Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Τσίπρας Αναγγέλει τη λήξη της σχολικής χρονιάς στη ΔΕΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας, έτοιμος να εκσφενδονίσει το μπαλόνι με το νερό στους μαθητές, για να αρχίσει επιτέλους το μπουγέλο...
του Νίκου Ζαχαριάδη 
Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές, ευχήθηκε ο πρόεδος του ΣΥΡΙΖΑ στους μαθητές όλης της χώρας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ακροατήριο, που αντέδρασε με ενθουσιώδεις επεφημίες και χειροκροτήματα
Σε ξέφρενο πάρτυ με μπουγέλα, χαροπόλεμο (φτιαγμένο από σκισμένα σχολικά βιβλία), και όλα τα σχετικά μαθητικά «έθιμα» του τέλους της σχολικής χρονιάς, εξελίχθηκε η συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή ΈΚθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος για το πρόωρο τέλος της σχολικής χρονιάς, λόγω καταλήψεων και απεργιών, που έδωσε ραντεβού με τους μαθητές τον Σεπέμβριο του 2014, όταν  - όπως είπε - «θα είναι ένα χρόνο μεγαλύτεροι και σοφότεροι»...
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, εκσφενδόνισε από το βήμα, το πρώτο μπαλόνι γεμμάτο νερό δίνοντας έτσι το σύνθημα για το παραδοσιακό «μπουγέλωμα», της λήξης των μαθημάτων, καθησύχασε τους μαθητές, λέγοντάς τους ότι το απολυτήριο της χρονιάς των τριών ημερών, μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μετρήσει κανονικά, ενώ τους διαβεβαίωσε πως τα μαθήματα που παίρνουν στο «μεγάλο σχολείο της ζωής» είναι πολύ πιο σημαντικά.
Τέλος, κι ενώ το πάρτυ ήταν στην κορύφωσή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μικρόφωνο και σε κατάσταση αλκοολούχου ενθουσιασμού από το Fruit Punch, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την 6ήμερη άδεια για χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή στο Δημόσιο.
 

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

απο Moufanet

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τσόμσκι: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το «δόγμα της Μαφίας»

Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει το σχέδιό του για ένα πιθανό χτύπημα στην Συρία αναζητώντας μια διπλωματική λύση, όπως αυτή που προτάθηκε από την Ρωσία περί διεθνούς ελέγχου, ολικής παράδοσης και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ. Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει χρήση βίας εάν αυτό το σενάριο αποτύχει. Στο πλαίσιο αυτό ο διακεκριμένος διανοούμενος και καθηγητής του ΜΙΤ, Νόαμ Τσόμσκι, μίλησε στο DemocracyNow σχολιάζοντας το διάγγελμα. «Η ρωσική πρόταση ήταν θεόσταλτη για τον Ομπάμα», είπε ο Τσόμσκι, που εκτίμησε ότι διαφορετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια σοβαρή πολιτική ήττα. Σχολίασε, δε, ότι η επιμονή του Ομπάμα στην απειλή χρήσης βίας αντίκειται στην διεθνή νομοθεσία.

Διαβάστε για το συριακό
Democracy Now (DN): κ. Τσόμσκι τι σχολιάζετε για το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, την Τρίτη αναφορικά με την Συρία;

 Noam Chomsky (NC): Το ρωσικό σχέδιο είναι θεόσταλτο για τον Ομπάμα. Τον βγάζει από την δύσκολη θέση μιας σοβαρής πολιτικής ήττας. Δεν ήταν ικανός να συγκεντρώσει την διεθνή υποστήριξη για αυτό που σχεδίαζε να κάνει. Ούτε η Βρετανία δεν θα το υποστήριζε. Όλα έδειχναν, μάλιστα, ότι ούτε το Κογκρέσο θα συμφωνούσε, κάτι που θα τον άφηνε παγκοσμίως μόνο του. Η πρόταση της Ρωσίας του δίνει μια διέξοδο.

 Μπορεί να διατηρήσει την απειλή της χρήσης βίας - κάτι που παρεμπιπτόντως είναι εγκληματική πράξη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η βασική αρχή της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει την απειλή ή την χρήση βίας. Προσέξτε: και την απειλή και την χρήση. Λοιπόν, όλα αυτά είναι εγκληματικά αλλά θα συνεχίσει να τα κάνει. Οι ΗΠΑ είναι κράτος άναρχο. Δεν δίνει σημασία στους διεθνείς κανονισμούς.

