρροών», «κύκλων» αλλά και γενικών τοποθετήσεων περί απαιτήσεων της τρόικας.
Ποια είναι η θέση αλλά και οι προτάσεις του Ε.Ε.Α.:
Να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για το ακριβές πλαίσιο της απελευθέρωσης που σχεδιάζεται. Οφείλουμε να γνωρίζουμε εάν συζητάμε μόνο για άρση της προστασίας για 12 έτη, ή αν υπάρχει σκέψη και για το ύψος των μισθωμάτων.
Ο διάλογος να είναι ειλικρινής και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της λήψης αποφάσεων χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων, που στην παρούσα φάση είναι οι

Active Member: Τη μάχη κατά του ρατσισμού θα τη δίνουμε όλη μας τη ζωή

Είκοσι χρόνια μουσικής δημιουργίας για τους Active Member σημαίνουν είκοσι χρόνια στίχων αιχμηρών, που δεν διστάζουν να σχολιάσουν κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας. Από το «Φυσάει κόντρα» μέχρι το «Σκυλογιοί (new plus version)» ή τη μουσική επένδυση της παράστασης «Μια Γιορτή στου Νουριάν», ο ρατσισμός και τα υπόλοιπα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων έχουν κυρίαρχη θέση στο έργο του συγκροτήματος, το οποίο καθιέρωσε το hip hop στην Ελλάδα και δημιούργησε τo Low Bap.
Λίγο πριν από τη συναυλία των Active Member στο Γκάζι, με τίτλο «Τραγούδα μαζί μας να φύγει το σκοτάδι», ο B.D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης) μιλά για το ρατσισμό στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και επιλέγει τα δικά του αγαπημένα τραγούδια ενάντια στη μισαλλοδοξία.
Τι θέση έχει στο έργο σου το θέμα του ρατσισμού, της μετανάστευσης και της προσφυγιάς;
Η προσφυγιά, σαν διήγηση, με επηρεάζει από την αρχή της ζωής μου, πολύ πριν ασχοληθώ με τη μουσική. Μεγάλωσα στη γειτονιά του Φαναρακίου στο Πέραμα, την οποία είχαν δημιουργήσει πρόσφυγες από το Φανάρι. Όσο μεγάλωνα με φώναζαν Τουρκόσπορο, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς, παρόλο που ήμουν τρίτης γενιάς πρόσφυγας. Επομένως, καταλαβαίνεις ότι αυτή την ιστορία την κουβαλούσα μέσα μου και βγήκε αργότερα και στα τραγούδια.
Πώς βλέπεις να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ρατσιστικών διακρίσεων;
Πρόκειται για ένα κτήνος που είναι κρυμμένο μέσα μας και όλοι μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του. Όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή διακρίσεις. Αλλά νομίζω ότι, εδώ, πάντα υπήρχε ρατσισμός και ότι η χώρα πάντοτε θα ταλαιπωρείται από αυτή την ιστορία. Όταν μια χώρα έχει φτιαχτεί από ένα συνονθύλευμα φυλών, προσφύγων κ.ο.κ. πάντα θα ψάχνει να βρει μια ταυτότητα και μέσα στην αγωνία της να το πετύχει πολλές φορές θα γίνεται πιο σκληρή, πιο απόλυτη ή θα χρησιμοποιεί παρωχημένες λογικές. Δεν νομίζω ότι θα γλυτώσουμε εύκολα. Σημασία έχει να μπορούμε να μιλάμε και όσοι είμαστε απέναντι από αυτό –να έχουμε τη δυνατότητα. Γιατί οι άλλοι αυτή τη δυνατότητα την κερδίζουν

Μια άλλου τύπου 'παραοικονομία'