 Έχει πολύ ενδιαφέρον όμως να δούμε αυτά που δεν είπε ο Ομπάμα. Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για την απαγόρευση των χημικών όπλων και να εφαρμοστεί η συνθήκη για τα χημικά όπλα στην Μέση Ανατολή. Η συνθήκη σε αντίθεση με όσα λέει ο Ομπάμα, δεν αναφέρεται απλά στην χρήση των χημικών όπλων. Αναφέρεται και στην παραγωγή και στην αποθήκευσή τους. Και οι δυο αυτές πρακτικές απαγορεύονται από τον διεθνή κανονισμό για τον οποίο μιλά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Υπάρχει, λοιπόν, μια χώρα, που έχει παρανόμως αποσπάσει εκτάσεις της Συρίας, που έχει χημικά όπλα παρά την συνθήκη που προανέφερα, που αρνείται να το παραδεχθεί και που λέγεται Ισραήλ. Ιδού η κατάλληλη ευκαιρία για την εξολόθρευση των χημικών όπλων στην περιοχή και για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης. Βέβαια, είναι απαραίτητο να υπάρξει παγκοσμίως χημικός αφοπλισμός.

Επίσης, τα όσα είπε ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Σε κάθε περίπτωση, σοκαριστικά για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την αμερικανική

1855 : Ένας Ινδιάνος απαντά στον Αμερικανό πρόεδρο - Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό – τη ζέστα της γης;

Το παρακάτω κείμενο χρονολογείται γύρω στα 1855 και αποτελεί την απάντηση του Σιάτλ, αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φραγκλίνο Πηρς, ο οποίος ζήτησε από τους Ινδιάνους να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικανική κυβέρνηση.
Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς ξένη στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής των Ινδιάνων, ο δεσμός των οποίων με τη φύση είναι ιερός και αδιάσπαστος, όπως η αδερφική αγάπη.
Ο Σιάτλ εκφράζει με περηφάνια και σεβασμό στην παράδοση τον τρόπο σκέψης της φυλής του, ο οποίος διαφέρει πλήρως από τις υλικές αξίες και τον κατακτητικό πολιτισμό των λευκών.
Οι σκέψεις που διατυπώνει ο Σιάτλ απέχουν από εμάς ενάμιση σχεδόν αιώνα, είναι όμως εξαιρετικά επίκαιρες στην εποχή μας. Τώρα που όλοι πλέον βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες από την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και την αίσθηση που έχουμε πως κάποιος ξένος χτυπά την πόρτα του σπιτιού μας…για να το αγοράσει.
“… Ο μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον μηνάει πως θέλει να αγοράσει τη γη μας. O μεγάλος αρχηγός μηνάει ακόμα λόγια φιλικά και καλοθέλητα. Καλοσύνη του, γιατί ξέρομε πως αυτός λίγο τη χρειάζεται αντίστοιχα τη φιλία μας. Την προσφορά του θα τη μελετήσουμε, γιατί ξέρομε πως, αν δεν το πράξομε, μπορεί ο λευκός να προφτάσει με τα όπλα και να πάρει τη γη μας.
Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό – τη ζέστα της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού ωστόσο δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας; Κάθε μέρος της γης αυτής

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό χάνουν το επίδομα ανεργίας - Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν από 01.01.2013:


Η επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (450 για το 2013) οδηγεί σε απώλεια του επιδόματος ανεργίας Η επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (450 για το 2013) οδηγεί σε απώλεια του επιδόματος ανεργίας και στη λήξη της φετινής απασχόλησης χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό με αποτέλεσμα να βρεθούν τους χειμερινούς μήνες με τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης.
 Ποιες προϋποθέσεις ισχύουν από 01.01.2013: Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Επίσης, από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ / ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία). Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης έτσι όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης. - Το επίδομα καταβάλλεται μια φορά το μήνα για 25 ημέρες. - Από 12.03.2012 το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 ευρώ. - Για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%. Πάντως, η ομοσπονδία των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το «τσίμπημα» των Σκορπιών-Έντονες συγκινήσεις χάρισαν οι θρυλικοί Scorpions στο Λυκαβηττό [εικόνες + βίντεο]

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη φήμη του θρύλου τους, οι αεικίνητοι Scorpions, χάρισαν χθες στο κοινό της Αθήνας έντονες στιγμές συγκίνησης και απόλυτης μελωδίας. Στο κατάμεστο θέατρο του Λυκαβηττού οι περίπου τρεις χιλιάδες φανατικοί θαυμαστές, δεν έπαψαν να χειροκροτούν και να επευφημούν τους «ακουστικούς» αυτή τη φορά Scorpions, στην πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες του συγκροτήματος στη χώρα μας (11,12 και 14 Σεπτέμβρη).
Με τραγούδια από το παρελθόν αλλά και νέα κομμάτια, το μακροβιότερο και πιο επιτυχημένο ροκ συγκρότημα, «λύτρωσε» το ελληνικό κοινό, ύστερα από την τριετή απουσία τους. Σε τραγούδια- διασκευές όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ, οι Scorpions μάγεψαν τους πιστούς τους θαυμαστές. Οι δώδεκα άλλωστε μουσικοί που τους πλαισίωναν, μετέφεραν με άψογο τρόπο τις ακουστικές διασκευές των ήδη γνωστών τραγουδιών τους. Πάνω από είκοσι τραγούδια και ορχηστρικές συνθέσεις, συμπλήρωσαν τις δυόμισι ώρες απόλυτου ρυθμού, έντασης και νοσταλγίας.
Έξι κίονες και τρεις μεγάλες αφίσες με αρχαίες απεικονίσεις, συνέθεταν το λιτό και απόλυτα εναρμονισμένο με το θέατρο, σκηνικό. «Γεια σου Αθήνα», φώναξε ο αρχηγός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Κλάους Μάινε, ο οποίος βγήκε στη σκηνή λίγο πριν τις εννέα και όπως ήταν αναμενόμενο αποθεώθηκε από το κοινό.
Το «Sting in the tail» επέλεξαν οι «Σκορπιοί» για να ανοίξουν τη συναυλία τους, κομμάτι από τον τελευταίο και ομώνυμο δίσκο τους (2010), ίσως για να θυμίσουν στο κοινό κάτι από την τελευταία φορά που τραγούδησαν γι΄ αυτούς.
Οι τρεις συναυλίες θα μαγνητοσκοπηθούν για το MTV Unplugged, ενώ το DVD θα κυκλοφορήσει σε 47 χώρες. Η επιλογή της Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς όπως οι ίδιοι οι Σκορπιοί έχουν δηλώσει: «Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μας- αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε το πρότζεκτ στην Αθήνα. Επιστρέφουμε για να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες είναι μέσα στην καρδιά μας όλα αυτά τα χρόνια».
Μοναδική στιγμή της βραδιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από εκείνη όπου ο Klaus Meine, τύλιξε γύρω από το σώμα του την ελληνική σημαία- που του έδωσε

Πώς και σε ποιους θα δοθεί φέτος επίδομα θέρμανσης

«Επιταγή φόρου» για το πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες νοικοκυριά «Επιταγή φόρου» για το πετρέλαιο θέρμανσης ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες νοικοκυριά που θα επιλεγούν μέσω νέων διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων και με βάση τα νέα Ε9. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», οι οδηγίες που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις αρμόδιες υπηρεσίες που επεξεργάζονται τον τρόπο χορήγησης του νέου επιδόματος θέρμανσης κινούνται στην εξής βάση: το επίδομα να το πάρουν όλοι όσοι το έχουν ανάγκη και τα χρήματα να βρεθούν στην τσέπη τους προκαταβολικά.
Αυτό σημαίνει ότι η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής των δικαιούχων θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στα όρια που είχαν τεθεί πέρυσι για τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά γεωγραφική ζώνη.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει φέτος δύο εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Το πρώτο είναι το έντυπο Ε9 που έχει επικαιροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το δεύτερο η βάση δεδομένων για τις κατοικίες που έχει η ΔΕΗ.
Μέσω αυτών των δύο αλλά και των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν προκύψει κατά την περυσινή εκκαθάριση θα καθοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα προκύψει ένας κατάλογος με όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους.
Προκαταβολικά κουπόνι
Από εκεί και πέρα η διαδικασία, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι απλή. Θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι προκαταβολικά ένα κουπόνι για να το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης.
Δηλαδή μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 15 Απριλίου. Αυτό είναι, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, το επικρατέστερο σενάριο.
Ενδεχόμενο να μειωθεί ενιαία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει προς το παρόν.
Οι προϋποθέσεις
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΑΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΕΤΑ

Ούτε την Ελληνική φέτα, ή καλύτερα την πρώην «Ελληνική φέτα» δεν μπόρεσε να προστατέψει η αργόμισθη κυρία Δαμανάκη που τοποθετήθηκε στην θέση της επιτρόπου από το σαΐνι τον Τζέφρι για να ξεπουλήσει και αυτή ό,τι περνάει από το χέρι της!
 Νέα πλήγμα στη διεθνή «μάχη της φέτας» δέχτηκε χθες η Ελλάδα από την Κομισιόν. Κατά την πρώτη μετά τις θερινές διακοπές εβδομαδιαία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά * η ΕΕ δεν θα επιμείνει στην απαίτηση να μην επιτρέπεται η παραγωγή προϊόντων με γνωστές ονομασίες προέλευσης, όπως η φέτα ή η ιταλική Γκοργκοντζόλα από Καναδούς παραγωγούς. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ουάσινγκτον για ανάλογη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Το μέτωπο που είχαν σχηματίσει οι επίτροποι από την Ελλάδα, Μαρία Δαμανάκη, την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι και τη Γαλλία, Μισέλ Μπαρνιέ μειοψήφησε απέναντι στην πλειονότητα των επιτρόπων, που υπογράμμισαν ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης διασφαλίζονται με μια σειρά επι μέρους συμφωνιών σε δημόσιες συμβάσεις με την Οτάβα.
Οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία «φέτα», όπως γίνεται μέχρι σήμερα, το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μόνη

Συνεχίζεται ο πόλεμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Για εκβιασμό κάνουν λόγο οι εμπορικοί σύλλογοι, ζητώντας από τα μέλη τους να αναλάβουν δράση ενάντια το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως επισημαίνεται μάλιστα το άνοιγμα των καταστημάτων ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε πολλούς κλάδους που συνδέονται με το εμπόριο 
 "Πρέπει να απορριφθεί ο εκβιασμός, ότι αν δεν αποφασίσει ο δήμος ή η Περιφέρεια για τον αριθμό των Κυριακών που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, τότε θα πάμε αυτόματα στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η πρόσκληση σε διαβούλευση των Εμπορικών Συλλόγων από ορισμένους αντιπεριφερειάρχες είναι προσχηματική. Η εμπειρία από τις πρώτες συζητήσεις έδειξαν ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες".

Αυτό σημειώνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και ζητά από τους εμπορικούς συλλόγους "να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συλλογή υπογραφών. Να συνεργαστούν με τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζομένων, να αξιοποιήσουν κάθε μορφή ενημέρωσης και κινητοποίησης" και η πρόταση προς τις περιφέρειες να είναι ότι θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα μόνο μία Κυριακή το χρόνο.
«Η επίκληση των τοπικών ιδιομορφιών και ιδιαίτερα αυτών σχετικά με τις τουριστικές περιοχές γίνεται μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους και για να δημιουργηθούν αντιθέσεις κυρίως ανάμεσα στους έμπορους διάφορων περιοχών. Εξάλλου στα τουριστικά επαγγέλματα και στις τουριστικές περιοχές εδώ και πολλά χρόνια οι αγορές λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» όπως σημειώνει η ομοσπονδία και προσθέτει ότι «οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Ήδη υπάρχουν στο συρτάρι οι προσφυγές των ενώσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών για άνιση μεταχείριση και νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Σημειώνεται ακόμη ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, πολύ σύντομα θα συμπαρασύρει και δεκάδες άλλους κλάδους που συνδέονται με την εμπορική δραστηριότητα.

ΑΠΟ  newsit.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά; Απάντησε στο quiz και δες αν η χώρα σε χρειάζεται!