Η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν μπορούσαμε να πληρώσουμε λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ με τα χρήματα της Monopoly. Φαίνεται λοιπόν ότι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είμαστε σε θέση να αποκτούμε αγαθά και υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας εικονικά χρήματα. Όχι, δεν πρόκειται για ρηξικέλευθη παρέμβαση νομισματικής πολιτικής, αλλά για δημιουργικό marketing από brands που έγραψαν τους κανόνες του αντικειμένου.
Εταιρείες όπως οι Nike, Starbucks και Amazon λανσάρουν τα δικά τους εικονικά νομίσματα, τα οποία μπορούν να εξαγοράσουν τα δικά τους branded προϊόντα. Για παράδειγμα, η Nike, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Bid your sweat” στο Μεξικό καταγράφει τα χιλιόμετρα και τις θερμίδες που “καίνε” μέσω άσκησης οι εγγγεγραμμένοι χρήστες και τα μετατρέπει σε πόντους, με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να εξαγοράσουν προϊόντα Nike. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 30% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα Starbucks διεκπεραιώνονται με Starbucks Stars, δηλαδή τα bonus points που κερδίζει ο κάθε χρήστης της κάρτας Starbucks.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της JWT “100 things to watch in 2013”, αλλά και τον Paul Kemp-Robertson (ιδρυτής της εταιρείας επικοινωνίας Contagious αλλά και ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο), τα εικονικά χρήματα θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας. Χωρίς υπερβολή, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία αναδυόμενη, παράλληλη, παγκόσμια οικονομία -δεδομένου ότι οι προβλέψεις των JWT και Contagious έχουν διαχρονικά αποδειχθεί εγκυρότερες από αυτές πολλών οικονομολόγων με περγαμηνές (ας μην ανοίξουμε όμως τώρα αυτή τη συζήτηση).
Τα εικονικά νομίσματα δεν έχουν μόνο branded χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή,

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Προειδοποίηση – Έξι θανάσιμες πληγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα - Το κεφαλαιακό απόθεμα ίσως δεν θα φθάσει για να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές ζημίες των τραπεζών – Τεράστια προσοχή σε Εθνική, Eurobank, Βαλκάνια και αναχρηματοδοτήσεις

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την αγορά και τους θεσμικούς παράγοντες την ΤτΕ και το ΤΧΣ στέλνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη αναφέροντας ότι το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ στα 8,5 δισεκ. ευρώ μαζί με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ ίσως να μην φθάσουν για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ζημίες.

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές οι βασικές πηγές ανησυχίας που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα είναι έξι (6), αποτελούν πέντε θανάσιμες πληγές στο τραπεζικό σύστημα που δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν αλλά με τεράστια προσοχή από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την Τρόικα να αντιμετωπιστούν ώστε ο ασθενής να ιαθεί και να μην καταλήξει….
Οι 6 πηγές ανησυχίας, οι 6 θανάσιμες πηγές είναι

1)Όλοι εστιάζονται στα νέα stress tests και στην έκθεση της Blackrock για το τραπεζικό σύστημα που αναμένεται να επιφέρει κεφαλαιακή ζημία 5 με 7 δισεκ. ευρώ σε ένα capital buffer του ΤΧΣ περί τα 8,5 δισεκ. ευρώ.
Όμως υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά προβλήματα τα οποία όλα μαζί υπερδιογκώνουν το πρόβλημα.
2)Κατ΄ εκτίμηση μόνο η Εθνική και η Eurobank που συνεχίζουν να εμφανίζουν ασθενικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 9,2% και 8,2% αντίστοιχα – ορισμένοι αξιολογούν ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι χαμηλότεροι – θα πρέπει να βρουν το επόμενο διάστημα μεταξύ 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ.
Το ποσό δεν είναι υπερβολικό και δικαιολογείται όχι μόνο στην λογική των επαρκών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά στο core tier 1 αλλά και σε μια άλλη ασύμμετρη παράμετρο που η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει προεξοφλήσει και δεν έχει αποτιμήσει.
3)Όταν το ΤΧΣ επένδυσε 15,6 δισεκ. ευρώ στην Εθνική και Eurobank κάλυψε και τις μαύρες τρύπες τους που ήταν περίπου 5,5 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 5,5 δισεκ. ευρώ τα κάλυψε το ΤΧΣ και όλοι – προφανώς λανθασμένα – θεωρούν ότι δεν θα ζητηθούν ποτέ δεν θα απαιτηθούν ποτέ από το ΤΧΣ.
Αυτό είναι λάθος το ΤΧΣ θέλει οι δύο τράπεζες να παράξουν μέσα από

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΕΕ - Η πορεία των τιμών στην αγορά και των θερινών εκπτώσεων