Είσαι ή δηλώνεις κεντροαριστερός; Βρίσκεσαι σε σύγχυση και δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις; Περιμένεις το θαύμα στον χώρο της κεντροαριστεράς; Θεωρείς οτι έχει έρθει η στιγμή να κάνεις το μεγάλο βήμα και να εμπλακείς ( ή να ξαναεμπλακείς ή να συνεχίσεις να εμπλέκεσαι) στα κοινά; Έχεις τις αμφιβολίες σου για το εάν και κατά πόσον η παρουσία σου θα βοηθούσε την κεντροαριστερά και κατ' επέκταση την χώρα; Αμφιβάλλεις για το εάν είσαι άνθρωπος κατάλληλος για τον στίβο της πολιτικής; Της Τσουγδως
Απάντησε στο παρακάτω quiz που ετοίμασαν ειδικοί πολιτικοί επιστήμονες για εσένα και μάθε εάν και κατά πόσον η χώρα σε χρειάζεται.
1) Έστω οτι έχεις αναλάβει μία καίρια πολιτική θέση και επιβάλλεται πρόστιμο σε μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος σε επισκέπτεται και αξιώνει το σβήσιμο ή τον περιορισμό του προστίμου:
α) Τον στέλνεις από εκεί που ήρθε, όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο
β) Το πρόστιμο είναι μεγάλο και του το περιορίζεις γιατί υπάρχει κατανόηση, όλοι άνθρωποι είμαστε.
γ) Το σβήνεις στα πλαίσια της λογικής "κράτα με να σε κρατώ"
δ) Το σβήνεις για να μη σε ... σβήσουν

2) Έστω οτι έχεις μία καίρια πολιτική θέση και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για κάποιο δημόσιο έργο, σε προσεγγίζει εκπρόσωπος εταιρίας και σου προτείνει διακριτικά ένα χρηματικό ποσό για να του δώσεις το διαγωνισμό:
α) Του εξηγείς οτι τα κριτήρια είναι ίδια για όλους και αρνείσαι τη δωροδοκία
β) Του αποκαλύπτεις σε ποιά σημεία θα μπορούσε να βελτιώσει της προσφορά του και τα αρνείσαι.
γ) Τα παίρνεις και τον ευχαριστείς για τη συνεργασία.
δ) Απαντάς οτι όπως και να έχει θα το πάρει ο Μπόμπολας.

3) Είσαι Υπουργός και υπάρχει η σκέψη να γίνει μία μεταρρύθμιση στον τομέα ευθύνης σου, πώς το χειρίζεσαι;
α) Ξεκινάς διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους και ενδιαφερομένους από μηδενική βάση
β) Ξεκινάς διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις με περιθώρια περιορισμένων αλλαγών.
γ) Ξεκινάς μονόλογο προσπαθώντας να πείσεις για την μεταρρύθμιση το κομματικό σου ακροατήριο και αυτό να το περάσει σιγά σιγά.
δ) Δεν ξεκινάς τίποτα, απλά αποφασίζεις και προχωράς.

4) Πάνω σε μία μεταρρύθμιση υπάρχουν έντονες αντιδράσεις πορείες, απεργίες, γενικός εκνευρισμός:
α) Αναβάλλεις τη μεταρρύθμιση και καλείς τους πάντες σε διάλογο για βελτιώσεις.
β) Δέχεσαι σωματεία

Η Ελλάδα σε αριθμούς: Είκοσι ενδιαφέροντα facts

Ξέρατε ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή κωμόπολη δύο αιώνες πριν; Γνωρίζατε ότι τα Ελληνικά νησιά είναι περίπου 2.000; Ότι κανένα μέρος της χώρας δεν απέχει παραπάνω από 137 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και πως ο εμπορικός στόλος μας φτάνει το 70% όλων των πλοίων της Ευρώπης; Αυτά και πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα ακολουθούν και μας μαθαίνουν τα μικρά αξιοπερίεργα μυστικά της χώρας μας.
*Κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι επισκέπτες ξεπερνούν σε αριθμό τον… ντόπιο πληθυσμό των 10 περίπου εκατομμυρίων.
*Περίπου το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την Ελλάδα.
*Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ξεκίνησε στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποιες ελιές που φυτεύτηκαν τον 13° αιώνα παράγουν ακόμη καρπούς.
*Είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εμπόριο… σφουγγαριών.
*Το 80% του εδάφους της χώρας είναι ορεινό. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πλόιμο ποτάμι, εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας.
*Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Ελληνικά. Σε αυτούς φυσικά συγκαταλέγονται και τα δέκα εκατομμύρια των ελλήνων κατοίκων, αλλά και ελληνόφωνοι στην Κύπρο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που προτίμησαν παλαιότερα οι Έλληνες για μετανάστευση. Η Ελληνική γλώσσα ομιλείται εδώ και 3.000 χρόνια περίπου, κάτι που την καθιστά μία από τις αρχαιότερες γλώσσες στον κόσμο.

*Την δεκαετία του ’50, μόλις το 30% των Ελλήνων γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Σήμερα, το ποσοστό του αναλφαβητισμού μόλις που φτάνει το 5%.

*Τα νησιά της Ελλάδας φτάνουν τις 2.000 σε αριθμό, αλλά μόνο τα 170 από αυτά κατοικούνται. Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, έχει έκταση 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

*Ο πληθυσμός της Αθήνας το 1834 ήταν 10.000. Από την στιγμή που επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός της

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για 17.000 ιδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ του 2010 - Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών

<Διαρροές >  εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών που απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για όσους απέφυγαν να περάσουν από το ταμείο της εφορίας.Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται17.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν ξοφλήσει τον φόρο ή να έχουν πληρώσει μόνο τη μία από τις τρεις δόσεις παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει ατομική ειδοποίηση από την Δ.Ο.Υ.
Σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, η οποία εστάλη σε όλες τις εφορίες καλούνται οι τελευταίες να καταχωρήσουν στο taxisnet όλες τις τροποποιητικές και ανακλητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πραγματικά δεν κατέβαλαν τον φόρο.
Σημειώνεται ότι εκκαθαριστικό ΦΑΠ για το 2010 έλαβαν περίπου 170.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ο καθένας.
Στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Θεοχάρης καλεί τις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα στην είσπραξη αυτών των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αυτό θα γίνει με την συμβολή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης η οποία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γα να μπορέσουν να αποσπαστούν όλοι οι φόροι από τα ακίνητα ∙ οι οποίοι όπως και φέτος έτσι και το 2014, θα αποτελέσουν τη μεγάλη πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στις «απαραίτητες ενέργειες» που θα χρησιμοποιήσει περιλαμβάνεται η αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων σε όλους τους οφειλέτες του ΦΑΠ έτους 2010 για την άμεση τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, το επόμενο βήμα θα είναι η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή σε κινητή ή ακίνητη περιουσία την οποία ήδη κατέχουν ή σε εισοδήματα που πρόκειται να εισπράξουν στο μέλλον.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα.
Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι το

Εφορία: Τα επτά «ραβασάκια» έως το τέλος του έτους

Αντιμέτωποι με τα ραβασάκια της εφορίας βρέθηκαν οι φορολογούμενοι τώρα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους
Οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά επτά φόρους θα κληθούν να πληρώσουν τους τέσσερις μήνες έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το euro2day.gr το σύνολο τους θα ξεπεράσει τα 7,5 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς, πέραν όσων είχαν καταβληθεί ως τις αρχές του καλοκαιριού.
Υποσχέσεις ότι το δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν φέτος οι πολίτες, δεν θα επαναληφθεί του χρόνου έδωσε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι φέτος πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν μαζεμένους φόρους τριών ετών.
Μέσα σε τέσσερις μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν εκτός από τον φόρος εισοδήματος και φόρους για τα ακίνητα τους, που έπρεπε να τα έχουν εξοφλήσει σταδιακά από το 2011, αλλά δεν τους είχαν αποσταλεί.
Τα επτά ραβασάκια

- Φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος: Έσοδα 3,5 - 4 δισ. ευρώ

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011-2012-2013: Έσοδα 1 δισ. ευρώ 

Ο φόρος ακινήτων όμως δεν είναι ο μοναδικός που βαρύνει τα ακίνητα, αφού πρέπει να πληρωθούν και οι δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ. Και το χαράτσι είναι η τελευταία φορά που επιβάλλεται, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, αφού από του χρόνου έρχεται ο νέος φόρος σε όλη την ακίνητη περιουσία.

- «Χαράτσι» ΔΕΗ: Έσοδα 1,5 δισ. ευρώ

Όμως, και οι ιδιοκτήτες ΙΧ πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορία του 2014. Μάλιστα, όσοι έχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα πληρώσουν διπλά, αφού θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας.