ΕΣΕΕ : Δελτία Τύπου
Η εξέλιξη του επιπέδου των τιμών στην αγορά, μέχρι σήμερα, δεν ικανοποιεί κανένα, αφού επιδίωξη κάθε μικρομεσαίου εμπόρου είναι η φθηνή τιμή αγοράς και η φθηνότερη τιμή πώλησης. Οι Έλληνες έμποροι είμαστε διπλά «αποδέκτες τιμών», ως προμηθευτές και ως καταναλωτές. Η εσωτερική υποτίμηση όχι μόνο δεν κατάφερε, αλλά απέτυχε να μειώσει τις τιμές κυρίως σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη.
Την τελευταία τριετία  οι τιμές τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης δείχνουν «ακαμψία», η οποία οφείλεται αφενός στην απροθυμία των μεγάλων και αφετέρου στην αδυναμία των μικρών εμπόρων. Κάποιοι που μπορούν να μειώσουν τις τιμές δεν θέλουν και κάποιοι που δεν μπορούν αναγκάζονται να το κάνουν, καταλήγοντας όμως στο ίδιο λάθος και τη στρέβλωση των τιμών στην αγορά.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν παράγοντες που το ελληνικό εμπόριο δεν μπορεί να ελέγξει στην διαμόρφωση των τιμών, αλλά και ενέργειες που δεν έκανε με το σωστό τρόπο, στο σωστό χρόνο. Όλοι αργήσαμε να αντιδράσουμε στην ακρίβεια. Από το 2010 και μετά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τις εξελίξεις πριν φτάσουμε σε μείωση του εισοδήματος κατά 26%, σε μείωση της κατανάλωσης κατά 27%, του ΑΕΠ κατά 23% και αντίστοιχα να μην επιτρέψουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα να διατηρηθεί με αυξήσεις τριετίας 3%.
Το γιατί δεν πέφτουν οι τιμές, το ξέρουμε, το τι πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, το γνωρίζουμε, αυτό όμως που αναζητούμε είναι τι μπορούμε να κάνουμε και με ποιο τρόπο, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Αναφορικά με τα ελληνικά προϊόντα και το κίνημα «καταναλώνω ό,τι παράγω», που ιδρύσαμε όλοι οι φορείς θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Πόσο αυξήσαμε την αγροτική μας παραγωγή το διάστημα της τριετούς μνημονιακής περιόδου;
Η αρνητική μεταβολή των λιανικών πωλήσεων κατά την διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου παρουσίαζε συνεχείς εναλλαγές ταχύτητας και «πολυζωνικότητα», διατηρώντας, ωστόσο, το αρνητικό της πρόσημο, δυστυχώς και πάλι, σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, παρά τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων και τις χαμηλές τελικές τιμές, κυρίως σε ένδυση και υπόδηση.
Η αυξημένη κίνηση από την αυξανόμενη τουριστική κίνηση ωφέλησε τελικά τα εμπορικά καταστήματα λιανικής κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις αγορές των δημοφιλών νησιωτικών προορισμών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οκταμήνου φαίνεται να μην μπαίνει ούτε φέτος «φρένο» στην «κατρακύλα» του λιανικού εμπορίου και στην «καθίζηση» των λιανικών πωλήσεων κατά τουλάχιστον 20%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, όπως καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, κυμάνθηκε το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου στα, μέχρι

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ανοίγει το πρώτο Συνεταιριστικό Φροντιστήριο

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκινά ο «αγώνας» για την αναζήτηση του φροντιστηρίου εκείνου που θα προσφέρει στους μαθητές την καλύτερη δυνατή «βοήθεια» και υποστήριξη για τα μαθήματα του Λυκείου, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομικότερη λύση για τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης προσπαθούν να περιορίσουν τα μηνιαία έξοδά τους.
Τον συνδυασμό των δύο αυτών κριτηρίων προσπαθεί και επιθυμεί να πετύχει ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου, ο οποίος έπειτα από τη δημιουργία της «Δομής Φύλαξης Παιδιών» με σκοπό την κάλυψη του κενού της έλλειψης παιδικών σταθμών στην περιοχή από τους ίδιους τους γονείς προχωρεί στη δημιουργία του πρώτου Συνεταιριστικού Φροντιστηρίου.
«Η ανάγκη του φροντιστηρίου αφενός για πολλές οικογένειες που υπήρχε λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής - πληθώρα επαγγελματιών με τριτοβάθμια εκπαίδευση - και η ύπαρξη πολλών ανέργων ή χαμηλά αμειβόμενων εκπαιδευτικών από την άλλη διαμόρφωναν τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα πρόκληση με μεγάλη κοινωνική καινοτομία» δηλώνει στο Helios Plus η κυρία Χριστίνα Χρηστίδου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου, συμπληρώνοντας ότι «το φροντιστήριο αυτό έχει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης, από εμάς τους γονείς μαζί με τους καθηγητές που θα διδάσκουν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς». 
Χαμηλότερα δίδακτρα με υψηλή ποιότητα
Οπως εξηγεί η κυρία Χρηστίδου, μέσα από αυτό το διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας μπορούν να επιτύχουν ταυτόχρονα τα χαμηλότερα δίδακτρα που υπάρχουν για τους γονείς, αξιοπρεπείς αμοιβές για τους διδάσκοντες βασιζόμενες στη συλλογική σύμβαση - όπως αυτή είχε

Ennio Morricone: Ένας πραγματικός μαέστρος - Από τον Γιάννη Πετρίδη

Από τον Γιάννη Πετρίδη 
Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει για πόσες κινηματογραφικές ταινίες έχει γράψει μουσική, αλλά σίγουρα ένας αριθμός γύρω στις 500 θα πλησίαζε αρκετά την πραγματικότητα και αυτό αυτομάτως θα σήμαινε ότι έγραφε περίπου κάθε μήνα μουσική για κάποια ταινία.
Οι περισσότεροι συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής ελπίζουν κατά βάθος να μπορέσουν κάποτε να γράψουν ένα αναγνωρίσιμο μουσικό θέμα, όπως π.χ. το θέμα του Henry Mancini για την ταινία Ο Ροζ Πάνθηρας. Ο Ennio Morricone δεν χρειάστηκε να ανησυχεί γι' αυτό, αφού το κατάφερε από τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο και το επανέλαβε αργότερα αρκετές φορές.
Ανάμεσα στους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε υπάρχουν ονόματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο σκηνοθεσίας, όπως οι Bernardo Bertolucci, Terrence Malick, Brian de Palma, Roman Polanski, George Lautner, Mauro Bolognini, Franco Zeffirelli, Pedro Almodovar, Francis Girod, Pier Paolo Pasolini, Henri Verneuil, Giuseppe Tornatore και Gillo Pontecorvo.
Τα πρότυπα που ακολούθησε ο μεγάλος ιταλός συνθέτης ήταν ο Max Steiner και η μουσική που έγραψε για ταινίες όπως Οσα παίρνει ο άνεμος, Κινγκ Κονγκ, ο Erich Wolfgang Korngold με τα Adventures Of Robin Hood και The Sea Hawk, ο Miklos Rozsa και τα Ben-Hur, Jungle Book και Ιβανόης, ο Dimitri Tiomkin και ο Bernard Herrmann. Η ταινία που τον έκανε όμως να αγαπήσει την κινηματογραφική μουσική ήταν Ο Χιτών του 1954 με την εκπληκτική μουσική του Alfred Newman και η πρώτη επαφή του με αυτήν ήταν όταν το 1959 ο συνθέτης Mario Nascimbene τού ανέθεσε να ενορχηστρώσει τη μουσική που είχε γράψει για την ταινία Morte di Un Amico.
Ανάλογες επιρροές είχαν βέβαια και οι John Williams, Jerry Goldsmith, John Barry και Elmer Bernstein.
Ο Morricone γεννήθηκε στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου του 1928. Γιος τρομπετίστα της τζαζ, του Mario Morricone, ο Ennio έγραψε για πρώτη φορά μουσική σε ηλικία 6 ετών και οι γονείς του, διακρίνοντας το ταλέντο του, αποφάσισαν να τον στείλουν να σπουδάσει μουσική, όταν έγινε εννέα ετών, στην Εθνική Ακαδημία τής Σάντα Σεσίλια.
Σε ηλικία 18 ετών και λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παίρνει το πτυχίο στην τρομπέτα και γράφει το πρώτο του έργο για φωνή και πιάνο με τον τίτλο Il Mattino (Το Πρωινό).
Στις αρχές της δεκαετίας του '50, παράλληλα με τα κλασικά του έργα, που ήταν συνήθως για φωνή και πιάνο, θα αρχίσει να γράφει μουσική ως επένδυση σε ραδιοφωνικά προγράμματα.
Στη συνέχεια, οι συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως οι Renato Rascel, Mario Lanza, Rita Pavone, Eduardo Vianello, Milva, Gianni Morandi, Mina κ.ά., τον έκαναν γνωστό στους ποπ μουσικούς κύκλους και τον καθιέρωσαν έναν ως από τους σημαντικότερους συνθέτες και ενορχηστρωτές στη δεκαετία του '60. Παράλληλα άρχισε να γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες που συνήθως ήταν ιταλικές εκδοχές των αμερικανικών ταινιών western και είχαν για σκηνοθέτη τον φίλο και παλιό συμμαθητή του Sergio Leone, ο οποίος πριν αρχίσει να ασχολείται με τα western είχε σκηνοθετήσει το 1961 την ταινία Ο Κολοσσός Της Ρόδου και το 1962 ήταν βοηθός του Robert Aldrich στο φιλμ

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...