- Τέλη Κυκλοφορίας 2014: Έσοδα 1 δισ. ευρώ

- Φόρος Πολυτελείας για ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε: Έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

απο  forologikanea.gr

Απανωτά φορο-σοκ έως τέλος του χρόνου

Του Γιάννη Παλαιολόγου
 Τα μπιλιετάκια του ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013 και του φόρου εισοδήματος όδηγούν τους συνεπείς φορολογούμενους στα όριά τους.
 Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές -για όσους μπόρεσαν να φύγουν- επεφύλασσε μία σειρά από σοκ για τους φορολογουμένους. Απανωτά σημειώματα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012, πολλά από τα οποία κατέφθασαν τελευταία στιγμή πριν από τη διορία πληρωμής της πρώτης δόσης, επανέφεραν τους πολύπαθους ιδιοκτήτες ακινήτων στη σκληρή πραγματικότητα, μετά τις λίγες ημέρες απόδρασης. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν έχουν λάβει καν το εκκαθαριστικό του 2012 και ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή -ίσως στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου τους καθώς γύριζαν σπίτι από το λιμάνι του Πειραιά- ότι οφείλουν να το εκτυπώσουν μόνοι τους από το TAXISnet και να το πληρώσουν. Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο ενοικίων που καταρρέουν, ενοικιαστών που δεν πληρώνουν, σε μια έρημη χώρα ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και γραφείων.Παράλληλα, κατέφθασαν και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος. Φορολογούμενοι που έως πέρυσι είχαν ακόμα υψηλούς μισθούς, αλλά φέτος έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν υποστεί βαθιές περικοπές στις αποδοχές τους, καλούνται τώρα να πληρώσουν, σε πολλές περιπτώσεις σε δύο δυσβάσταχτες δόσεις, φόρους για εισοδήματα που πλέον δεν διαθέτουν. Είναι σαν να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα άλλων ανθρώπων, πλουσιότερων από αυτούς.
Πρόκειται για ένα σενάριο ακραίας και παρατεταμένης πίεσης, χωρίς ορίζοντα χαλάρωσης. Μετά πεντέμισι χρόνια ύφεσης και τρεισήμισι υπερφορολόγησης, το στρες τεστ στο οποία υποβάλλεται η ελληνική αστική τάξη την έχει φέρει στα όριά της. Χωρίς κάποιο σημάδι ανακούφισης των βαρών, κάποια ένδειξη ότι θα επιμεριστούν πιο δίκαια και άρα θα δοθεί ανάσα στους συνεπείς φορολογούμενους, οι επιπτώσεις για την κοινωνία θα είναι ολέθριες.
Η «Κ» καταγράφει τις περιπτώσεις πέντε φορολογουμένων, περισσότερο ή λιγότερο ευκατάστατων: τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι κρίση και οι φόροι τους έχουν στριμώξει και πώς αντιδρούν.
«Πληρώνω για ξενοίκιαστα διαμερίσματα»
Η κ. Πολυξένη Παροπούλου, κάτοικος Καλλιθέας, είναι εξοργισμένη. Αντικείμενο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ντυμένος «Πρωτογενές Πλεόνασμα», στη ΔΕΘ ο Σαμαράς!

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού φέτος στη ΔΕΘ, έκλεψε τις εντυπώσεις...
του Νίκου Ζαχαριάδη
 Σε μια προσπάθεια να τονώσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία και να στείλει σε όλους το μήνυμα ότι «μόνο αυτός μπορεί», ο Πρωθυπουργός έκανε εμφάνιση εμπνευσμένη από γνωστή διαφήμιση της εποχής!
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού φέτος στη ΔΕΘ, έκλεψε τις εντυπώσεις...
Ως «Τζάνγκο, Ο Εκδικητής Της Οικονομίας» με το πρωτογενές πλεόνασμα, θέλησε να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς και να παρελάσει έτσι στους κεντρικούς δρόμους, ώστε να δώσει ελπίδα στους υποδουλωμένους οικονομικά Έλληνες.
Η εμφάνιση αυτή του πρωθυπουργού, βασισμένη στη γνωστή διαφήμιση του «Τζάμπο», αποτελεί μια ιδέα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου, που θεωρεί ότι με μια οικεία εικόνα για το κοινό, μπορεί να «πει» πολλά περισσότερα από όσα θα έλεγε με συνεντεύξεις Τύπου και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, για λόγους ασφαλείας, ο πρωθυπουργός δεν θα χρησιμοποιήσει τελικά τα πιστόλια που πηγαίνουν με τη στολή και τον ρόλο, για λόγους ασφαλείας, δεδομένου ότι έχει προϊστορία στα «ατυχήματα».   

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

απο  Moufanet

Στη Νάξο, 11-13 Ιουνίου 2021 Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Το 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας με θέμα:   «Η θάλασσα στον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κινηματογρα...